Četvrtak, 25 Aprila, 2024
No menu items!

Psi lutalice: Ima li rješenja za decenijski problem Brčko distrikta?

Klub ljubitelja prirode Brčko obratio se javnosti saopštenjem, ističući problem sa sve većim brojem pasa lutalica na gradskim ulicama. Prenosimo u cijelosti.

Građani Brčko distrikta sve češće strahuju da u večernjim satima prošetaju svojim gradom. Opravdano, jer je čopora pasa koji su se, ne svojom voljom, našli na ulicama sve više. Zašto?

Sistem postoji, zakonska rješenja su tu – samo ih treba početi sprovoditi.

Tvrde ovo iz Kluba ljubitelja prirode, koji je nedavno počeo sprovoditi projekat “Odgovoran vlasnik” u cilju konačnog rješavanja problema koji naš grad muči godinama.

Prema podacima prikupljenim u anketi u kojoj je učestvovalo 465 ispitanika, 86,1% naših sugrađana susrelo se sa psima lutalicama, a čak 67,5% bilo je ugroženo ili je neko njima blizak osjetio strah od prisustva pasa lutalica.

Preko 96% ispitanika smatra da se problem pasa lutalica treba rješavati na nivou institucija Brčko distrikta, a kao odgovorne za taj posao ispitanici vide Azil za pse, Inspektorat i Veterinarsku stanicu.

O tome ko je kriv za decenijski problem Distrikta dalo bi se raspravljati, ali uvidom u zakonska rješenja postaje sasvim jasno da su norme tu, samo se ne poštuju. Zašto?

Neodgovorni vlasnici

Najlakše je, naravno, pljunuti po sistemu, ali hajde da pođemo od sebe, tj. od vlasnika pasa.

Imaoci pasa i mačaka dužni su da registruju pse i mačke u veterinarskoj organizaciji koja vodi registar životinja, u roku od sedam dana od dana sticanja vlasništva.

Stoji to u članu jedan Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Ipak, iako je čipovanje potpuno besplatan, jednostavan i brz proces, veliki broj vlasničkih pasa nije čipovan, a sankcije, iako na papiru postoje, rijetko se izriču.

U istom Zakonu stoje propisane kaznene odredbe koje kažu da će se kazniti kaznom od 30 do 3000KM svako ko se ogluši o navedene zakonske obaveze!

Zakonsko bezakonje

Propisi su, dakle, tu, ali se ne sprovode. Sistem koji na papiru postoji i trebao bi da radi – ne funkcioniše. Čopori pasa lutalica šetaju ulicama grada, vlasnički psi nisu čipovani, a sankcija nema.

Problem postoji, dakle, iz dva smjera – nesavjesni vlasnici ne čipuju svoje ljubimce, a institucije spavaju i ne sankcionišu očigledno kršenje zakona.

Rješenje?

Osnova je da se javnost informiše o obavezama i mogućim sankcijama, a kroz sastanke sa nadležnima, Klub ljubitelja prirode iniciraće pojačan rad na terenu, u smislu provjera stanja na polju čipovanja pasa, čije odbacivanje je osnov pojave velikog broja lutalica.

Još važnije, za rješenje ovog problema, potrebna je i podrška javnosti. Ukoliko zajedno pozovemo na odgovornost, kako vlasnika pasa, tako i institucija Distrikta koje bi mogle, da ne kažemo morale da rade svoj posao, ovaj problem može biti riješen.

Kao što smo rekli – zakoni su već tu. Na institucijama je da porade na njihovom sprovođenju!

 

 

Izvor: Plural.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti