Ponedjeljak, 3 Oktobra, 2022
No menu items!

U Brčkom 22. Međunarodna likovna kolonija “Sava”

U okviru manifestacije “Brčansko ljeto – Savski cvijet 2022” organizovana je 22. po redu Međunarodna likovna kolonija “Sava”. Umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore do 16. avgusta stvarat će u prostorijama Gradske vijećnice. Njihovo stvaralaštvo nije tematski ograničeno, nego imaju tu slobodu da stvaraju u skladu sa svojim poetikama i onim čime se inače bave.

“Sam taj umjetnički izraz je veoma šarolik, zastupljene su različite tehnike, različiti pristupi a ono po čemu je ova kolonija veoma posebna je razmjena umjetničkih mišljenja i analiza pozicije umjetnika u današnjem društvu”, istakla je Sonja Đurović, kustosica Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH.

Umjetnici iz BiH i regiona ističu da svake godine sa zadovoljstvom dolaze u Brčko jer, kako kažu, grad i uslovi za rad su predivni.

“Što se tiče mog rada i onoga što ja ostavljam u Brčkom, to su uglavnom teme koje se bave malom intologijom o ženskim figurama. Zadatih tema nema, svi svoju umjetnost nosimo u sebi, i dobijamo punu slobodu za svoj umjetnički izražaj”, naglasila je Jelena Glogovac-Ajić, umjetnica iz Gacka.

Umjetnica iz Srbije Vasilisa Ivanović sama, ali i sa svojom porodicom godinama radi i stvara mozaik, ali obzirom da nema dovoljno vremena za rad i izradu mozaika, odlučila je ovom gradu pokloniti nešto drugo.

“Ja sam odlučila da ove godine Brčko distriktu poklonim crtež iz neke moje kolekcije Imago insekata koje radim s tim prepoznatljivim motivima u pikselima koji na neki način kače našu tradiciju, ali i spajaju taj moderni svijet”, dodala je Vasilisa Ivanović, umjetnica iz Srbije.

Nakon završetka Likovne kolonije, Umjetnička galerija postat će bogatija za 20 umjetničkih djela, slika, skulptura i crteža, a rezultati Kolonije biti će prikazani na izložbi koja je planirana za Dan Distrikta.

Najnovije vijesti

CIK Brčko: Izlaznost birača do 15h

https://www.youtube.com/watch?v=KYD-pFv2rVo

CIK Brčko: Zaprimljena dva prigovora i uložena jedna žalba

Centralna izborna komisija Brčko distrikta BiH na današnjoj pres konferenciji saopštila je da su zaprimljena dva prigovora te da je uložena jedna žalba. Predsjednica Izborne...

Izbori u Brčkom: MZ Donji Brezik, Donja Skakava i Brka

https://www.youtube.com/watch?v=Svlrply0e5o

Zvaničnici Distrikta obavili svoju građansku dužnost

https://www.youtube.com/watch?v=u0MtIhbaPis
- Reklama -

Više vijesti