Subota, 28 Januara, 2023
No menu items!

Kako će ulazak Hrvatske u šengensku zonu utjecati na putnike iz BiH?

Odlukom vlasti u Briselu, Hrvatska će od 1. januara 2023. godine postati članica šengenske zone. Za građane Bosne i Hercegovine, s kojim Hrvatska dijeli najdužu granicu, u smislu prelaska graničnih prijelaza to neće donijeti bitnije promjene.

Međutim, u smislu boravka u toj zelji desit će se neke promjene.

Kako su naveli iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Zakonom o šengenskim granicama definisano je da državljani trećih zemalja, dakle i BiH, u Hrvatskoj mogu boraviti kratkotrajno, ukoliko ispunjavaju sve propisane uslove, u trajanju najviše do 90 dana unutar razdoblja od 180 dana.

“Ako je osoba na šengenskom prostoru boravila 90 dana, mora napustiti taj prostor, a dužina prethodnog boravka računa se za razdoblje 180 dana koje prethodi svakom danu boravka. Tako na primjer, ako je osoba u proteklih kalendarskih 180 dana boravila 45 dana na šengenskom prostoru, ona može na području bilo koje države šengenskog prostora boraviti još 45 dana”, precizirali su u hrvatskom ministarstvu.

Za ulazak u Hrvatsku, građani BiH će također morati aplicirati za ETIAS nakon što ovaj sistem stupi na snagu, kako je najavljeno, u novembru sljedeće godine.

Šta uvođenje ETIAS-a znači za građane BiH?

Građani Bosne i Hercegovine morat će podnijeti zahtjev za ETIAS za ulazak u EU zemlje na kratkoročnoj osnovi, ispod 90 dana, ukoliko putuju u turističke, poslovne, ili medicinske svrhe, ili ako su u tranzitu kroz EU.

Dakle, ukoliko svrha putovanja ne premašuje period boravka koji je građanima BiH dozvoljen bezviznim režimom, za to neće biti potrebno aplicirati za šengensku vizu. Kao ni dosad.

Međutim, građani BiH koji želi ući u Europu na više od 90 dana ili u svrhe koje nisu dozvoljene programom ETIAS morat će podnijeti zahtjev za šengensku vizu.

Cijena ‘propusnice’ iznosit će sedam eura, a putnici ispod 18 godina i oni iznad 70 primit će ETIAS besplatno.

 

 

 

Izvor: N1

Najnovije vijesti

Čelnici Distrikta održali sastanak s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik...

Skupština donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih funkcija

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da je Skupština na 37. redovnom zasjedanju donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih...

Brčko: Otvorena izložba “Prvaci/prvakinje”

https://www.youtube.com/watch?v=Fg-LzUMpiEw

Skupština Distrikta započela 37. redovno zasjedanje

https://www.youtube.com/watch?v=G26G-fn8d-U&t=24s

U službenoj posjeti Policiji Distrikta boravila ambasadorica Francuske u BiH

 U službenoj posjeti Policiji Brčko distrikta BiH danas je boravila ambasadorica  Republike Francuske u Bosni i Hercegovini njena ekselencija Kristina Tudik (Christine Toudic) u...
- Reklama -

Više vijesti