Subota, 28 Maja, 2022
No menu items!

“Srebrenoj malini” novac za respiratore uplaćen prije potpisivanja ugovora?

Danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno ročište premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u predmetu “Respiratori”. Svjedok je govorio o inspekcijskom nadzoru u Federalnoj upravi civilne zaštite, ali i o novcu koji je, kako tvrdi Tužilaštvo BiH uplaćen firmi “Srebrena malina” prije nego je potpisan ugovor o nabavci respiratora.

Današnja svjedokinja na ročištu je bila Jelena Znahor koja je skoro četiri sata iznosila detalje u vezi sa inspekcijskim nadzorom u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) iz novembra 2020. godine.

Znahor je u tom periodu bila budžetska inspektorica koju je načelnik poslao u FUCZ koja je s kolegicom na terenu utvrđivala sve okolnosti u vezi sa ponudama, prebacivanjem budžetskih sredstava i realizacijom ugovora između FUZIP-a i firme “Srebrene maline” na čijem čelu je Fikret Hodžić, također osumnjičeni u ovom predmetu.

“Ona je najprije govorila o tome kako su neke ponude bile nejasne, da nije imala ni dovoljno podataka kada su određene ponude u pitanju i da joj kroz taj nadzor nije bilo jasno zašto je ‘Srebrena malina’ bila najbolji ponuđač”, kazao je repoter N1 Slaviša Starčević koji je pratio suđenje.

Dalje je uslijedilo unakrsno ispitivanje svjedokinje, prije svega je odbrana drugooptuženog Fahrudina Solaka, tadašnjeg direktora FUCZ-a postavljala pitanja i najveću pažnju je privukla činjenica koja se odnosi na prebacivanje novca “Srebrenoj malini” 2020. godine dan prije nego što će biti potpisan ugovor sa ovom firmom (2. aprila), a što je odbrana kategorički odbijala tvrdeći da je 3. aprila 2020., u 10:09 sati novac prebačen nakon sklopljenog ugovora.

Međutim, ne navodi se da li je u pitanju bila ponuda ili predugovor što je bila tvrdnja Tužilaštva.

Odbrana je također imala zamjerki na današnje svjedočenje navodeći da je svjedokinja bila površna i da nije dala konkretne detalje upravo kada je riječ o tom inspekcijskom nadzoru.

Istaknuto je i to da budžetski inspektori nisu uvažili ni prigovore koje je FUZIP dao nakon tog inspekcijskog nadzora. To je ostalo kao materijalni dokaz Tužilaštva.

Garancija od 24 mjeseca je također bila zanimljiva u ovom dijelu potpisivanja ugovora gdje je na određeni način inspekcija konstatovala da ne postoji taj dio od 24 mjeseca već na 12 mjeseci, a odbrana je to objašnjavala na način da drugih 12 mjeseci snosi uvoznik, u ovom slučaju “Srebrena malina”.

I u nastavku suđenja bit će mnogo vještaka iz ekonomske struke pa se već narednog termina kao svjedok očekuje Anđelko Martić iz Porezne uprave FBiH.

S obzirom na to da se odbrana i Tužilaštvo spore oko datuma kada je potpisan ugovor da li je riječ o 2. ili 3. aprilu, odbrana je najavila i nove vještake posebno iz informatičke struke koji bi trebali utvrditi o čemu je zapravo riječ te da li je “Srebrenoj malini” novac prebačen prije potpisivanja ugovora o nabavci respiratora vrijednih više od 10 miliona KM.

 

 

Izvor: N1

Najnovije vijesti

Brčko: Održan IV Sajam obrazovanja i zapošljavanja (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=fQ3CS3_R4UY

Završeni Susreti mladih Brčko distrikta BiH 2022

Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta BiH organizovalo je druge Susrete mladih Brčko distrikta BiH koji su trajali od 20. do 23. maja. Na Susretima se okupio...

Policija Distrikta provela operativnu akciju kodnog naziva ”TRILING”

Policija je poduzimanjem adekvatnih planskih mjera i radnji na suzbijanju imovinskog kriminaliteta kao najdominantnijeg oblika kriminaliteta na području Brčko distrikta BiH dana 26.05.2022.godine pod...

Brčko: Potvrđena optužnica za ubistvo S. Fazlovića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Mula Elezovića (86)* zbog sumnje da je 22. februara ove godine u Islamovcu, kod Brčkog, lišio...

UG “Demos” Brčko: Političke partije i rodbinske veze neće određivati ko će gdje raditi

U okviru projekta "STOP nezakonitom zapošljavanju" koji podržava CCI, a finansira USAID, Udruženje građana "Demos" Brčko danas je upriličilo uličnu akciju u kojoj su...
- Reklama -

Više vijesti