Subota, 28 Maja, 2022
No menu items!

Vodu iz uvoza mjesečno plaćamo 16,5 miliona maraka

BiH je u prva četiri mjeseca ove godine na vodu iz uvoza potrošila više od 65,8 miliona maraka, odnosno u prosjeku mjesečno čak 16,5 miliona.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je uvoz vode od januara do kraja aprila ove godine viši u odnosu na isti period lani kada je iz inostranstva stigla voda u vrijednosti 51,4 miliona maraka.

“U prva četiri mjeseca ove godine na inostrana tržišta iz BiH je plasirana prirodna i gazirana voda u vrijednosti od oko 12,5 miliona KM”, navode u UIO.

U odnosu na isti period lani izvoz je neznatno povećan, jer je u tom periodu plasirana voda u vrijednosti od 12,4  miliona maraka.

Tokom ove godine najviše vode na domaće tržište je stiglo iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. A podaci UIO BiH pokazuju da vodu uvozimo još i iz Belgije, Estonije, Rumunije, Švedske, Švajcarske, pa čak i Vijetnama.

A kada je riječ o izvozu, BiH je svoju vodu najviše, kako za prva četiri mjeseca ove godine, tako i lani, plasirala na tržište Hrvatske.

Istraživanja pokazuju da BiH obiluje pitkom vodom i da po stanovniku ima oko 9.460 kubnih metara vode. Uprkos tome, izvozi tek po neku kap.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je za “Glas Srpske” da ovoliki novac koji je uložen za uvoz vode, predstavlja krajnje poražavajuće podatke za nas.

“Ono što je posebno zabrinjavajuće za nas i našu privredu je da mi toliko novca trošimo na uvoz onih proizvoda za čiji kvalitet, količinu i cijenu možemo da odgovorimo ne samo potrebama domaćeg tržišta, nego i imamo mogućnosti da u značajnoj mjeri izvozimo takve proizvode. Tu je jedan od ključnih problema svijest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda”, rekao je Blagojević. Kako je dodao, ne bi se uvozila tolika količina inostrane vode da nema potražnje za njom na domaćem tržištu.

“Dokle god potrošači ne budu promijenili odnos prema kupovini domaćih proizvoda bićemo u problemu, jer kupovinom domaćih proizvoda mi u suštini jačamo domaću privredu i pomažemo sami sebi i poražavajuće je da toliko novca dajemo na uvoz strane vode”, rekao je Blagojević.

Da se kupovinom domaćih proizvoda jača domaća privreda saglasan je i ekonomista Zoran Pavlović.

“Osnovni problem je što je marketing za domaće vode na neki način slabiji, jer nemamo novca za tako “agresivan” marketing koji imaju strani proizvođači”, rekao je Pavlović. Problem je, kako kaže, što naši ljudi psihološki ne razumiju da je korišćenje domaćih proizvoda dva puta korisnije za sve građane, nego da nešto kupujemo iz uvoza.

“Tada imamo samo koristi od PDV-a i ništa više. A kada je domaća proizvodnja u pitanju, onda imamo zaposlene ljude koji su radili u toj proizvodnji, mašine kao i mnogo drugih efekata koji se multiplikuju i koji povećavaju korist za sve građane kada koristimo domaću robu”, kazao je Pavlović.

Prošla godina

Podaci UIO pokazuju da je BiH tokom prošle godine uvezla vode u vrijednosti većoj od 184,9 miliona maraka. S druge strane, tokom čitave 2021. godine izvezena je voda u vrijednosti od 43,6 miliona maraka.

 

 

Izvor: (RTVTK/Akta.ba)

Najnovije vijesti

Brčko: Održan IV Sajam obrazovanja i zapošljavanja (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=fQ3CS3_R4UY

Završeni Susreti mladih Brčko distrikta BiH 2022

Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta BiH organizovalo je druge Susrete mladih Brčko distrikta BiH koji su trajali od 20. do 23. maja. Na Susretima se okupio...

Policija Distrikta provela operativnu akciju kodnog naziva ”TRILING”

Policija je poduzimanjem adekvatnih planskih mjera i radnji na suzbijanju imovinskog kriminaliteta kao najdominantnijeg oblika kriminaliteta na području Brčko distrikta BiH dana 26.05.2022.godine pod...

Brčko: Potvrđena optužnica za ubistvo S. Fazlovića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Mula Elezovića (86)* zbog sumnje da je 22. februara ove godine u Islamovcu, kod Brčkog, lišio...

UG “Demos” Brčko: Političke partije i rodbinske veze neće određivati ko će gdje raditi

U okviru projekta "STOP nezakonitom zapošljavanju" koji podržava CCI, a finansira USAID, Udruženje građana "Demos" Brčko danas je upriličilo uličnu akciju u kojoj su...
- Reklama -

Više vijesti