Nedjelja, 19 Septembra, 2021
No menu items!

Završen prvi dio 13. redovne sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH

Skupština Brčko distrikta okončala je prvi dio 13. redovne sjednice na kojem je apsolvirala dvadeset osam tačaka dnevnog reda od ukupno pedeset četiri.
Predsjednik Skupštine Siniša Milić napomenuo je da je veliku pažnju javnosti i poslanika izazvala informacija o aktuelnom stanju bezbjednosti na prostoru Brčko distrikta te da je Skupština donijela zaključak kojim je, jednoglasno, osudila krivična djela koja su dovela do narušavanja bezbjednosne situacije, što se naročito odnosi na krivična djela izazivanja opšte opasnosti.

„Kroz ovaj zaključak pružena je puna podrška Policiji, Tužilaštvu i pravosudnim institucijama da svako u domenu svoje nadležnosti, vođen isključivo profesionalnim kriterijima, bez podlijeganja bilo kakvim pritiscima okonča aktivnosti po ovim pitanjima i da utvrdi motive i nesporne činioce ovih krivičnih djela o kojima je bilo riječi“, rekao je Milić.

Predsjednik Milić je istakao da je Skupština razmotrila i usvojila Prijedlog odluke o pokretanju postupka za izbor i imenovanje direktora i dva zamjenika direktora u Kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije čime je skupštinskoj Komisiji za prevenciju korupcije data saglasnost da raspiše javni konkurs za popunu tih pozicija.

Razmotrena je informacija o podjeli finansijske pomoći BiH od strane MMF-a iz koje je isključen Distrikt a za koju je, u skladu s Arbitražnom odlukom, donesen zaključak da se pozove supervizor za Brčko da u skladu sa svojim nadležnostima pomogne u iznalaženju rješenja, dok gradonačelnik treba da pripremi svu neophodnu dokumentaciju u slučaju pokretanja eventualnog spora.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić napomenuo je da je Distrikt tražio dva posto tih sredstava shodno ranijoj podjeli medicinske pomoći što je blizu trinaest miliona maraka, te da bi bilo sasvim dovoljno i da je dobijeno jedan posto tih sredstava odnosno šest i po miliona maraka.

„Ta sredstva MMF-a su namijenjena stabilizaciji budžeta u entitetima i Distriktu Brčko. Izostalo je zasjedanje Fiskalnog vijeća BiH u kojem je Brčko distrikt član i gdje se moglo uticati na raspodjelu ovih sredstava. U zadnje dvije godine, skoro dvadeset pet miliona maraka preusmjerili smo u saniranje negativnih posljedica zbog epidemije virusa korona“, istakao je gradonačelnik.

Razmotrena je i Informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Distriktu za koju je šef vladinog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić rekao da je zadovoljavajuća s tendencijom zabrinjavajuće, jer se iz dana u dan povećava broj zaraženih virusom korona.

Apelovao je na stanovništvo da se vakciniše i pridržava postojećih mjera zaštite i istakao da ima dovoljno doza za vakcinaciju i revakcinaciju, da su građanima na raspolaganju vakcine Sinopharm, AstraZeneca i Pfizer te da je prvom dozom vakcinisano više od 13 000 stanovnika Distrikta, dok je drugu dozu primilo više od 9 500 lica.

U prvom dijelu 13. redovnog zasjedanja poslanici su razmotrili i usvojili i niz odluka o utvrđivanju javnog interesa. Uz određene korekcije, Skupština je dala saglasnost na odluku o usvajanju Pravilnika o radu Javnog preduzeća „Putevi Brčko“.

U nastavku sjednice, koji bi trebao biti održan za četrnaest dana, razmatrat će se niz tačaka koje se odnose na funkcionisanje Javnog preduzeća „Putevi Brčko“ kao i drugih javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Brčko distrikt, Prijedlog nacrta zakona o električnoj energiji Brčko distrikta u prvom čitanju kao i inicijativa za uspostavljanje i implementaciju projekta eBeba.

- Reklama -

Najnovije vijesti

Šadić: Započela nabavka prvih doza Sputnjik V vakcina za koje je zainteresovan veliki broj Brčaka

Za vakcinaciju u Brčko distriku BiH trenutno su dostupne Sinopharm, Astra Zeneca i Pfizer vakcine, međutim građani su iskazali...

U Brčkom u subotu mirni protesti zbog presude za ubistvo Slavena Marčete

Povodom presude Osnovnog suda u Brčkom, kojom je Dušan Ilić osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo Slavena Marčete, u subotu će na platou...

Preminuo čuveni Minja Subota

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota preminuo je u 82. godini života. Minja Subota je u subotu hitno prevezen u bolnicu. Prebačen je na pulmologiju zbog...

Raspored radarskih kontrola za period od 20. 09. do 26. 09. 2021. godine

Jedinica saobraćajne policije Policije Brčko distrikta BiH, pored ostalih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti vršit će unaprijed najavljene kontrole radarskog mjerenja brzine kretanja...

Scanlan: Nulta tolerancija prema korupciji preduvjet za postizanje zajedničkog prosperiteta u Brčkom

U četvrtak, 16. septembra, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan prisustvovao je potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Vlade Distrikta i...
- Reklama -

Više vijesti