Nedjelja, 13 Juna, 2021
No menu items!

Održan pripremni sastanak: Ministri BiH i Republike Hrvatske sljedeće sedmice u Brčkom

U Brčko distriktu BiH danas je održan pripremni sastanak povodom dolaska ministara dviju zemalja sljedeće sedmice u Brčko, i to ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića i ministra komunikacija i prometa BiH Vojina Mitrovića.

Visoki zvaničnici će se sastati s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH, te supervizorom za Brčko Michaelom Scanlanom i šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom (Johanom Satlerom), a tema razgovora bit će izgradnja novog mosta na rijeci Savi, investicije koja će značiti ponovno uspostavljanje teretnog saobraćaja na prekograničnom mostu koji veže BiH (Brčko distrikt BiH) i Republiku Hrvatsku (Gunja).

Očekujemo pozitivan ishod razgovora koje ćemo imati s državnim ministrima. Važno nam je da što prije dođemo do zajedničkog rješenja i da profunkcioniše odvijanje teretnog saobraćaja, što je svakako u interesu za obje države, a posebno za Brčko distrikt BiH i Luku Brčko gdje započinjemo projekat rekonstrukcije Luke vrijedan 10 miliona eura“, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

On je dodao da su aktivnosti nove Vlade Brčko distrikta BiH u vezi s izgradnjom mosta održavane na sedmičnom nivou te da će prvi konkretan rezultat biti spomenuti sastanak državnih delegacija, kao korak dalje ka realizaciji ove značajne investicije.

Gradonačelnik Kadrić je istakao da se paralelno aktivno radi i na ucrtavanju trasa kroz Distrikt za izgradnju autoputa Vukosavlje – Rača s jedne i Orašje – Tuzla s druge strane, a koji će u budućnosti biti dio međunarodnog koridora Beograd – Sarajevo, s petljom u Brčkom koja će učiniti Distrikt budućim saobraćajnim čvorištem.

Svi ovi infrastrukturni projekti značit će brži i lakši promet roba i usluga, ali i razvoj privrede koja je značajno pogođena trenutnom pandemijom korona virusa“, dodao je gradonačelnik.

On je najavio da će sljedeće sedmice svečanom ceremonijom biti ozvaničen početak radova na rekonstrukciji platoa „Luke Brčko“ vrijedan 1.770.000 KM.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Policija Distrikta identifikovala počinioca krivičnog djela “Izazivanje opšte opasnosti“

Dana 09.06.2021.godine u 00:17 sati Policija Brčko distrikta BiH je zaprimila prijavu putem telefona da je u ulici Skendera...

Gradonačelnik Kadrić ugostio učenike Osnovne muzičke škole (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=XdY6QPK0Z34

Rukometni reprezentativac BiH posjetio gradonačelnika Kadrića

Alen Ovčina, inače reprezentativac Bosne i Hercegovine u rukometu, koji broji nešto više od 50 reprezentativnih nastupa, posjetio je danas gradonačelnika Eseda Kadrića te...

Vlada Brčko distrikta održala 7. vanrednu sjednicu(Video)

https://www.youtube.com/watch?v=yFoCCo0lVPI

U Brčkom registrovana 3 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna osoba preminula

Na području Brčko distrikta danas su registrovana 3 nova slučaja zaraze virusom korona. Riječ je o 1 muškoj i 2 ženske osobe. Preminula je...
- Reklama -

Više vijesti