Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

U FBiH prosječna neto plata u aprilu 990 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u aprilu 2021. godine u FBiH iznosila je 990 KM i nominalno je niža za 0,6 posto a realno za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u aprilu 2021. nominalno je viša za 5,3 posto, a realno za 4,3 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Najveće neto plate bile su kod zaposlenih u Proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji u iznosu 1.724 KM, zatim Finansijskoj i djelatnosti osiguranja u iznosu 1.705 KM te u sektoru Informacije i komunikacije gdje je prosjek neto plata iznosio 1.502 KM.

Najniže prosječne aprilske neto plate bile su kod radnika u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelijerstvo i ugostiteljstvo) u iznosu 523 KM, te administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (631 KM) i građevinarstvu (676 KM).

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 u mjesecu aprilu 2021. u odnosu na mart ove godine pokazuje da je najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno u djelatnosti Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 2,6 posto,a broj zaposlenih se povećao za 2,0 posto, zatim u Djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 2,5 posto, a broj zaposlenih se povećao za 0,4 posto.

U isto vrijeme, najveće povećanje prosječnih neto plata zabilježeno je u Finansijskoj i djelatnosti osiguranja za 3,6 posto, a broj zaposlenih je ostao na istom nivou, te u djelatnosti Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala za 0,7 posto, a broj zaposlenih se povećao za 0,4 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata u aprilu 2021. u Federaciji BiH iznosila je 1.534 KM i nominalno je niža za 0,9 posto, a realno za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.
U odnosu na april prošle godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plata u aprilu 2021. godine nominalno je viša za 6,1 posto, a realno za 5 posto.

Izvor:Fena/Bhrt

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti