Subota, 3 Decembra, 2022
No menu items!

Ako imate dijabetes, evo kad će vam se početi javljati prvi simptomi

Trenutno svijetom dominira pitanje COVID-a i pojave raka, a ova velika kriza i u zdravlju zahtjeva da nje budemo i svjesni jer prevencija i rano otkrivanje bolesti mogu uvelike smanjiti šanse da će doći do negativnih posljedica.

No ne jenjava još jedna epidemija koja je jednako opasna a to je pojava dijabetesa. Danas oko 11 posto Amerikanaca ima dijabetes, a kod većine njih to stanje ostane nedijagnosticirano. Koliko je ta situacija opasna, već svi znamo, piše Ordinacija.hr.

EVO KADA ĆETE POČETI OSJEĆATI SIMPTOME

Tip 1 se obično dijagnosticira u mladosti i brzo se razvija sa primjetnim simptomima koji se javljaju unutar dva tjedna. Dijabetes tip 2 je pod direktnim utjecajem životnog stila i prehrane. Simptomi se mogu razvijati dugo i lako mogu proći neprimijećeni.

“Ponekad je potrebno nekoliko godina da se simptomi razviju i teško ih je primijetiti, a neki neće primijetiti niti jedan. Obično se razvija u odraslog dobi, mada se čini da ga ima sve više djece i mladih osoba“, stoji na stranicama Centra za prevenciju bolesti.

ČAK I BLAGI OBLIK MOŽE BITI JAKO OPASAN

“Visok šećer u krvi može proći nezapaženo i bez nekih jasnih simptoma, čak i samo mali porast šećera u krvi može ošteiti živce, bubrege i mrežnicu oka. Što dulje ostajete bez pomoći, to veća šteta može nastati“, stoji na stranicama klinike Cleveland. Nekoliko je simptoma koji se rano javljaju i na njih treba pripaziti.

ČESTO MOKRENJE

Dijabetes će se često manifestirati i tako da morate na toalet puno češće nego inače i vjerojatno se budite usred noći nekoliko puta. Posljedica je to povišenja šećera u tijelu kojega se ono pokušava riješiti putem mokrenja. Urin može biti mutan i imati miris voća.

POVEĆANA ŽEĐ

Često mokrenje će uzrokovati osjećaj dehidracije, još jednog ranog simptoma dijabetesa, a pacijenti često želju gase voćnim sokovima ili čokoladnim mlijekom, što je najgori izbor za dijabetes. Takvi će napici organizam napuniti šećerom i samo pogoršati problem. Ako pijete više nego obično i nikada vam nije dosta, to je dobar razlog da posjetite liječnika.

POVEĆAN OSJEĆAJ GLADI ILI GUBITAK KILOGRAMA

Dijabetes može istovremeno povećati razinu glukoze u tijelu, ali i blokirati stanice koje ju trebaju koristiti kao energiju. Možete dakle osjećati stalnu glad jer su mišići ostali zakinuti za energiju i tijelo može sagorijevati pohranjeno masno tikvo za energiju, zbog čega ćete gubiti kilograme bez da se trudite.

TRNCI U RUKAMA I NOGAMA

Komplikacije mogu nastati puno prije nego vi shvatite da imate dijabetes, a jedna od njih je oštećenje živaca što može izazvati utrnulost ili trnce u nogama a to se stanje naziva dijabetička neuropatija. Iako može „napasti“ bilo gdje, istraživanja otkrivaju kako kod 50 posto pacijenata šteta nastaje upravo na nogama i stopalima. Možete osjećat trnce, peckanje ili utrnulost, te jaču osjetljivost na temperaturu zraka, a mogu se javiti i grčevi.

ZAMUĆEN VID

Ako ste primijetili ovaj simptom, koji se naziva dijabetička retinopatija, valjalo bi porazgovarati s liječnikom. Kako dijabetes može uzrokovati propusnost krvnih žila u mrežnici to može voditi do ovog simptoma. Prema pisanju klinike Johns Hopkins, to je vodeći uzrok sljepoće kod odraslih Amerikanaca.

SKLONIJI STE UPALAMA MJEHURA I GLJIVIČNIM OBOLJENJIMA

Visoke razine šećera u urinu i vagini mogu postati plodno tlo za množenje bakterija i gljivica koje izazivaju infekcije. Prema istraživanjima, osobe koje pate od dijabetesa tip 2 imaju veće šanse da će patiti i zbog infekcija mokraćnog mjehura i da će se one često ponavljati.

 

Izvor: večernji.ba

Najnovije vijesti

Više od 2 miliona KM potrošeno za nezakonite ugovore u brčanskom obrazovanju

Revizija finansijskog poslovanja i usklađenosti poslovanja sa važećim zakonskim i drugim relevantnim propisima Odjeljenja za obrazovanje za period 01.01.-31.12.2021....

Brčko: Sedam i po godina zatvora za silovanje maloljetne pastorke

foto: ilustracija   Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv M. A. (32) optuženog da je prije četiri godine u Brčkom, u kući u kojoj...

Pijani vozač izazvao saobraćajnu nezgodu kod Gradskog parka

Sinoć oko 21:15h na raskrsnici ulica Miroslava Krleže, Studentske i Braće Ribnikara kod Gradskog parka dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovala motorna...

Predsjednik Milić razgovarao sa šefom Misije OSCE-a u BiH

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić danas je održao sastanak sa šefom Misije OSCE-a u BiH ambasadorom Brajanom Agelrom (Brian Aggeler) s kojim je...

Počinje manifestacija „Čari zime” u Brčko distriktu BiH

Manifestacija „Čari zime” u Brčkom prvi put je  započela 2019. godine i privukla mnoge posjetioce iz svih gradova Bosne i Hercegovine ali i regiona. Kabinet...
- Reklama -

Više vijesti