Nedjelja, 24 Oktobra, 2021
No menu items!

Vozača u BiH nema ni za lijek a egzodus tek slijedi

Iako se u BiH veći duži period bilježi manjak profesionalnih vozača, prevoznici strahuju da će problem tek da eskalira i da će uslijediti egzodus ovih radnika.

Na bh. tržištu radne snage već je došao do izražaja manjak vozača, ali slijedi još veći odliv ovih radnika nakon što je krenula potražnja za profesionalnim vozačima u Velikoj Britaniji.

Vozači u Velikoj Britaniji imaju 5.000 funti platu, što znači da će u narednom periodu i ovo vozača što je ostalo otići iz BiH zbog boljih uslova rada.

U protekle dvije godine iz BiH otišlo je najmanje 4.500 do 5.000 profesionalnih vozača.

Pored vozača, BiH je napustilo i oko 2.000  prevozničkih firmi, koje su preregistrovane u Sloveniji. To nam jasno pokazuje u kakvoj se situaciji nalazimo i šta se dešava s ovom branšom.

Skoro sve transportne firme suočavaju se s problemom da ne mogu naći vozača, pa im leže po dva, tri pa i pet kamiona.

Više je razloga za odlazak vozača u inostranstvo, među kojima su uslovi na terminalima, dugo čekanje, nema dovoljno posla, male plate.

Svaki mladi vozač koji jednom pređe granični prelaz i ode na carinski terminal i vidi koliko čeka i kolika mu je na kraju mjeseca plata, sljedeći mjesec da otkaz i ode u zemlje Evropske unije.

U BiH trenutno nema prevozničke firme  da joj ne fali po nekoliko vozača.

Ovo sve pogoršava situaciju u prevozu i pitanje je ko će uopšte upravljati kamionima ovdje i ko će da nam doveze robu, lijekove, brašno ili repomaterijal.

 

- Reklama -

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Distrikta sa članovima Vlade obišao mjesto tragedije

Gradonačenik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić posjetio je, zajedno sa članovima Vlade, brčansko naselje Suljagića Sokak, gdje...

Predsjednik Skupštine Siniša Milić uputio telegram saučešća porodicama stradalih lica u požaru

„U svoje ime i u ime Skupštine Brčko distrikta BiH upućujem najiskrenije i najdublje saučešće porodicama i prijateljima šestoro sugrađana koji su jutros tragično...

Gradonačelnik Esed Kadrić uputio telegram saučešća porodicama stradalih

Povodom tragične smrti šestoro stanovnika Brčko distrikta BiH, gradonačelnik Esed Kadrić, porodicama i prijateljima nesrećno preminulih uputio je telegram saučešća, u kome se kaže: Uvažene...

Tragedija u Brčkom: U požaru smrtno stradalo šest osoba (VIDEO)

https://www.youtube.com/watch?v=TGTFWzUovME&t=44s

Efikasnije, brže i ekonomičnije: Alternativni načini rješavanja privrednih sporova

Kako privredne sporove rješavati na načine koji će i sudovima i privrednicima donijeti značajna olakšanja, bila je tema radionice o prednostima alternativnih i mirnih...
- Reklama -

Više vijesti