Subota, 3 Decembra, 2022
No menu items!

Psi lutalice: Ima li rješenja za decenijski problem Brčko distrikta?

Klub ljubitelja prirode Brčko obratio se javnosti saopštenjem, ističući problem sa sve većim brojem pasa lutalica na gradskim ulicama. Prenosimo u cijelosti.

Građani Brčko distrikta sve češće strahuju da u večernjim satima prošetaju svojim gradom. Opravdano, jer je čopora pasa koji su se, ne svojom voljom, našli na ulicama sve više. Zašto?

Sistem postoji, zakonska rješenja su tu – samo ih treba početi sprovoditi.

Tvrde ovo iz Kluba ljubitelja prirode, koji je nedavno počeo sprovoditi projekat “Odgovoran vlasnik” u cilju konačnog rješavanja problema koji naš grad muči godinama.

Prema podacima prikupljenim u anketi u kojoj je učestvovalo 465 ispitanika, 86,1% naših sugrađana susrelo se sa psima lutalicama, a čak 67,5% bilo je ugroženo ili je neko njima blizak osjetio strah od prisustva pasa lutalica.

Preko 96% ispitanika smatra da se problem pasa lutalica treba rješavati na nivou institucija Brčko distrikta, a kao odgovorne za taj posao ispitanici vide Azil za pse, Inspektorat i Veterinarsku stanicu.

O tome ko je kriv za decenijski problem Distrikta dalo bi se raspravljati, ali uvidom u zakonska rješenja postaje sasvim jasno da su norme tu, samo se ne poštuju. Zašto?

Neodgovorni vlasnici

Najlakše je, naravno, pljunuti po sistemu, ali hajde da pođemo od sebe, tj. od vlasnika pasa.

Imaoci pasa i mačaka dužni su da registruju pse i mačke u veterinarskoj organizaciji koja vodi registar životinja, u roku od sedam dana od dana sticanja vlasništva.

Stoji to u članu jedan Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Ipak, iako je čipovanje potpuno besplatan, jednostavan i brz proces, veliki broj vlasničkih pasa nije čipovan, a sankcije, iako na papiru postoje, rijetko se izriču.

U istom Zakonu stoje propisane kaznene odredbe koje kažu da će se kazniti kaznom od 30 do 3000KM svako ko se ogluši o navedene zakonske obaveze!

Zakonsko bezakonje

Propisi su, dakle, tu, ali se ne sprovode. Sistem koji na papiru postoji i trebao bi da radi – ne funkcioniše. Čopori pasa lutalica šetaju ulicama grada, vlasnički psi nisu čipovani, a sankcija nema.

Problem postoji, dakle, iz dva smjera – nesavjesni vlasnici ne čipuju svoje ljubimce, a institucije spavaju i ne sankcionišu očigledno kršenje zakona.

Rješenje?

Osnova je da se javnost informiše o obavezama i mogućim sankcijama, a kroz sastanke sa nadležnima, Klub ljubitelja prirode iniciraće pojačan rad na terenu, u smislu provjera stanja na polju čipovanja pasa, čije odbacivanje je osnov pojave velikog broja lutalica.

Još važnije, za rješenje ovog problema, potrebna je i podrška javnosti. Ukoliko zajedno pozovemo na odgovornost, kako vlasnika pasa, tako i institucija Distrikta koje bi mogle, da ne kažemo morale da rade svoj posao, ovaj problem može biti riješen.

Kao što smo rekli – zakoni su već tu. Na institucijama je da porade na njihovom sprovođenju!

 

 

Izvor: Plural.ba

Najnovije vijesti

Više od 2 miliona KM potrošeno za nezakonite ugovore u brčanskom obrazovanju

Revizija finansijskog poslovanja i usklađenosti poslovanja sa važećim zakonskim i drugim relevantnim propisima Odjeljenja za obrazovanje za period 01.01.-31.12.2021....

Brčko: Sedam i po godina zatvora za silovanje maloljetne pastorke

foto: ilustracija   Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv M. A. (32) optuženog da je prije četiri godine u Brčkom, u kući u kojoj...

Pijani vozač izazvao saobraćajnu nezgodu kod Gradskog parka

Sinoć oko 21:15h na raskrsnici ulica Miroslava Krleže, Studentske i Braće Ribnikara kod Gradskog parka dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovala motorna...

Predsjednik Milić razgovarao sa šefom Misije OSCE-a u BiH

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić danas je održao sastanak sa šefom Misije OSCE-a u BiH ambasadorom Brajanom Agelrom (Brian Aggeler) s kojim je...

Počinje manifestacija „Čari zime” u Brčko distriktu BiH

Manifestacija „Čari zime” u Brčkom prvi put je  započela 2019. godine i privukla mnoge posjetioce iz svih gradova Bosne i Hercegovine ali i regiona. Kabinet...
- Reklama -

Više vijesti