Petak, 29 Marta, 2024
No menu items!

Brčko: S lažnom diplomom 14 godina radio kao šef službe u Komunalnom

Upravna inspekcija Brčko distrikta, u postupku provjere vjerodostojnosti diploma u javnim preduzećima, došla je do saznanja da dva zaposlenika JP „Komunalno“ Brčko imaju krivotvorene diplome, saznaje Žurnal.

Izvori otkrivaju da je riječ o Milenku Juriću, koji je čak 14 godina bio šef Službe javne higijene „Komunalnog“, te o Ljiljani Mihajlović, referentu na protokolu.

Kako je u telefonskom razgovoru potvrdio Davor Ninić, predsjednik Upravnog odbora „Komunalnog“, Ljiljana Mihajlović je praktično već dobila otkaz.

„Na osnovu dokumenata koje smo mi dobili od škole koja nam je dostavila informaciju da je ta diploma lažna, te na osnovu dopisa Upravne inspekcije, Upravni odbor je donio takav zaključak“, rekao je Ninić.

Nezvanično saznajemo da se u toku provjere vjerodostojnosti diploma došlo do saznanja da Mihajlović nema validnu diplomu Srednje tehničke škole u Somboru, preciznije da nema potrebni četvrti stepen stručne spreme.

S druge strane, primjer Milenka Jurića mnogo je zanimljiviji. Naime, Jurić je već 14 godina zaposlen na mjestu šefa Službe za javnu higijenu, a na to mjesto došao je zahvaljujući i krivotvorenoj diplomi. Prema javno dostupnim podacima osnovna plata mu je 1.653 KM.

Za njega je, za sada, donesena Odluka o udaljenju zaposlenika, jer je pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede radne obaveze. U odluci se navodi da „postoje indicije da je davao netačne podatke i dokaze o činjenicama bitnim za zaključenje ugovora o radu“.

Pri tome se pozivaju na dopis Upravne inspekcije, a u kojoj je citiran odgovor Univerziteta u Tuzli:

„Obavještavamo Vas ponovo da se kandidat Milenko (Jozo) Jurić ne nalazi u evidenciji diplomiranih studenata Ekonomskog fakulteta u Tuzli i da Ekonomski fakultet u Tuzli nije izdao diplomu sa navedenim sadržajem koju ste nam dostavili.“

Prema dostupnim podacima, Jurić je krivotvorio diplomu Ekonomskog fakulteta u Tuzli. Otkaz prije završetka disciplinskog postupka, te kasnije odluke Upravnog odbora „Komunalnog“, ne može dobiti. No, disciplinski postupak se ne može provesti jer je, kako nezvanično saznajemo, Jurić – na bolovanju.

Pored toga, važno je napomenuti da je riječ o zaposleniku koji bi se uskoro trebao penzionisati. Postavlja se pitanje kako je moguće da se tek sada otkriva da je koristio lažnu diplomu, a što se moglo provjeriti samo jednim dopisom prema visokoškolskoj ustanovi?

Osim „Komunalnog“, trebalo bi reagirati i Tužilaštvo Brčko distrikta iz kojeg, do kompletiranja teksta, nismo dobili odgovor. Pismeni odgovor nismo dobili ni od direktora „Komunalnog“ Kemala Atića.

Cijeli slučaj prijavljen je i Policiji Brčko distrikta, odakle su nam kratko saopćili da „Policija Brčko distrikta BiH, pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, provodi određene istražne radnje“.

Napomenimo još jednom da su iz Upravne inspekcije provjere vršili samo na način da kontaktiraju obrazovne ustanove i traže podatke o tome da li neka osoba ima njihovu diplomu. Nije, primjerice, provjeravano da li su diplome kupljene, odnosno da li su zaposlenici javnih preduzeća ili ustanova stekli “legalne” diplome na nezakonit način.

Ovo bi, ipak, trebao biti samo početak. Podsjetimo, kada je sredinom 2022. Jonathan Mennuti preuzeo dužnost supervizora za  Brčko distrikt, najavljeno je pokretanje značajnih reformi i projekata, kao i odlučna borba protiv korupcije i sukoba interesa.

 

 

 

Izvor: Žurnal.info

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti