Subota, 28 Maja, 2022
No menu items!

Dokumentarno-igrani film ” Za nju vrijedi umrijeti” (O liku i djelu heroja OR-a 92-95, Safeta Hadžića)

Dugometražni, dokumentarno-igrani film “Za nju vrijedi umrijeti” kroz simbiozu bogatog arhivskog materijala i igranih scena, publiku upoznaje sa likom i djelom Safeta Hadžića i prije početka agresije na BiH, odnosno 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kada se suočavao sa brojnim problemima zbog gradnje džamije u Švrakinom Selu, a potom bio angažovan i u prikupljanju pomoći porodicama osuđenih u “Sarajevskom procesu”. O tom vremenu svjedoče i dvojica presuđenih u ovom procesu, Mustafa ef. Spahić i Edhem Bičakčić.

O formiranju Patriotske lige, u čijim je redovima Safet Hadžić bio prvi među prvima, pripremama za odbranu Sarajeva i njegovom nemjerljivom doprinosu u prvim danima agresije na BiH govore Nihad Halilbegović, Ismet Hadžić – Mutevelija, Fahira Fejzić – Čengić, te Safetovi najbliži saradnici Safet Baltić, Rahim Baltić i Suad Berbić. Uz potresna svjedočenja, u filmu se prvi put objavljuju historijski važni dokumenti i fakti, te se prvi put nakon 30 godina, prikazuju snimci s mjesta pogibije samo nekoliko sati nakon akcije.

Kroz privatni život Safeta Hadžića u filmu nas vodi njegova porodica, supruga Džemila, djeca Almira Hadžić-Gološ, Nezir Hadžić i Amila Hadžić-Glušac, te sestre Safeta Lagumdžija i Vahdeta Hadžifejzović. Safeta upoznajemo i kroz njegove dane djetinjstva i mladosti u rodnoj Strgačini, a određeni segmenti njegovog života su prikazani i kroz rekonstruktivne igrane scene.

Safeta u filmu igra mladi glumac Aldin Tucić, a uloge su ostvarili i Erol Horvat, Darko Petrešin, Elvedin Požega i Mahir Karović.

Film “Za nju vrijedi umrijeti” je dobio naziv po istoimenoj pjesmi koju je prije nekoliko godina, upravo u spomen na njegovog daidžu Safeta Hadžića, napisao i komponovao Kenan Hadžifejzović, a izveo Hor Hazreti Hamza.

Produkciju filma potpisuje PLATFORMA. Koproducenti su Federalna TV, Reakcija i BH Telecom – Moja priča.

Film su podržali Općine Novi Grad, Stari Grad, Novo Sarajevo, Trnovo, te JU Fond memorija KS.

Link trailera filma : https://youtu.be/xGei0MeNTPg

U našem gradu dokumentarno-igrani film “Za nju vrijedi umrijeti” premijerno će biti prikazan 21. maja 2022. godine u 18:30h u zgradi Islahijet.

 

Najnovije vijesti

Brčko: Održan IV Sajam obrazovanja i zapošljavanja (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=fQ3CS3_R4UY

Završeni Susreti mladih Brčko distrikta BiH 2022

Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta BiH organizovalo je druge Susrete mladih Brčko distrikta BiH koji su trajali od 20. do 23. maja. Na Susretima se okupio...

Policija Distrikta provela operativnu akciju kodnog naziva ”TRILING”

Policija je poduzimanjem adekvatnih planskih mjera i radnji na suzbijanju imovinskog kriminaliteta kao najdominantnijeg oblika kriminaliteta na području Brčko distrikta BiH dana 26.05.2022.godine pod...

Brčko: Potvrđena optužnica za ubistvo S. Fazlovića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Mula Elezovića (86)* zbog sumnje da je 22. februara ove godine u Islamovcu, kod Brčkog, lišio...

UG “Demos” Brčko: Političke partije i rodbinske veze neće određivati ko će gdje raditi

U okviru projekta "STOP nezakonitom zapošljavanju" koji podržava CCI, a finansira USAID, Udruženje građana "Demos" Brčko danas je upriličilo uličnu akciju u kojoj su...
- Reklama -

Više vijesti