Nedjelja, 14 Avgusta, 2022
No menu items!

Nova pravila o poljoprivrednim podsticajima u Brčkom: Evo ko neće moći dobiti podršku

Vlada Brčko distrikta BiH – Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 03.augusta objavilo je prednacrt izmjena Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

Radi što bolje sprovedbe pravilnika svi zainteresirani do 11. augusta na isti mogu dostaviti svoje prijedloge i primjedbe.

Prema ovom dokumentu, pravo na podsticaj se ne može ostvariti za proizvodnje koje su GMO, o čijem prisustvu će se na terenu vršiti kontrola.

Osim toga, pravo na finansijsku podršku se neće moći ostvariti ni za poljoprivredne površine na kojima je prisutna ambrozija.

Koda je riječ o biljnoj proizvodnji Komisija utvrđuje činjenično stanje na terenu i o tome sačinjava zapisnik, uz obaveznu konstataciju da li je uočila prisustvo ambrozije ili ne.

U Pravilniku se dalje navodi da podsticaj za proizvodnju u plastenicima u toku jedne kalendarske godine na jednoj katastarskoj čestici može ostvariti samo jedan podnosilac zahtjeva. A, maksimalna površina koja se potiče po jednoj kulturi kod proizvodnje povrća na otvorenom je 0,5 hektara.

Posebna pravila uvode se i za tov u stočarstvu.

“Tov u stočarstvu koji se završava do 01.12. tekuće godine ulazi u program podsticaja za tekuću godinu, navodi se u Pravilniku. Tov koji završava nakon 01.12. tekuće godine ulazi u program podsticaja za narednu godinu. Pored objektivnog roka za podnošenje zahtjeva za tov u stočarstvu utvrđenog ovim Pravilnikom, podnosilac zahtjeva je dužan u roku od 15 dana nakon uvođenja životinja u tov podnijeti zahtjev za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za tekuću godinu”, navedeno je u Pravilniku.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvog narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine”, a primjenivat će se od 01.01.2023. godine, osim člana 15. ovog Pravilnika koji se primjenjuje od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

 

 

 

Izvor: Akta.ba

 

Najnovije vijesti

Vlada Distrikta okončala 67. redovnu sjednicu

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na prvom nastavku 67. redovne sjednice usvojila je Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti...

U Brčkom 22. Međunarodna likovna kolonija “Sava”

U okviru manifestacije “Brčansko ljeto - Savski cvijet 2022” organizovana je 22. po redu Međunarodna likovna kolonija “Sava”. Umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne...

Brčko: Zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga slobode lišeno jedno lice

Policija Brčko distrikta BiH je na osnovu kontinuiranih planskih aktivnosti i operativnih saznanja na sprečavanju i suzbijanju organizovanog kriminaliteta i neovlaštene proizvodnje i stavljanja...

Brčko: Sutra “Dan za druženje” na Trgu mladih za klince i klinceze

Škola sporta „Olympic kids“ i Omladinski centar „Vermont“ u susret dana Mladih koji se obilježava 12.08.2022. godine organizuju „Dan za druženje“ na Trgu mladih...

Brčko: U petak promocija romana “Kletva”

U okviru manifestacije "Brčansko ljeto - Savski cvijet 2022." u Gradskoj biblioteci biti će upriličena promocija romana " Kletva", autorice Jelene Bačić Alimpić. Promocija romana...
- Reklama -

Više vijesti