Nedjelja, 26 Juna, 2022
No menu items!

Stipendije za brčanske srednjoškolce od naredne školske godine

Pored redovne stipendije koju primaju studenti sa područja Brčko distrikta, ove godine pravo na stipendiju imat će i učenici srednjih škola koji se budu obrazovali za deficitarna zanimanja.

Učenici koji odluče da se školuju za varioca, bravara, električara, zidara, keramičara, kuhara ili konobara primat će stipendiju u iznosu od 100 KM mjesečno, a za ove najmjene Vlada Distrikta izdvojila je oko 40.000 KM.

Odluka o stipendiranju deficitarnih zanimanja odnosi se samo na učenike srednjih škola čije je mjesto prebivališa u Brčko distriktu.

Na ovaj način želimo stimulisati mlade ljude koji žive u ovoj lokalnoj zajednici da se opredijele za ova deficitarna zanimanja“, istakao je šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović.

Iz Odjeljenja za obrazovanje ističu da bi u narednom periodu bilo veoma važno kada bi se i privredni subjekti uključili u stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja.

To bi moglo podrazumjevati i direktni Ugovor o zaposlenju sa učenikom i to na obavezujući vremenski period, čime bi i budući poslodavac kao i uposlenik, ostvarili jednu dozu poslovne sigurnosti”, naglasio je Bulatović.

Najnovije vijesti

U ponedjeljak “Mladi pitaju” u brčanskoj Skupštini

U ponedeljak, 27. juna Vijeće/Savjet mladih Brčkog okupiće na jednom mjestu zastupnike Skupštine i Vlade Brčko distrikta BiH te...

Raspored radarskih kontrola za period od 27. 06. do 03. 07. 2022. godine

Jedinica saobraćajne policije Policije Brčko distrikta BiH, pored ostalih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti vršit će unaprijed najavljene kontrole radarskog mjerenja brzine kretanja...

Odjeljenje za poljoprivredu brčanske Vlade pojačava nivo edukacija poljoprivrednih proizvodača

Odjeljenje za poljoprivredu brčanske Vlade tokom ove godine, dobrim dijelom je već realizovalo Plan aktivnosti u vezi sa edukacijama proizvođača iz različitih oblasti. Dvije...

BiH: Od 18. jula novo povećanje cijena cigareta

Ljubitelje cigareta od narednog mjeseca očekuje novo povećanje cijena, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Uprave za indikretno oporezivanje BiH (UIO BiH). Kako  je potvrđeno iz UIO...
- Reklama -

Više vijesti