Srijeda, 24 Aprila, 2024
No menu items!

Brčko: Broj učenika pozitivnih na koronu se povećava, ali nastavni proces nije ugrožen

Trenutna situacija sa brojem učenika i nastavnika pozitivnim na COVID-19 u osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu je nešto lošija u odnosu na prethodnu sedmicu kada je započela nova školska 2021/2022. godina, kazao je Zoran Bulatović, šef Odjela za obrazovanje u brčanskoj Vladi.

„Po izvještajima iz škola, imamo jedan broj učenika koji su pozitivni i djece koja nisu pozitivna, ali su morali u izolaciju po pravilima zdravstva jer su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. Također su tri nastavnika pozitivna na COVID-19 u osnovnim i srednjim školama, što na preko 900 stalno zaposlenih nije prevelik broj koji bi ugrozio odvijanje nastavnog procesa“, kazao je Bulatović i uputio apel građanima i prosvjetnim radnicima da se vakcinišu.

On je dodao, da je veliki broj nastavnika već iskoristio mogućnost i vakcinisao se, i na početku školske godine već preko 50 posto nastavnog kadra su bili vakcinisani.

„Imali smo najave iz određenih škola, po informacijama direktora, da će taj procenat biti 70 i više. Do kraja mjeseca ćemo uputiti jedan zahtjev direktorima škola da nam dostave podatke o broju vakcinisanih nastavnika, odnosno ukupno zaposlenog osoblja u školama, i tada ćemo imati preciznu informaciju. Ali i za sada ne možemo reći da smo nezadovoljni procentom vakcinisanih, s tim da u Odjeljenju za obrazovanje smatramo da taj broj svakako može biti i veći“, dodao je Bulatović.

Istakao je i to da će se epidemiološka situacija i dalje pratiti, i u skladu sa odlukama Štaba za zaštitu i spašavanje će biti i donošene daljnje potrebne mjere ukoliko se situacija pogorša.

„Za sada imamo određene procedure o načinu izvođenja nastave kod kuće za učenike osnovnih i srednjih škola koji su u izolaciji i nisu u mogućnosti da prisustvuju nastavi, ali su u mogućnosti da na određeni način prate nastavu.

Tako da se, nakon što razredni starješina upozna direktora da su neki učenici u izolaciji, sa tim se upoznaje odjeljenjsko vijeće, te se onda vrši distribucija nastavnog materijla za te učenike, na način koji je moguć, odnosno putem vibera, putem poruka, telefonom i slično, kako ti učenici ne bi izgubili taj određeni kontakt sa školom u periodu izolacije“, kazao je još Bulatović.

On je svim učenicima i nastavnicima koji su u izolaciji zaželio brzo ozdravljenje, a svima koji to nisu da prate preporuke nadležnih i ostanu zdravi.

 

Izvor: radiobrčko.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti