Srijeda, 24 Aprila, 2024
No menu items!

NOVOGODIŠNJA PORUKA SUPERVIZORA MENNUTIJA: BRČKO TREBA NASTAVITI POZITIVAN TREND U 2023.

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti uputio je svim građanima Brčkog najljepše želje za 2023. godinu, koristeći ovu priliku da se osvrne na napredak koji je Distrikt postigao u protekloj godini i posao koji je još pred njim u 2023.

Godina 2022. je bila puna političkih izazova za BiH, ali Brčko je zadržalo pozitivan trend i ostalo uspješan primjer drugima u BiH kako izbjeći krize i održati kurs reformi usmjerenih prema budućnosti, za dobrobit lokalne zajednice.

Uprkos globalnim poremećajima i rastućim troškovima, uzrokovanim ratom u Ukrajini, projekat modernizacije Luke Brčko ostao je na pravom putu. Plato za utovar je završen. Na proljeće bi trebalo da građani vide dolazak i montažu nove dizalice, nakon čega slijedi izgradnja novog željezničkog i cestovnog prilaza.

Pokrenuti su sporazumi u vezi sa ključnim projektima putne infrastrukture. Na institucijama na državnom nivou sada je da finaliziraju sporazum između BiH i Hrvatske u vezi sa rekonstrukcijom mosta Brčko-Gunja. Izmjene Prostornog plana Brčkog trenutno su dostupne za komentare javnosti, a usvajanje buduće trase autoputa očekuje se ubrzo nakon praznika.

U toku je projekat energetski učinkovitog utopljavanja dva javna objekta, a još će ih biti u 2023. godini. Brčko je također zvanično pokrenulo proceduru za izradu sveobuhvatnog plana kako bi se osigurali parametri održivog, zelenog planiranja u okviru inicijative EBRD-a „Zeleni gradovi“.

Urađene su administrativne pripreme za donatorske infrastrukturne projekte koji će poboljšati snabdijevanje vodom i električnom energijom za domaćinstva i poslovne zone, te unaprijediti zaštitu životne sredine i prevenciju od poplava u Distriktu. Pregovori sa Svjetskom bankom o finansiranju pet takvih projekata – regulacije korita Brke i Blizne, sanacije deponije i izgradnje novog centra za upravljanje otpadom, te šetnice uz rijeku Savu – trebali bi početi u prvom kvartalu 2023. godine.

Na proljeće bi građani također trebali vidjeti i početak radova na novoj poslovnoj zoni u sklopu javno-privatne inicijative Distrikta i “STUDEN & CO Holdinga”.

Supervizor je pozvao institucije i zvaničnike da ostanu čvrsto fokusirani na reforme koje promoviraju fiskalnu disciplinu i transparentnost u javnoj potrošnji, uključujući ciljanu budžetsku potrošnju za jačanje kapitalnih projekata i kvaliteta javnih usluga. Moraju se uložiti maksimalni napori u jačanje odgovornosti javnih preduzeća i mjere protiv korupcije i sukoba interesa.

Tokom 2023. trebao bi početi konkretan rad na reformi javne uprave, uključujući zakonodavne korake usmjerene na koordinirano, odgovorno i transparentno upravljanje resursima i donošenje odluka, kao i poboljšane procedure zapošljavanja, evaluacije i otpuštanja osoblja u javnom sektoru, koje će pomoći racionalizaciji administracije, ostavljajući više novca za kapitalna ulaganja.

Spomenik civilnim žrtvama rata ponovo će istaknuti opredijeljenost Brčkog ka mirnom suživotu i pomirenju. Ovaj spomenik, dio novog urbanog parka, neće samo služiti kao prostor za prisjećanje na prošlost, već i kao mjesto okupljanja i razgovora o zajedničkoj i prosperitetnoj budućnosti za sve u Brčkom.

Nakon što su usvojeni ključni zakoni o obnovljivim izvorima i energetskoj efikasnosti, vlasti Distrikta sada moraju uložiti veće napore u konkretne korake ka energetskoj održivosti i nezavisnosti.

“Uspjeh u svim ovim sektorima osigurat će funkcionalan, održiv i jak Brčko Distrikt, sposoban da se nosi sa novim izazovima i osigura da stanovnici Brčkog, posebno mladi ljudi, imaju uslove i okruženje da ostanu i napreduju ovdje. To nam svima mora biti cilj u 2023. godini. Želim vam svima sretnu, uspješnu i radosnu Novu godinu“, rekao je supervizor Mennuti.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti