Četvrtak, 25 Aprila, 2024
No menu items!

VSTV dozvolio da Jadranko Grčević nekažnjen ode u penziju

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranko Grčević nekažnjen je otišao u penziju i disciplinski postupak protiv njega je obustavljen.

Disciplinski postupak je obustavljen iz razloga prestanka mandata nosioca pravosudne funkcije zbog odlaska u penziju“, kažu iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Disciplinska tužba je podignuta u decembru prošle godine zbog prekršaja: propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa, donošenje odluka kojima se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenja pravila postupka te zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti.

Podsjetimo da je protiv Grčevića podneseno nekoliko prijava zbog zaobilaženja CMS-a. Pisali smo i o tome da je ostavinske postupke, gdje je trebao suditi kao sudija pojedinac, prepuštao stručnim saradnicima, a on se potpisivao na zapisnike kao da ih je on vodio.

Pisali smo i o tome da je Grčević prisustovao sjednicama Pravosudne komisije, baš u onim trenucima, kada je “vodio” ostavinske rasprave. Jedna od mnogobrojnih prijava protiv Grčevića odnosi se i na to da se u jednom krivičnom predmetu koji se vodio pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, a u kojem je bio član Vijeća, nije izuzeo iako je po zakonu to morao uraditi.

Disciplinska komisija VSTV-a imala je rok do 25. oktobra da donese prvostepenu odluku, ali ona nikada nije saopštena. Žurnal se pismeno obraćao VSTV-u 7. oktobra i tada su nam odgovorili da „imajući u vidu da je prvostepeni postupak u toku, informacije o odlukama, bilo da su donesene ili se tek trebaju donijeti, ne mogu davati“.

Izvori iz pravosuđa navode da je sve smišljeno urađeno kako bi se Grčeviću dozvolilo da neokaljan ode u penziju. Ništa ga sad ne sprječava da se, isto tako časno, bavi i advokaturom.

Podsjetimo da ovo i nije prvi put da je VSTV dozvolio da „zbog odlaska u penziju“ izostane kazna. Sličan slučaj je bio i sa dodatnim sudijom Huseinom Delalićem protiv kojeg je, također, obustavljen disciplinski postupak zbog odlaska u penziju.

Protiv Delalića se vodio disciplinski postupak jer je prešutio da je ranije osuđivan.

 

 

žurnal.info

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti