Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Brčko: Odjeljenje za javnu sigurnost potpisalo sporazum o saradnji sa Mines Advisory Group (MAG)

Odjeljenje za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH potpisalo je sporazum o saradnji prilikom provođenja protiv minskih aktivnosti na prostoru Brčko distrikta BiH sa Mines Advisory Group (MAG) – predstavništvo BiH.
Centar za uklanjanje mina u BiH (BH MAC) je u saradnji sa Odjeljenjem za javnu sigurnost  isprojektovao prvi projekat MSP Brčko Istok, preko kojeg će se preći na novi pristup rješavanja minskog problema u Brčko distriktu BiH.
„MAG je započeo svoj prvi minsko sumnjive površine (MSP) projekt na području Brčko distrikta BiH 1.10.2021 te očekujemo završetak radova do aprila mjeseca naredne godine kada ćemo završiti sa svim svojim operacijama na ovom projektu. Nadamo se da će nas vremenske prilike poslužiti u najboljoj mjeri da možemo ovaj zadatak obavljati i u toku zime. Trenutno radimo jednim timom, očekujemo da ćemo priključiti još dodatnih kapaciteta na ovom zadatku,“-kazala je Marina Arčon Amidžić, Menadžer za komunikaciju sa lokalnim zajednicama ispred MAG-a.
Projekat MSP Brčko Istok obuhvata dvije mjesne zajednice koje su među ugroženijim mjesnim zajednicama u Brčko distriktu, a to su Dubravice Gornje i Dubravice Donje, gdje je još uvijek veliki dio ostao pod minsko sumnjivom površinom i jedan dio Sela Brezovog Polja. Ukupna minsko sumnjiva površina koja je obuhvaćena ovim projektom je 757.612 m2.
„To područje će biti oslobođeno od mina, ja se nadam, do aprila mjeseca, tako da će kompletno područje lokalnih zajednica Selo Brezovo Polje, Dubravice Donje i Dubravice Donje biti oslobođeno od mina. Na ovom projektu imamo 12 istraga, 3 na području Selo Brezovo Polje, ostale na području Dubravice Gornje i Dubravice Donje,“-dodao je Smajl Zuban, Oficir za operacije.
Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić, nakon potpisivanja sporazuma za ovaj projekat je izjavio:
„Mi kao Odjeljenje ćemo njima pomoći da sva minsko eksplozivna sredstva koja se pronađu na radilištu budu uklonjena i uništena od strane Odjeljenja za javnu bezbjednost, Pododjeljenje za zaštitu i spašavanje, Odsjek Civilne zaštite, Jedinica za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) i brz odgovor“.
Zbog prelaska na novi pristup rješavanja minskog problema u BiH, u budućem periodu neće biti deminiranja pojedinačnih lokacija, već će se sistemski rješavati teritorije ugroženih mjesnih zajednica. Novi pristup rješavanja minskog problema omogućiće brže rješavanje minsko sumnjivih površina na porstoru BiH, a samim tim i u Brčko distriktu BiH, uz manju upotrebu resursa, što znači da će se za finansijska sredstva koja se izdvajaju za deminiranje oslobađati veće površine.
“Završetak ovog projekta očekuje se do 18.05.2022. godine čime će na prostoru ovih mjesnih zajednica zemljište biti vraćeno na sigurnu upotrebu i čime će direktno biti uklonjena opasnost po život i negativan uticaj kontaminacije minama na stanovništvo, poljoprivrednu proizvodnju, poboljšanje životnih uslova i razvoj u ovim mjesnim zajednicama,”-zaključio je Danijel Đurić, koordinator za deminiranje u Pododjeljenju za zaštitu I spašavanje.
Finansiranje ovog projekta obezbijedila je Vlada SAD.
Odjeljenje za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti