Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
No menu items!

Sve učestaliji razvodi brakova u BiH: Najviše ispaštaju djeca

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u posljednjih pet godina na godišnjem nivou u našoj zemlji se razvede oko 3.000 bračnih parova. Mnogobrojni su uzroci za ove poražavajuće podatke, a rijetko ko se bavi posljedicama ovog ozbiljnog društvenog problema. Priča iz Brčkog.

Brčko distrikt ne zaostaje mnogo od ostatka BiH kada su u pitanju razvodi brakova. Nakon pandemije korona virusa, ovaj negativni društveni trend nastavlja da raste. Brčanski pravnik Mirza Fazlić susretao se sa brojnim slučajevima razvoda.

” Govorimo o Federaciji, kada se jednom roditelju dodijeli dijete, drugi ima pravo da ga viđa i sudskom presudom u postupku se odlučuje o terminima viđanja djeteta. Ovdje u Brčkom je nešto drugačija praksa. Ovdje sud odlučuje o razvodu braka, povjeri djece, a o viđanju djece odlučuje organ starateljstva odnosno centar za socijalni rad.”

Mirza Fazlić, PRAVNIK

Najčešći uzroci za razvode brakova su ekonomske prirode, uz koje se obično vežu i brojni drugi problemi. Također, način na koji funkcioniše savremeno društvo ne pogoduje očuvanju porodičnih vrijednosti.

Budućnost djeteta?

Dok se većina ljudi fokusira na uzroke ovog problema, krenuvši od samih roditelja koji su nerijetko veoma sebični u ovakvim situacijama, malo ko razmišlja o budućnosti djeteta te šta je potrebno da bi se izvuklo iz takve situacije.

” Djeca najviše ispaštaju, posebno ukoliko se desi visokorizični razvod. Kad se roditelji razvode, onda kad nestane ljubav a pojavi se mržnja. Kad imamo ravnodušnost, to već nije toliki problem. A ukoliko roditelji počnu da osjećaju mržnju jedno prema drugom, to je veliki problem i ta mržnja se prenosi na dijete.”

Vesna Zekić, PSIHOLOGINJA IZ BRČKOG

Stručnjaci iz oblasti psihologije upozoravaju da prilikom razvoda, posebno u brakovima sa djecom, nema pobjednika te da takva traumatična životna iskustva ostavljaju nekada i trajne posljedice na one najmlađe.

” Takva djeca često izrastaju u nesigurne ljude, koji kasnije ulaze u nesigurne partnerske odnose čiji se brakovi jako često završavaju razvodom. Ta djeca obično imaju strategiju rješavanja problema kroz agresiju, zato što su to vidjeli kod roditelja. Taj prvi obrazac koji razviju sa roditeljima kasnije kroz čitav život prenose.”

Vesna Zekić, PSIHOLOGINJA IZ BRČKOG

Kada se razvod braka desi, potrebno je da roditelji i ostali članovi porodice posebnu pažnju obrate na djecu, razgovaraju sa njima, ne dopuštaju im da se povlače u sebe. Također, u situacijama kada je vidljivo da dijete teško podnosi novonastalu situaciju, preporučuje se i razgovor sa stručnim osobama. Možda nekada ne možemo spriječiti da nam se brak uruši, ali itekako možemo preduzeti sve preventivne radnje da to ne utječe u velikoj mjeri na naše dijete.

 

 

 

Novinar: Adis Mujdanović

Najnovije vijesti

Nova eskalacija nasilja između Izraela i Hezbolaha

Nove tenzije na izraelsko-libanonskoj granici dovele su do eskalacije nasilja između Hezbolaha i Izraela. Sukobi su eskalirali nakon što...

“Richmond Park Međunarodna Škola Tuzla Trijumfuje na 15. BOSEPO Olimpijadi Naučnih Projekata”

Učenici Richmond Park Međunarodne osnovne i srednje škole Tuzla postigli su izvanredne uspjehe, osvojivši ukupno 22 medalje na nedavnoj 15. Međunarodnoj olimpijadi naučnih projekata...

Brčko proslavlja: Najuspješniji klub u posljednjem kolu Lige FBIH

  U sportskom duhu i sjajnom izvođenju, Čapljina je postala epicentar slavlja nakon što je Kamp Sport Ali dominirao posljednjim kolom Lige FBIH u Bosni...

SAD stavio veto na zahtjev za hitno primirje u Gazi.

SAD je stavio veto na zahtjev Savjeta sigurnosti UN-a za hitno primirje rata između Izraela i palestinske skupine Hamasa u Gazi. Trinaest članica Savjeta podržalo...

Sukob u Khan Younisu: Palestinski otpor protiv izraelske okupacije

Vojni i strateški ekspert Fayez Al-Duwairi analizira važnost bitke koja se odvija u Khan Younisu, južnom dijelu Pojasa Gaze, gdje se sukobljavaju palestinske brigade...
- Reklama -

Više vijesti