Nedjelja, 19 Septembra, 2021
No menu items!

U BIH kontinuirano raste cijena goriva, zbog toga poskupile životne namirnice

Ombudsman za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini Saša Marić izjavio je da se bez obzira na kretanja cijena naftnih derivate na svjetskim tržištima, njihov pad i rast, u BiH kontinuirano diže cijena goriva (dizel, benzin).

Samo na temelju rasta tog energenta koji je bitan za prijevoz robe široke potrošnje, kako je dodao, bilo je očekivano da će doći do rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

  • Na potezu su entitetske vlade i mehanizmi kontrole cijena – naveo je Marić.

Kad je riječ o osnovnim životnim namirnicama, kako je dodao, prema dostupnim informacijama, koje su statistički obrađene od nadležnih tijela, vidljiv je rast cijena dijela proizvoda, no i pad cijena drugih proizvoda.

Prava potrošača najčešće su prekršena u oblasti komunalnih usluga, a kada je riječ o trgovinama, kako je rekao Marić, broj žalbi koje je Institucija dobivala je zanemariv, manje od deset tokom ove godine i odnosile su se na konstatacije potrošača o rastu cijena ili o eventualnoj razlici cijena istog artikla u različitim trgovačkim lancima.

  • Institucija opetovano upućuje apele putem medija da ne dolazi do lihvarskog pristupa u kreiranju tržišnih marži, kako bi potrošači mogli podnijeti sve udare koje financijski moraju trpjeti. Nadležne institucije entitetskih vlasti i inspektorati u manjoj mjeri uvažavaju preporuke Institucije i provode skeniranje terena kako bi se zaustavila nepravedna praksa prekomjerne zarade podizanjem cijena. No, sustavnih odluka vlada entiteta o kontroli cijena nema. Sve koje se donesu, imaju rok trajanja po tjedan ili mjesec dana – izjavio je Marić Feni.

Na berzama širom svijeta prisutno je rekordno povećanje cijena uljarica i žitarica, a prema prognozama rast se nastavlja. Budući da BiH, prokomentirao je Marić, nema razvijeno vlastito proizvodno gospodarstvo za većinu prehrambenih proizvoda, može se očekivati kao i do sada, potpuna ovisnost o globalnim kretanjima, a to znači daljnje povećanje cijena.

Rast cijena određenih proizvoda, posebno osnovnih životnih namirnica, u BiH bilježi se već krajem prošle godine i to poskupljenje zadržalo se i do danas.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, potrošačke cijene u BiH u junu ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast za 0,1 posto.

U junu u odnosu na prethodni mjesec ove godine, u prosjeku je zabilježen rast cijena stanovanja i režijskih troškova za 0,1 posto, namještaja i kućanskih uređaja za 0,5 posto, zdravstva za 0,1 posto, prijevoza za 0,9 posto, rekreacije i kulture za 0,3 posto, restorana i hotela za 0,1 posto te ostalih dobara i usluga za 0,2 posto. Pad nivoa cijena zabilježen je kod alkoholnih pića i duhana za 0,1 posto, odjeće i obuće za 1,1 posto, te komunikacija za 0,1 posto.

Na godišnjem nivou, u junu ove u odnosu na juni prošle godine, u prosjeku je zabilježen rast nivoa cijena od 1,7 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je kod hrane i bezalkoholnih pića za 1,9 posto, alkoholnih pića i duhana za 1,9 posto, stanovanja i režijskih troškova za 0,9 posto, zdravstva za 0,6 posto, prijevoza 8,6 posto, rekreacije i kulture za 0,3 posto, obrazovanja za 0,2 posto, restorana i hotela za 0,6 posto te ostalih dobara i usluga za 0,4 posto. Odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 7,5 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,3 posto, te komunikacije za 0,4 posto.

 

Izvor: Hayat.ba

- Reklama -

Najnovije vijesti

Šadić: Započela nabavka prvih doza Sputnjik V vakcina za koje je zainteresovan veliki broj Brčaka

Za vakcinaciju u Brčko distriku BiH trenutno su dostupne Sinopharm, Astra Zeneca i Pfizer vakcine, međutim građani su iskazali...

U Brčkom u subotu mirni protesti zbog presude za ubistvo Slavena Marčete

Povodom presude Osnovnog suda u Brčkom, kojom je Dušan Ilić osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo Slavena Marčete, u subotu će na platou...

Preminuo čuveni Minja Subota

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota preminuo je u 82. godini života. Minja Subota je u subotu hitno prevezen u bolnicu. Prebačen je na pulmologiju zbog...

Raspored radarskih kontrola za period od 20. 09. do 26. 09. 2021. godine

Jedinica saobraćajne policije Policije Brčko distrikta BiH, pored ostalih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti vršit će unaprijed najavljene kontrole radarskog mjerenja brzine kretanja...

Scanlan: Nulta tolerancija prema korupciji preduvjet za postizanje zajedničkog prosperiteta u Brčkom

U četvrtak, 16. septembra, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan prisustvovao je potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Vlade Distrikta i...
- Reklama -

Više vijesti