Srijeda, 24 Aprila, 2024
No menu items!

Sve učestaliji razvodi brakova u BiH: Najviše ispaštaju djeca

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u posljednjih pet godina na godišnjem nivou u našoj zemlji se razvede oko 3.000 bračnih parova. Mnogobrojni su uzroci za ove poražavajuće podatke, a rijetko ko se bavi posljedicama ovog ozbiljnog društvenog problema. Priča iz Brčkog.

Brčko distrikt ne zaostaje mnogo od ostatka BiH kada su u pitanju razvodi brakova. Nakon pandemije korona virusa, ovaj negativni društveni trend nastavlja da raste. Brčanski pravnik Mirza Fazlić susretao se sa brojnim slučajevima razvoda.

” Govorimo o Federaciji, kada se jednom roditelju dodijeli dijete, drugi ima pravo da ga viđa i sudskom presudom u postupku se odlučuje o terminima viđanja djeteta. Ovdje u Brčkom je nešto drugačija praksa. Ovdje sud odlučuje o razvodu braka, povjeri djece, a o viđanju djece odlučuje organ starateljstva odnosno centar za socijalni rad.”

Mirza Fazlić, PRAVNIK

Najčešći uzroci za razvode brakova su ekonomske prirode, uz koje se obično vežu i brojni drugi problemi. Također, način na koji funkcioniše savremeno društvo ne pogoduje očuvanju porodičnih vrijednosti.

Budućnost djeteta?

Dok se većina ljudi fokusira na uzroke ovog problema, krenuvši od samih roditelja koji su nerijetko veoma sebični u ovakvim situacijama, malo ko razmišlja o budućnosti djeteta te šta je potrebno da bi se izvuklo iz takve situacije.

” Djeca najviše ispaštaju, posebno ukoliko se desi visokorizični razvod. Kad se roditelji razvode, onda kad nestane ljubav a pojavi se mržnja. Kad imamo ravnodušnost, to već nije toliki problem. A ukoliko roditelji počnu da osjećaju mržnju jedno prema drugom, to je veliki problem i ta mržnja se prenosi na dijete.”

Vesna Zekić, PSIHOLOGINJA IZ BRČKOG

Stručnjaci iz oblasti psihologije upozoravaju da prilikom razvoda, posebno u brakovima sa djecom, nema pobjednika te da takva traumatična životna iskustva ostavljaju nekada i trajne posljedice na one najmlađe.

” Takva djeca često izrastaju u nesigurne ljude, koji kasnije ulaze u nesigurne partnerske odnose čiji se brakovi jako često završavaju razvodom. Ta djeca obično imaju strategiju rješavanja problema kroz agresiju, zato što su to vidjeli kod roditelja. Taj prvi obrazac koji razviju sa roditeljima kasnije kroz čitav život prenose.”

Vesna Zekić, PSIHOLOGINJA IZ BRČKOG

Kada se razvod braka desi, potrebno je da roditelji i ostali članovi porodice posebnu pažnju obrate na djecu, razgovaraju sa njima, ne dopuštaju im da se povlače u sebe. Također, u situacijama kada je vidljivo da dijete teško podnosi novonastalu situaciju, preporučuje se i razgovor sa stručnim osobama. Možda nekada ne možemo spriječiti da nam se brak uruši, ali itekako možemo preduzeti sve preventivne radnje da to ne utječe u velikoj mjeri na naše dijete.

 

 

 

Novinar: Adis Mujdanović

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti