Nedjelja, 24 Oktobra, 2021
No menu items!

Brčko: Odjeljenje za javnu sigurnost potpisalo sporazum o saradnji sa Mines Advisory Group (MAG)

Odjeljenje za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH potpisalo je sporazum o saradnji prilikom provođenja protiv minskih aktivnosti na prostoru Brčko distrikta BiH sa Mines Advisory Group (MAG) – predstavništvo BiH.
Centar za uklanjanje mina u BiH (BH MAC) je u saradnji sa Odjeljenjem za javnu sigurnost  isprojektovao prvi projekat MSP Brčko Istok, preko kojeg će se preći na novi pristup rješavanja minskog problema u Brčko distriktu BiH.
„MAG je započeo svoj prvi minsko sumnjive površine (MSP) projekt na području Brčko distrikta BiH 1.10.2021 te očekujemo završetak radova do aprila mjeseca naredne godine kada ćemo završiti sa svim svojim operacijama na ovom projektu. Nadamo se da će nas vremenske prilike poslužiti u najboljoj mjeri da možemo ovaj zadatak obavljati i u toku zime. Trenutno radimo jednim timom, očekujemo da ćemo priključiti još dodatnih kapaciteta na ovom zadatku,“-kazala je Marina Arčon Amidžić, Menadžer za komunikaciju sa lokalnim zajednicama ispred MAG-a.
Projekat MSP Brčko Istok obuhvata dvije mjesne zajednice koje su među ugroženijim mjesnim zajednicama u Brčko distriktu, a to su Dubravice Gornje i Dubravice Donje, gdje je još uvijek veliki dio ostao pod minsko sumnjivom površinom i jedan dio Sela Brezovog Polja. Ukupna minsko sumnjiva površina koja je obuhvaćena ovim projektom je 757.612 m2.
„To područje će biti oslobođeno od mina, ja se nadam, do aprila mjeseca, tako da će kompletno područje lokalnih zajednica Selo Brezovo Polje, Dubravice Donje i Dubravice Donje biti oslobođeno od mina. Na ovom projektu imamo 12 istraga, 3 na području Selo Brezovo Polje, ostale na području Dubravice Gornje i Dubravice Donje,“-dodao je Smajl Zuban, Oficir za operacije.
Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić, nakon potpisivanja sporazuma za ovaj projekat je izjavio:
„Mi kao Odjeljenje ćemo njima pomoći da sva minsko eksplozivna sredstva koja se pronađu na radilištu budu uklonjena i uništena od strane Odjeljenja za javnu bezbjednost, Pododjeljenje za zaštitu i spašavanje, Odsjek Civilne zaštite, Jedinica za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) i brz odgovor“.
Zbog prelaska na novi pristup rješavanja minskog problema u BiH, u budućem periodu neće biti deminiranja pojedinačnih lokacija, već će se sistemski rješavati teritorije ugroženih mjesnih zajednica. Novi pristup rješavanja minskog problema omogućiće brže rješavanje minsko sumnjivih površina na porstoru BiH, a samim tim i u Brčko distriktu BiH, uz manju upotrebu resursa, što znači da će se za finansijska sredstva koja se izdvajaju za deminiranje oslobađati veće površine.
“Završetak ovog projekta očekuje se do 18.05.2022. godine čime će na prostoru ovih mjesnih zajednica zemljište biti vraćeno na sigurnu upotrebu i čime će direktno biti uklonjena opasnost po život i negativan uticaj kontaminacije minama na stanovništvo, poljoprivrednu proizvodnju, poboljšanje životnih uslova i razvoj u ovim mjesnim zajednicama,”-zaključio je Danijel Đurić, koordinator za deminiranje u Pododjeljenju za zaštitu I spašavanje.
Finansiranje ovog projekta obezbijedila je Vlada SAD.
Odjeljenje za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH
- Reklama -

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Distrikta sa članovima Vlade obišao mjesto tragedije

Gradonačenik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić posjetio je, zajedno sa članovima Vlade, brčansko naselje Suljagića Sokak, gdje...

Predsjednik Skupštine Siniša Milić uputio telegram saučešća porodicama stradalih lica u požaru

„U svoje ime i u ime Skupštine Brčko distrikta BiH upućujem najiskrenije i najdublje saučešće porodicama i prijateljima šestoro sugrađana koji su jutros tragično...

Gradonačelnik Esed Kadrić uputio telegram saučešća porodicama stradalih

Povodom tragične smrti šestoro stanovnika Brčko distrikta BiH, gradonačelnik Esed Kadrić, porodicama i prijateljima nesrećno preminulih uputio je telegram saučešća, u kome se kaže: Uvažene...

Tragedija u Brčkom: U požaru smrtno stradalo šest osoba (VIDEO)

https://www.youtube.com/watch?v=TGTFWzUovME&t=44s

Efikasnije, brže i ekonomičnije: Alternativni načini rješavanja privrednih sporova

Kako privredne sporove rješavati na načine koji će i sudovima i privrednicima donijeti značajna olakšanja, bila je tema radionice o prednostima alternativnih i mirnih...
- Reklama -

Više vijesti