Ponedjeljak, 3 Oktobra, 2022
No menu items!

Optuženi za zločine počinjene u Brčkom o krivnji se izjašnjavaju krajem jula

Ročište na kojem bi se o krivnji trebali izjasniti Slobodan Ljubičić i Stojan Petrović, koje optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Brčkog, zakazano je za 28. juli, potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Optužnicu protiv njih dvojice Tužilaštvo BiH je podiglo 2021., a skupa s njima je bio optužen i Ranko Češić, koji je ranijom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osuđen na 18 godina zatvora za zločine počinjene u Brčkom, ali je u odnosu na njega prije nekoliko mjeseci postupak obustavljen zbog smrti.

Ranije je Tužilaštvo BiH navelo da je Ljubičić državljanin Srbije i da je u susjednoj državi ispitan putem međunarodne pravne pomoći, dok su iz Suda BiH kazali da nikakve prijedloge još nisu dobili za ovog optuženog.

“Nije bilo prijedloga za ustupanje predmeta Srbiji, kao ni za raspisivanje međunarodne potjernice”, naveli su u odgovoru Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

Iz Tužilaštva su ranije saopćili da se Ljubičić tereti za učešće u ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti, te nezakonito i nasilno zatvaranje civila ženskog spola, a potom u njihovom silovanju i seksualnom zlostavljanju, dok je Petrović optužen da je jednu žensku osobu nezakonito zatvorio te, pod prijetnjom da će joj ubiti najbliže srodnike, počinio silovanje.

Prema Tužilaštvu BiH, optuženi su ova krivična djela počinili kao pripadnici – policajci Interventnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko.

 

Izvor: Detektor.ba

Najnovije vijesti

CIK Brčko: Izlaznost birača do 15h

https://www.youtube.com/watch?v=KYD-pFv2rVo

CIK Brčko: Zaprimljena dva prigovora i uložena jedna žalba

Centralna izborna komisija Brčko distrikta BiH na današnjoj pres konferenciji saopštila je da su zaprimljena dva prigovora te da je uložena jedna žalba. Predsjednica Izborne...

Izbori u Brčkom: MZ Donji Brezik, Donja Skakava i Brka

https://www.youtube.com/watch?v=Svlrply0e5o

Zvaničnici Distrikta obavili svoju građansku dužnost

https://www.youtube.com/watch?v=u0MtIhbaPis
- Reklama -

Više vijesti