Subota, 28 Januara, 2023
No menu items!

Tehnike koje će vam pomoći kod anksioznosti

Ako sate i dane provodite misleći o tome šta donosi sutra i koje ste greške jučer napravili, dobro znate kako anksioznost može iscrpljivati. Kada ste anksiozni javljaju se osjećaji straha, panike, napetosti, zabrinutosti dok se na tjelesnom planu javlja znojenje, drhtanje, ubrzano disanje, glavobolja, napetost mišića.

Istezanje tijela

Kako bi sebi pomogli isprobajte jednu od ovih tehnika koje će vam pomoći da se „uzemljite“ u trenu i riješite napetosti, savjetuje psihologinja Suzan Flečer (Susan Fletcher).

Istegnite se – Važno je biti svjestan u kojem je stanju tijelo kada ste anksiozni kako biste mogli biti prisutni u trenutku, a svjesno istezanje tijela će pomoći da se riješite tenzija i napetosti.

Vježbajte vizualizaciju – Ako vam je teško osvijestiti trenutak, pokušajte koristiti maštu kako bi se „premjestili“ na neko drugo mjesto. Zamislite neko mirno mjesto na kojem ste uvijek opušteni, a tako ćete povratiti fokus.

Pomazite ljubimca – Ako imate dlakavog ljubimca, povežite se s njim jer oni pružaju osjećaj ugodnosti i povezanosti, što je velika pomoć ako se um i tijelo moraju smiriti. Ako nemate ljubimca, možete se omotati mekanom dekicom kako bi se umirili.

Hladna voda
Skočite pod hladan tuš – Možda vam to intuicija ne nalaže, ali hladan tuš ili samo umivanje hladnom vodom može pomoći da skrenete misli, ali i poboljšati raspoloženje.

Slušajte omiljenu pjesmu – Ako nikako ne možete skrenuti misli s problema, možda će vam promjena atmosfere u prostoriji pomoći, a tome može poslužiti omiljena pjesma koja će vam misli kratko skrenuti na nešto pozitivno.

Mirno mjesto

Kada napadne anksioznost javljaju se intenzivne emocije koje vas mogu preplaviti pa je potrebno znati se fokusirati na nešto drugo, što naravno može biti izazovno.

Kako biste to uspjeli, možete par puta duboko udahnuti, brojati do 10 ili se povući na mirno mjesto kako biste kratko meditirali.

Perite suđe

Plesanje uz omiljenu muziku pomaže da se riješite tenzije u tijelu i poboljšate raspoloženje. No osvijestite pritom pokrete tijela i na njih se koncentrirajte kako bi negativne misli nestale. Ako nikako ne možete osvijestiti trenutak, možda bi pomoglo da nečim okupirate ruke, pa možete oprati posuđe ili obrisati prašinu, a bilo koja slična radnja će vam pomoći da se uzemljite.

Ako se koncentrirate na neki predmet u prostoriji, posebno onaj koji ima za vas veliko značenje, možete se riješiti neugodnog osjećaja anksioznosti. Možete u ruke uzeti predmet koji vam je poznat i drag te se na njega koncentrirati nekoliko minuta. Također, savjet je da duboko udahnete kako biste se opustili i smirili. Udahnite kroz nos, a izdahnite na usta. Tako ćete misli skrenuti sa situacije koja vam donosi nervozu.

 

Izvor: Avaz.ba

Najnovije vijesti

Čelnici Distrikta održali sastanak s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik...

Skupština donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih funkcija

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da je Skupština na 37. redovnom zasjedanju donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih...

Brčko: Otvorena izložba “Prvaci/prvakinje”

https://www.youtube.com/watch?v=Fg-LzUMpiEw

Skupština Distrikta započela 37. redovno zasjedanje

https://www.youtube.com/watch?v=G26G-fn8d-U&t=24s

U službenoj posjeti Policiji Distrikta boravila ambasadorica Francuske u BiH

 U službenoj posjeti Policiji Brčko distrikta BiH danas je boravila ambasadorica  Republike Francuske u Bosni i Hercegovini njena ekselencija Kristina Tudik (Christine Toudic) u...
- Reklama -

Više vijesti