Subota, 28 Januara, 2023
No menu items!

Prema studiji američke zdravstvene vlasti: Delta soj ne izaziva ozbiljnije probleme kod djece

Delta soj koronavirusa ne izaziva ozbiljnije probleme COVID-19 kod djece i adolescenata od drugih varijanti virusa. To se može zaključiti prema prvim podacima iz studije koju su objavile američke zdravstvene vlasti. Zabrinutost zbog efekata delta varijante na mlade već sedmicama raste u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sve većeg broja hospitalizirane djece.

Dva perioda

Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavna federalna agencija za javno zdravlje u zemlji, proučavali su podatke pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-19 u 99 okruga u 14 država.

Agencija je uporedila period od početka marta do sredine juna s onim od sredine juna do kraja jula, kada je delta postao dominantan u SAD. Između ova dva perioda stopa hospitalizacije za djecu i mlade ispod 17 godina povećala se pet puta.

Međutim, procent djece i adolescenata koji su primljeni u bolnicu zbog teškog oblika bolesti, poput onih primljenih na intenzivnu njegu, bio je sličan prije i tokom varijante delte koja je postala dominantna.

Teški slučajevi

Osim toga, studija pokazuje da vakcine dobro štite adolescente od delta varijante, jer je procent hospitalizacije oko 10 puta veći za nevakcinisane. U SAD djeca od 12 godina mogu da dobiju „Pfizerovu“ vakcinu. CDC ističe, međutim, da je broj teških slučajeva COVID-19 između sredine juna i kraja jula kod djece i adolescenata bio premali da bi poređenja bila u potpunosti relevantna.

Izvor: avaz.ba

Najnovije vijesti

Čelnici Distrikta održali sastanak s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik...

Skupština donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih funkcija

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da je Skupština na 37. redovnom zasjedanju donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih...

Brčko: Otvorena izložba “Prvaci/prvakinje”

https://www.youtube.com/watch?v=Fg-LzUMpiEw

Skupština Distrikta započela 37. redovno zasjedanje

https://www.youtube.com/watch?v=G26G-fn8d-U&t=24s

U službenoj posjeti Policiji Distrikta boravila ambasadorica Francuske u BiH

 U službenoj posjeti Policiji Brčko distrikta BiH danas je boravila ambasadorica  Republike Francuske u Bosni i Hercegovini njena ekselencija Kristina Tudik (Christine Toudic) u...
- Reklama -

Više vijesti