Nedjelja, 24 Oktobra, 2021
No menu items!

Na mamografskom pregledu 100 žena iz Brčkog

U Brčkom će danas i sutra putem mobilnog mamografa besplatne preglede uraditi 100 žena iz Distrikta kroz Projekat„Dani zdravlja”. Ovaj projekat već četvrtu godinu provodi Udruženje oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce” u saradnji sa udruženjem „Think Pink – zajedno smo jedno“.

Kombi sa mamografom je smješten na parkingu ispred prostorija Udruženja „Brčansko srce“, a žene na preglede dolaze po unaprijed isplaniranoj satnici – na svakih deset minuta po jedna žena. Na samom mamografskom pregledu preduzete su mjere zaštite – obavezna zaštitna maska i dezinfekcija ruku, a mamografski apart se dezinfikuje nakon svakog pregleda.

Danas prisutne žene su bile oduševljene mogućnošću da na ovaj način urade mamografski pregled.

Predsjednica Udruženja oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“ Ramiza Musić kaže da je veliki broj žena zainteresovan za mamografski pregled, ali da će u ova dva dana biti omogućen pregled za 100 žena odnosno po 50 žena dnevno.

„Oktobar je mjesec borbe protiv karcinoma dojke i mi na ovaj način želimo probuditi svijest žena o značaju preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti“, kaže Musić.

Pokretnim mamografom, a u saradnji sa „Brčanskim srcem“ do sada je u Brčkom pregledano oko 600 žena.

„Mi zaista imamo dosta poziva i na žalost ne možemo primiti sve žene koje žele da svoje zdravlje kontrolišu na ovaj način. Sve one koje nisu uspjele da urade mamografski pregled ovoga puta stavljamo na spisak za neki drugi put kada budemo uspjele obezbijediti pokrentni mamograf“, istakla je Ramiza Musić.

Prema njenim riječima, prvi puta uz mamografiju obezbijeđeno je i 40 besplatnih papa testova za žene za koje prisutni ginekolog procijeni da je neophodno uraditi, a na osnovu ispunjenog anketnog listića.

Ramiza Musić je ovom prilikom poručila svim ženama da rano otkrivanje bolesti znači život, a ne smrt zbog čega ih je pozvala na redovne preglede.

Doktor Semir Šabić, je posebno istakao važnost preventivnih i redovnih pregleda.

„Svake godine se otkrije više karcinoma u odnosu na prethodnu godinu, ali značajno je i to da se svake godine sve više otkriva karcinoma u nultoj fazi odnosno u vremenu kada je moguće izlečenje“, istakao je doktor Šabić.

Na pitanje koji su najčešći karcinomi kod žena, doktor Šabić je istakao da je doskora karcinom grlića bio najčešći, dok je to sada karcinom materice.

 

Izvor:radiobrčko.ba

- Reklama -

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Distrikta sa članovima Vlade obišao mjesto tragedije

Gradonačenik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić posjetio je, zajedno sa članovima Vlade, brčansko naselje Suljagića Sokak, gdje...

Predsjednik Skupštine Siniša Milić uputio telegram saučešća porodicama stradalih lica u požaru

„U svoje ime i u ime Skupštine Brčko distrikta BiH upućujem najiskrenije i najdublje saučešće porodicama i prijateljima šestoro sugrađana koji su jutros tragično...

Gradonačelnik Esed Kadrić uputio telegram saučešća porodicama stradalih

Povodom tragične smrti šestoro stanovnika Brčko distrikta BiH, gradonačelnik Esed Kadrić, porodicama i prijateljima nesrećno preminulih uputio je telegram saučešća, u kome se kaže: Uvažene...

Tragedija u Brčkom: U požaru smrtno stradalo šest osoba (VIDEO)

https://www.youtube.com/watch?v=TGTFWzUovME&t=44s

Efikasnije, brže i ekonomičnije: Alternativni načini rješavanja privrednih sporova

Kako privredne sporove rješavati na načine koji će i sudovima i privrednicima donijeti značajna olakšanja, bila je tema radionice o prednostima alternativnih i mirnih...
- Reklama -

Više vijesti