Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

SAD daju još 1,8 miliona dolara pomoći BiH u borbi protiv COVID-19

Sjedinjene Američke Države su, putem Američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID), osigurale dodatnih 1,8 miliona dolara pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv Covid-19 i boljem odgovoru na globalnu pandemiju.

U suradnji s Dječijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF) u BiH, kako je saopćeno, USAID će poboljšati upravljanje vakcinacijom, komunikaciju, praćenje i koordinaciju odgovora BiH na pandemiju.

Početak zajedničkog projekta obilježen je potpisivanjem ugovora od strane direktorice Programdskog odjela USAID-a Savane TomasArigo (Savannah ThomasArrigo) i predstavnice UNICEF-a Rovnak Kan (Rownak Khan), čemu su prisustvovale Debora Menuti (Deborah Mennuti), zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD i Ingrid Mekdonald (Macdonald), rezidentna koordinatorica UN u BiH.

Spasiti živote

– Fokusirana na upravljanje vakcinacijom, komunikaciju, praćenje i ukupnu koordinaciju, ova USAID pomoć će značajno poboljšati odgovor zdravstvenog sektora BiH na pandemiju Covid-19. Spasit će se više života i ublažiti razorne posljedice virusa – kazala je Savana TomasArigo.

– USAID je jedan od glavnih donatora Bosne i Hercegovine u odgovoru na Covid-19, a sporazum koji danas potpisujemo dokaz je njihove trajne posvećenosti pružanju podrške zdravstvenom sektoru Bosne i Hercegovine – rekla je dr. Kan i dodala:

– UNICEF-ova strategija odgovora temelji se i razvija na značajnim ulaganjima kojima se posljednjih godina podržavaju svi nivoi zdravstvenog sektora i odgovori na zdravstvene krize, a oslanja se na mreže za komunikaciju o riziku, posebno za najugroženije zajednice.

Bolest ne poznaje granice

Uključivši ova sredstva, USAID je od početka pandemije podržao Bosnu i Hercegovinu s ukupno 11,2 miliona dolara pomoći za ublažavanje posljedica Covid-a, koristeći direktne i preusmjerene fondove.

Ovakva podrška temelji se na decenijama rada SAD na spašavanju života i na vodećoj poziciji u borbi s globalnom zdravstvenom krizom. Tokom proteklih 60 godina USAID je spasio milione ljudskih života boreći se protiv bolesti kakve su Ebola, HIV/AIDS, tuberkuloza, malarija, a sada i Covid-19.

– Bolest ne poznaje granice. SAD je posvećena partnerstvu s Bosnom i Hercegovinom u nastojanju da se okonča pandemija bolesti Covid-19, ublaže katastrofalne društvene i ekonomske posljedice i gradi društvo još bolje pripremljeno za epidemije s kojima bismo se mogli boriti u budućnosti – saopćeno je iz USAIDA.

 

Izvor: Avaz.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti