Petak, 29 Marta, 2024
No menu items!

Zvaničnici Vijeća ministara BiH dali jaku podršku infrastrukturnim projektima u Distriktu

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je zajedno sa svojim saradnicima u zgradi Vijećnice u radnoj posjeti primio Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i Vojina Mitrovića, ministra komunikacije i prometa BiH i razgovarali o značajnim infrastrukturnim projektima u Distriktu kao što je izgradnja novog i sanacija postojećeg mosta Brčko–Gunja, autoputa, kao i o projektima sa Svjetskom bankom i vakcinama.

Gradonačelnik je kazao da su na sastanku aktuelizovane važne teme za Distrikt koje se odnose na veliku infrastrukturu koje Distrikt, kako je kazao, ne može svojim kapacititetima finansijski pratiti ni institucionalno stvoriti uslove.

„Na sastanku smo otvorili i pitanja oko autoputa koji treba da prođe kroz teritoriju Distrikta, pitanja oko rekonstrukcije i izgradnje novog Savskog mosta kao i mogućnosti korištenja kreditnih sredstava međunarodnih finansijskih institucija gdje Distrikt za sada ne uzima učešće. Zahvalio sam se predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i na njegovoj ličnoj podršci kada su u pitanju raspodjele donacija, odnosno vakcina. Obzirom da je ovo voćarski kraj upoznao sam predsjedavajućeg i da privrednici sa prostora Distrikta koji se bave izvozom imaju izvjesne probleme prilikom transporta i da je potrebno riješiti taj problem. Distrikt će se sada intezivnije uključiti oko kreditnih varijanti koje su jako povoljne i dobit ćemo podršku za sve te aktivnosti koje vodimo posebno na izgradnji ove velike infrastrukture na teritoriji Distrikta“, kazao je Kadrić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da mu je zadovoljstvo što vidi da postoji napredak u Distriktu i da se BiH i Brčko distrikt BiH nalaze u fazi velikih infrastrukturnih projekata.

„Imali smo nekoliko tema o kojima smo razgovarali i pokušali smo ih objediniti u to što se zove saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama. Kada je u pitanju rekonstrukcija mosta tu očekujemo da u septembru imamo potpisan sporazum sa Republikom Hrvatskom kako bi se rekonstrukcija u što kraćem roku završila i kako bi se Brčkom vratila mogućnost prelaska teretnog prometa. Nezaobilazna tema bila je i izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd. Također, očekujemo da će Brčko do septembra riješiti i problem planske dokumentacije kao bi se znalo kuda bi trebale da se kreću trase. Naš zajednički dogovor jeste da Distrikt bude uključen u sve projekte međunarodnih finansijskih institucija za koje bude zainteresovan i otvorićemo mogućnost da Distrikt bude zajedno sa Republikom Srpskom i Federacijom BiH u tim projektima. Podsjećam da kroz te projekte međunarodnih finansijskih institucija najčešće postoji 10 do 15 % grant sredstava, što je dobro“, kazao je Tegeltija.

Na sastanku se razgovaralo i o vakcinama kao i vakcinaciji građana u BiH i Brčko distriktu BiH.

„Distrikt je po procentu vakcina koje je dobio najbolje pozicioniran, čak bolji i od RS-a koji je uspio nabaviti preko 500 hiljada doza iz vlastite nabavke. Do sada je u BiH ušlo 1.600.000 doza vakcina i mi ćemo nastaviti sa isporukama vakcina. Svako ko želi da bude vakcinisan mora dobiti priliku da bez velikog napora dobije tu vakcinu. Očekujemo da ćemo do kraja jula ponovo imati značajniju isporuku vakcina“, naglasio je Tegeltija.

Na kraju sastanka, on je istakao da u Distriktu vladaju dobra atmosfera i dobri odnosi što je, kako je kazao, dobra poruka i pokazatelj da se zajedničkim radom mogu unaprijediti uslovi života kako u Distriktu tako i BiH.

Današnjem sastanku prisustvovao je i Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Željko Antić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, Miroslav Gavrić, koordinator Kancelarije Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH i Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH.

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti