Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Brčko: Reakcija UG “Demos” povodom jučerašnjih izjava šefa Odjeljenja za zdravstvo

Povodom preskonferencije koju je sazvao Šef Odjeljenja za javno zdravstvo i ostale usluge gospodin Sead Šadić pod naslovom “Ostavka ili istina”, želimo da dopunimo gospodina Šadića u iskazima i demantujemo pojedine dijelove istog.

Istina:

Stručni tim UG “Demos” u projektu “Skenirajmo korupciju” čine gospodin Željko Kapikul, diplomirani pravnik, i gospođa Dragana Stanimirović, radiolog. Nakon obavljene kvalitativne analize podataka sa kojima raspolažemo, isti su napisali izvještaje koji su prezentovani javnosti na preskonferenciji održanoj 27.09.2021. u Omladinskom centru Brčko.

U izvještaju koji potpisuje pravnik detaljno je obrazložen posljednji postupak javne nabavke sa konstatacijom da je CT aparat konačno nabavljen. Sumnju u broj slajsova u akviziciji, po tenderu je traženo 128, otklonio je u svom izvještaju stručni saradnik inžinjer elektrotehnike gospodin Alen Jusufović kojeg je uposlio JZU “Zdravstveni centar Brčko”. Tekst izvještaja još nismo zvanično dobili, ali u isti je imala uvid naš stručni saradnik gospođa Stanimirović koja nam je na sastanku rekla da aparat ispunjava tehničke specifikacije.

Izvještaj radiologa sadrži sve detalje u vezi mogućnosti CT aparata, ali i činjenicu da isti neće biti 100% iskorišten dok se ne završi proces obuka koji je u toku. Citiram “…Takođe, dobavljač je bio u obavezi da obezbjedi i adekvatnu obuku zaposlenih na Odjeljenju za dijagnostiku, Služba radiologije Bolnice Brčko, koji će raditi na CTuređaju. To je u prvom aktu realizovano u kratkoj, četverodnevnoj obuci zaposlenih koju je vodila stručna i za to obučena osoba (aplikator) za isporučeni model CT uređaja. U toj obuci zaposlenima su date osnovne upute o radu naCT uređaju. Obzirom da je obuka bila kratka i nepotpuna i da se radi o uređaju sa velikim softerskim mogućnostima,alatima za čije je savladavanje potreban duži vremenski period, sa dobavljačem je dogovoreno da se obuka u skorije vrijeme nastavii da se realizuje kroz duži vremenski period kako bi se zaposleni adekvatno i sveobuhvatno informisali i obučili za rad na CT uređaju.“

U izjavi za Radio Brčko slično je rekao i gospodin Azur Bijedić, šef Dijagnostičke službe Bolnice. Brčko: Na novom CT aparatu do danas izvršeno 270 dijagnostičkih snimanja – Radio Brčko distrikta BiH (radiobrcko.ba) Dakle, na osnovu naših saznanja, CT nije 100% u funkciji, ali će na radost svih nas biti nakon okončanih obuka.

Vijest o sipanju benzina u CT aparat i eksploziji je objavljena na satiričnom portalu Bijeljina Njuz koji izmišlja priče da bi nasmijao čitaoce Brčko: U novi CT aparat greškom sipali benzin, od eksplozije popucali prozori na bolnici! . Lično nisam pročitao taj članak do ove preskonferencije i kvalitetno sam se nasmijao nakon čitanja. Da ga je neko od projektnog tima pročitao, bio bi objavljen na našoj zvaničnoj fejsbuk stranici https://www.facebook.com/demos.brcko . Svakako je posjetite i ošin'te  lajk!

Zaključak je da svaki građanin treba biti zadovoljan nabavkom CT aparata, ali da je potrebno ubrzati obuke kako bi mogli aparat potpuno iskoristiti. Ovo je najveći pomak u nabavci dijagnostike unazad 20 godina.

Ostavka:

UG “Demos” je zadovoljan saradnjom sa Odjeljenjem za javno zdravstvo i ostale usluge i Odjeljenjem za stručne i administrativne poslove jer smo do sada dobili svu traženu dokumentaciju, što dokazuje spremnost Vlade Brčko distrikta BiH da sarađuje sa nevladinim organizacijama kada su u pitanju projekti iz oblasti borbe protiv korupcije. Imali smo konstruktivan sastanak i sa gospodinom Šadićem na kojem je isti rekao da, ukoliko imamo saznanja da neko krši zakone, ista podijelimo sa Tužilaštvom i Policijom.

Dokaze nismo imali, ali se njima nismo ni bavili, jer su prethodni tenderi prošlo vrijeme. Istina, sumnje da nabavljeni aparat nema u akviziciji 128 slajsova smo usmenim putem podijelili i sa zamjenikom Tužioca Brčko distrikta BiH.

Sumnje su podstaknute uvidom u tendersku dokumentaciju i telefonskim razgovorom sa direktorom  bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu koji je usmeno rekao da njihov aparat ima 64 slajsa u akviziciji i 128 slajsova u rekonstrukciji. U pitanju je identičan CT aparat Revolušn Evo koji je Brčko platilo oko 200.000 KM više, s tim da ne znamo da li je isporučen isti ili napredniji softver sa dodacima, što može u konačnici povećati cijenu aparata. https://ba.ekapija.com/news/3316273/nova-bolnica-u-istocnom-sarajevu-dobila-ct-aparat-vrijedan-vise-od-milion U posljednjem tenderu, prema tumačenju našeg pravnika, sve je bilo u skladu sa pozitivnim Zakonima.

Odgovornost za ranije neuspjehe ne može snositi Sead Šadić, ali isti može biti u potpunosti angažovan da se kvalitetna obuka radiologa i tehničara obavi u najkraćem mogućem roku, da javna nabavka magnetne rezonance bude ovaj put uspješna, kao i da se promijene zakonski propisi kako bi ljekare specijaliste koji su se školovali na račun budžeta Brčko distrikta BiH zadržali najmanje 10 godina u našoj JZU.

 

Predsjednik UG “Demos” Brčko distrikt BiH,
Božidar Jović

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti