Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

NATO i Mađarska donirali BiH 30 respiratora – 10 stiže u Brčko

Euroatlantski centar za koordinaciju i odgovor na katastrofe Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i Vlada Republike Mađarske donirali su Bosni i Hercegovini 30 respiratora vrijednih 1.104.900 eura.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević kazala je tokom primopredaje u utorak, 1. februara da će donirani respiratori biti dodijeljeni zdravstvenim ustanovama sukladno iskazanim potrebama.

”Ustanove u Republici Srpskoj će dobiti 20 respiratora, a ostalih deset ide u Brčko distrikt BiH. Iz Federacije BiH nisu iskazane potrebe za ovim respiratorima”, pojasnila je ministrica Gudeljević.

Podsjetila je da je NATO u 2021. donirao BiH transportne komore s negativnim pritiskom, infracrvene beskontaktne termometre i prijenosne rentgen uređaje s pomoćnom opremom.

Također, podsjetila je da je Republika Mađarska donirala BiH 200.000 doza Sinofarm vakcina u periodu kada se BiH nalazila u složenoj epidemiološkoj situaciji.

Ambasador Mađarske u BiH Krisztian Posa podsjetio je na pomoć koju je ova zemlja uručila BiH u borbi protiv pandemije korona virusa.

”Moram naglasiti da Mađarska i dalje podržava evropsku integraciju BiH, jer evropski projekt ne može biti završen bez punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana, gdje spada i BiH. Ovo je zajednički sigurnosno, politički i ekonomski interes i zbog toga možete uvijek računati na podršku Mađarske”, kazao je Posa.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić je zahvalio na “nevojnoj dimenziji saradnje NATO saveza i BiH”.

”Ta dimenzija je dokazala da BiH u NATO-u ima partnera na kojeg može računati u trenucima kada joj je najpotrebnije”, kazao je Brkić.

NATO i zemlje članice uručile su od početka pandemije više donacija BiH. Na početku pandemije radilo se o toplomjerima, zaštitnim vizirima za lice, maskama, zaštitnim naočalama i odijelima, jorganima, jastucima, posteljinama i sredstvima za dezinfekciju.

Prije toga je BiH uputila oficijelni zahtjev za pomoć Euroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe.

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti