Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Skupštine Distrikta i Misije OSCE-a u BiH

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec potpisali su danas u prostorijama Skupštine Memorandum o razumijevanju između Skupštine i Misije OSCE-a u BiH.

Potpisivanju Memoranduma, kojem je prethodio radni sastanak, prisustvovali su i potpredsjednik i šefica Stručne službe Skupštine Distrikta Ivo Filipović i Stojanka Knežević i vršiteljica dužnosti šefa Kancelarije OSCE-a u Brčkom Karmelita Simić.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić izrazio je zahvalnost šefici Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec na potpisivanju Memoranduma za koji očekuje da će doprinijeti daljnjoj demokratizaciji rada Skupštine ali i poboljšanju ukupnih kapaciteta Skupštine i njene Stručne službe.

„Drago mi je da je od strane OSCE-a prepoznat napredak koji smo ostvarili u ranijem periodu pogotovo kada je u pitanju demokratizacija parlamentarnih procedura, koje uključuju razmatranje zakona isključivo u dva čitanja kao i uključivanje opozicije u rad najvažnijih kontrolnih komisija Skupštine. Vjerujem da ćemo, kao što smo već učinili s donošenjem važnih antikoruptivnih zakona i Zakona o mirnom okupljanju, rezultate saradnje sa OSCE-om u okvirima danas potpisanog Memoranduma vidjeti i na nizu drugih kvalitetnih zakonskih rješenja u različitim oblastima“, istakao je predsjednik Milić.

Zahvalnost za potpisivanje Memoranduma izrazila je i ambasadorka Kavalec ističući da je ovaj memorandum postavio principe i oblasti saradnje između Skupštine Distrikta i Misije OSCE-a u BiH.

„Oblasti saradnje koje se ogledaju u Memorandumu o razumijevanju fokusiraju se na transparentnost, dopiranje javnosti i učešće građana, zakonodavnu efikasnost i parlamentarnu saradnju u zemlji i regionu. Kroz Memorandum o razumijevanju nastavit će se daljnja modernizacija rada Skupštine Brčko distrikta i provođenje reformi “, istakla je ambasadorka Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Ambasadorka Kavalec je dodala da je važno fokusirati se na transparentnost parlamenata, jer to doprinosi izgradnji povjerenja javnosti u institucije.

Povodom dvadeset pet godina rada Misije OSCE-a u BiH, ambasadorka Kavalec nastavila je današnju posjetu Distriktu simboličnom ceremonijom sađenja drveća u područnoj školi u naselju Grčica.

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti