Subota, 28 Maja, 2022
No menu items!

NATO i Mađarska donirali BiH 30 respiratora – 10 stiže u Brčko

Euroatlantski centar za koordinaciju i odgovor na katastrofe Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i Vlada Republike Mađarske donirali su Bosni i Hercegovini 30 respiratora vrijednih 1.104.900 eura.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević kazala je tokom primopredaje u utorak, 1. februara da će donirani respiratori biti dodijeljeni zdravstvenim ustanovama sukladno iskazanim potrebama.

”Ustanove u Republici Srpskoj će dobiti 20 respiratora, a ostalih deset ide u Brčko distrikt BiH. Iz Federacije BiH nisu iskazane potrebe za ovim respiratorima”, pojasnila je ministrica Gudeljević.

Podsjetila je da je NATO u 2021. donirao BiH transportne komore s negativnim pritiskom, infracrvene beskontaktne termometre i prijenosne rentgen uređaje s pomoćnom opremom.

Također, podsjetila je da je Republika Mađarska donirala BiH 200.000 doza Sinofarm vakcina u periodu kada se BiH nalazila u složenoj epidemiološkoj situaciji.

Ambasador Mađarske u BiH Krisztian Posa podsjetio je na pomoć koju je ova zemlja uručila BiH u borbi protiv pandemije korona virusa.

”Moram naglasiti da Mađarska i dalje podržava evropsku integraciju BiH, jer evropski projekt ne može biti završen bez punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana, gdje spada i BiH. Ovo je zajednički sigurnosno, politički i ekonomski interes i zbog toga možete uvijek računati na podršku Mađarske”, kazao je Posa.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić je zahvalio na “nevojnoj dimenziji saradnje NATO saveza i BiH”.

”Ta dimenzija je dokazala da BiH u NATO-u ima partnera na kojeg može računati u trenucima kada joj je najpotrebnije”, kazao je Brkić.

NATO i zemlje članice uručile su od početka pandemije više donacija BiH. Na početku pandemije radilo se o toplomjerima, zaštitnim vizirima za lice, maskama, zaštitnim naočalama i odijelima, jorganima, jastucima, posteljinama i sredstvima za dezinfekciju.

Prije toga je BiH uputila oficijelni zahtjev za pomoć Euroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe.

Najnovije vijesti

Brčko: Održan IV Sajam obrazovanja i zapošljavanja (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=fQ3CS3_R4UY

Završeni Susreti mladih Brčko distrikta BiH 2022

Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta BiH organizovalo je druge Susrete mladih Brčko distrikta BiH koji su trajali od 20. do 23. maja. Na Susretima se okupio...

Policija Distrikta provela operativnu akciju kodnog naziva ”TRILING”

Policija je poduzimanjem adekvatnih planskih mjera i radnji na suzbijanju imovinskog kriminaliteta kao najdominantnijeg oblika kriminaliteta na području Brčko distrikta BiH dana 26.05.2022.godine pod...

Brčko: Potvrđena optužnica za ubistvo S. Fazlovića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Mula Elezovića (86)* zbog sumnje da je 22. februara ove godine u Islamovcu, kod Brčkog, lišio...

UG “Demos” Brčko: Političke partije i rodbinske veze neće određivati ko će gdje raditi

U okviru projekta "STOP nezakonitom zapošljavanju" koji podržava CCI, a finansira USAID, Udruženje građana "Demos" Brčko danas je upriličilo uličnu akciju u kojoj su...
- Reklama -

Više vijesti