Subota, 28 Maja, 2022
No menu items!

Šta je angina pektoris, kako nastaje i kako se manifestira

Srce je pumpni mišićni organ koji pumpa krv kroz cijelo tijelo. Da bi normalno radilo, i njemu treba “gorivo”. To gorivo je krv, a “dovodi goriva” su koronarne (srčane) arterije, postavljene po površini srca kao tanke cjevčice (obično široke tek 2-4 mm) kroz koje krv dotječe do srca, kazao je prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internista kardiolog.

Ograničava disanje

– Kada se u zid tih cjevčica (koronarnih arterija) počnu odlagati masnoće, a kasnije i kalcij, zid arterije zadebljava i izboči se ka unutrašnjosti arterije te je na taj način suzi. Tako nastaje tzv. koronarna stenoza (suženje). U tim okolnostima, čim srce treba jače pumpati, obično tokom fizičkog napora, suženi “dovodi goriva” ne dozvoljavaju da srcu dotječe adekvatna količina “goriva” (krvi s kisikom i hranjivim tvarima) i javljaju se tegobe koje nazivamo angina pektoris – govori dr. Čaluk. Angina pektoris je bolest koronarnih arterija srca. Pacijenti najčešće počnu osjećati bolnu nelagodu u prsima, dodaje naš sagovornik, nekad i jaku bol.

Kod određenog broja osoba javlja se osjećaj nedostatka zraka, odnosno gušenje, ili zaduha pri naporu. Kod nekih se javi samo zamor.

Zna se javiti i osjećaj lupanja i/ili nepravilnog rada (preskakanja) u ritmu srca.

– Bol je najčešće locirana u sredini prsa, pod prsnom kosti, a pacijenti je opisuju „kao da je neko stegnuo prsa“ ili „kao da nešto teško sjedi na prsima“. Često ograničava disanje. Bol se nerijetko širi ka vratu, ramenima, u žličicu, ka plećkama ili niz lijevu ili obje ruke. Širenje ka desno je rjeđe, ali je moguće. Gušenje može biti u prsima ili u vratu. U nekim situacijama bol se može javljati samo u ramenima ili samo u rukama, a nekad samo u gornjem dijelu trbuha i može ličiti na probavne tegobe – ističe dr. Čaluk.

Pomaže lijek

Ove tegobe najčešće su provocirane naporom ili psihičkim uzbuđenjem, a kod nekih osoba javljaju se i spontano, bez tjelesne aktivnosti koja bi provocirala simptome. Bol ili gušenje obično traju 1-3, eventualno i do 10-ak minuta, te se najčešće povuku kad se napor obustavi. Često pomaže lijek „nitroglicerin“, apliciran pod jezik, bilo u formi tablete, bilo kao sprej.

Šta treba raditi

U slučaju pojave simptoma obavezno se treba obratiti kardiologu. On će snimiti EKG i uraditi klinički pregled. Vrlo je poželjno uraditi ultrazvuk srca, a u velikom broju slučajeva od pomoći je ergometrija. Ako se ovim procedurama utvrdi da srcu u naporu zaista ne dotječe dovoljno krvi, pacijent će se uputiti na koronarografiju.

– Ovom procedurom se specijalnim instrumentima (kateterima) ulazi u samo srce i snime se koronarne arterije. U ovisnosti o prisutnosti, rasporedu, brojnosti i intenzitetu suženja ili začepljenja na njima, poslije koronarografije će se dati jedna od tri preporuke za daljnje liječenje: ostanak na lijekovima, ugradnja koronarnih stentova ili bajpas-operacija – kaže dr. Čaluk.

 

 

Avaz.ba

Najnovije vijesti

Brčko: Održan IV Sajam obrazovanja i zapošljavanja (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=fQ3CS3_R4UY

Završeni Susreti mladih Brčko distrikta BiH 2022

Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta BiH organizovalo je druge Susrete mladih Brčko distrikta BiH koji su trajali od 20. do 23. maja. Na Susretima se okupio...

Policija Distrikta provela operativnu akciju kodnog naziva ”TRILING”

Policija je poduzimanjem adekvatnih planskih mjera i radnji na suzbijanju imovinskog kriminaliteta kao najdominantnijeg oblika kriminaliteta na području Brčko distrikta BiH dana 26.05.2022.godine pod...

Brčko: Potvrđena optužnica za ubistvo S. Fazlovića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Mula Elezovića (86)* zbog sumnje da je 22. februara ove godine u Islamovcu, kod Brčkog, lišio...

UG “Demos” Brčko: Političke partije i rodbinske veze neće određivati ko će gdje raditi

U okviru projekta "STOP nezakonitom zapošljavanju" koji podržava CCI, a finansira USAID, Udruženje građana "Demos" Brčko danas je upriličilo uličnu akciju u kojoj su...
- Reklama -

Više vijesti