Srijeda, 1 Decembra, 2021
No menu items!

SAD daju još 1,8 miliona dolara pomoći BiH u borbi protiv COVID-19

Sjedinjene Američke Države su, putem Američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID), osigurale dodatnih 1,8 miliona dolara pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv Covid-19 i boljem odgovoru na globalnu pandemiju.

U suradnji s Dječijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF) u BiH, kako je saopćeno, USAID će poboljšati upravljanje vakcinacijom, komunikaciju, praćenje i koordinaciju odgovora BiH na pandemiju.

Početak zajedničkog projekta obilježen je potpisivanjem ugovora od strane direktorice Programdskog odjela USAID-a Savane TomasArigo (Savannah ThomasArrigo) i predstavnice UNICEF-a Rovnak Kan (Rownak Khan), čemu su prisustvovale Debora Menuti (Deborah Mennuti), zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD i Ingrid Mekdonald (Macdonald), rezidentna koordinatorica UN u BiH.

Spasiti živote

– Fokusirana na upravljanje vakcinacijom, komunikaciju, praćenje i ukupnu koordinaciju, ova USAID pomoć će značajno poboljšati odgovor zdravstvenog sektora BiH na pandemiju Covid-19. Spasit će se više života i ublažiti razorne posljedice virusa – kazala je Savana TomasArigo.

– USAID je jedan od glavnih donatora Bosne i Hercegovine u odgovoru na Covid-19, a sporazum koji danas potpisujemo dokaz je njihove trajne posvećenosti pružanju podrške zdravstvenom sektoru Bosne i Hercegovine – rekla je dr. Kan i dodala:

– UNICEF-ova strategija odgovora temelji se i razvija na značajnim ulaganjima kojima se posljednjih godina podržavaju svi nivoi zdravstvenog sektora i odgovori na zdravstvene krize, a oslanja se na mreže za komunikaciju o riziku, posebno za najugroženije zajednice.

Bolest ne poznaje granice

Uključivši ova sredstva, USAID je od početka pandemije podržao Bosnu i Hercegovinu s ukupno 11,2 miliona dolara pomoći za ublažavanje posljedica Covid-a, koristeći direktne i preusmjerene fondove.

Ovakva podrška temelji se na decenijama rada SAD na spašavanju života i na vodećoj poziciji u borbi s globalnom zdravstvenom krizom. Tokom proteklih 60 godina USAID je spasio milione ljudskih života boreći se protiv bolesti kakve su Ebola, HIV/AIDS, tuberkuloza, malarija, a sada i Covid-19.

– Bolest ne poznaje granice. SAD je posvećena partnerstvu s Bosnom i Hercegovinom u nastojanju da se okonča pandemija bolesti Covid-19, ublaže katastrofalne društvene i ekonomske posljedice i gradi društvo još bolje pripremljeno za epidemije s kojima bismo se mogli boriti u budućnosti – saopćeno je iz USAIDA.

 

Izvor: Avaz.ba

- Reklama -

Najnovije vijesti

Brčko: Registrovano 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 30 novih slučajeva zaraze virusom korona. Riječ je o 15 muških i...

Abdulah Iljazović napustio Narod i Pravdu

U emisij portala Otisak.ba zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH Abdulah Iljazović izjavio je da napušta političku organizaciju Narod i Pravdu Brčko distrikta BiH. Konkretizujući...

Zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga slobode lišeno lice M.P.

Policija Brčko distrikta BiH, u kontekstu ranije donesenih procjena u vezi sa kriminalnim aktivnostima pojedinih grupa na području Brčko distrikta BiH koje predstavljaju potencijalno...

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo optužnicu protiv Aladina Bisera

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Aladina Bisera (37)* kojom ga tereti za ubistvo Fethije Mihmića počinjeno u maju ove godine u...
- Reklama -

Više vijesti