Subota, 28 Maja, 2022
No menu items!

SAD daju još 1,8 miliona dolara pomoći BiH u borbi protiv COVID-19

Sjedinjene Američke Države su, putem Američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID), osigurale dodatnih 1,8 miliona dolara pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv Covid-19 i boljem odgovoru na globalnu pandemiju.

U suradnji s Dječijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF) u BiH, kako je saopćeno, USAID će poboljšati upravljanje vakcinacijom, komunikaciju, praćenje i koordinaciju odgovora BiH na pandemiju.

Početak zajedničkog projekta obilježen je potpisivanjem ugovora od strane direktorice Programdskog odjela USAID-a Savane TomasArigo (Savannah ThomasArrigo) i predstavnice UNICEF-a Rovnak Kan (Rownak Khan), čemu su prisustvovale Debora Menuti (Deborah Mennuti), zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD i Ingrid Mekdonald (Macdonald), rezidentna koordinatorica UN u BiH.

Spasiti živote

– Fokusirana na upravljanje vakcinacijom, komunikaciju, praćenje i ukupnu koordinaciju, ova USAID pomoć će značajno poboljšati odgovor zdravstvenog sektora BiH na pandemiju Covid-19. Spasit će se više života i ublažiti razorne posljedice virusa – kazala je Savana TomasArigo.

– USAID je jedan od glavnih donatora Bosne i Hercegovine u odgovoru na Covid-19, a sporazum koji danas potpisujemo dokaz je njihove trajne posvećenosti pružanju podrške zdravstvenom sektoru Bosne i Hercegovine – rekla je dr. Kan i dodala:

– UNICEF-ova strategija odgovora temelji se i razvija na značajnim ulaganjima kojima se posljednjih godina podržavaju svi nivoi zdravstvenog sektora i odgovori na zdravstvene krize, a oslanja se na mreže za komunikaciju o riziku, posebno za najugroženije zajednice.

Bolest ne poznaje granice

Uključivši ova sredstva, USAID je od početka pandemije podržao Bosnu i Hercegovinu s ukupno 11,2 miliona dolara pomoći za ublažavanje posljedica Covid-a, koristeći direktne i preusmjerene fondove.

Ovakva podrška temelji se na decenijama rada SAD na spašavanju života i na vodećoj poziciji u borbi s globalnom zdravstvenom krizom. Tokom proteklih 60 godina USAID je spasio milione ljudskih života boreći se protiv bolesti kakve su Ebola, HIV/AIDS, tuberkuloza, malarija, a sada i Covid-19.

– Bolest ne poznaje granice. SAD je posvećena partnerstvu s Bosnom i Hercegovinom u nastojanju da se okonča pandemija bolesti Covid-19, ublaže katastrofalne društvene i ekonomske posljedice i gradi društvo još bolje pripremljeno za epidemije s kojima bismo se mogli boriti u budućnosti – saopćeno je iz USAIDA.

 

Izvor: Avaz.ba

Najnovije vijesti

Brčko: Održan IV Sajam obrazovanja i zapošljavanja (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=fQ3CS3_R4UY

Završeni Susreti mladih Brčko distrikta BiH 2022

Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta BiH organizovalo je druge Susrete mladih Brčko distrikta BiH koji su trajali od 20. do 23. maja. Na Susretima se okupio...

Policija Distrikta provela operativnu akciju kodnog naziva ”TRILING”

Policija je poduzimanjem adekvatnih planskih mjera i radnji na suzbijanju imovinskog kriminaliteta kao najdominantnijeg oblika kriminaliteta na području Brčko distrikta BiH dana 26.05.2022.godine pod...

Brčko: Potvrđena optužnica za ubistvo S. Fazlovića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Mula Elezovića (86)* zbog sumnje da je 22. februara ove godine u Islamovcu, kod Brčkog, lišio...

UG “Demos” Brčko: Političke partije i rodbinske veze neće određivati ko će gdje raditi

U okviru projekta "STOP nezakonitom zapošljavanju" koji podržava CCI, a finansira USAID, Udruženje građana "Demos" Brčko danas je upriličilo uličnu akciju u kojoj su...
- Reklama -

Više vijesti