Četvrtak, 5 Avgusta, 2021
No menu items!

Kako čovjek da preživi: U BiH skuplje nego u Njemačkoj i Americi

Da je neko rekao prije nekoliko godina da će litar ulja koštati više od tri marke, kilogram piletine 11 maraka, brašno, mlijeko, hljeb… i ostale osnovne životne namirnice, vjerovatno bi mu rekli da je lud.

E pa, u pandemijsko doba, to je upravo postalo realnost. Cijene rastu tiho, troškovi života skoro dva puta veći, a primanja nisu ni dovoljna za najosnovnije potrebe.

Ono što je pitanje za milion maraka: “Kako čovjek da preživi”, posebno u neizvjesnom periodu, kakav je sada, kada građani imaju nesigurno zaposlenje, ali i kada, i pored, zatišja, koronavirus i dalje ordinira među populacijom.

Marin Bago iz Udruženje za zaštitu potrošača Futura Mostar  kazao je da nažalost ne kontrolišemo ni cijene, a ni tržište.

  • Jedino rješenje je u proizvodnji i subvencijama. Svaka zemlja na svijetu to radi, osim BiH i naravno da imamo problem i kao društvo smo osjetljivi na svaku promjenu. Nemamo svoju hranu, a samim time smo zaboravili da smo tu mogli dobiti veliko zapošljavanje i ruralnog stanovništva, osiguravanje dodatnih prihoda. Dakle, mobilizirati domaću proizvodnju, stočarstvo, voćarstvo… – ističe Bago.

Podsjeća, da su zbog brojnih slučajeva subencija ministri završavali u zatvoru.

  • U startu to se ne radi dobro, kvalitetno i stručno i jednostavno kao društvo trpimo sve te posljedice. Rješenja se znaju. Drugi je mehanizam robnih rezervi, mi to imamo, ali apsolutno ga ne koristimo. Jednostavno propuštamo uraditi sve ono što jedna zemlja mora – dodaje.

Pojašnjava da još uvijek nije čuo niti za jedan detektiran slučaj gdje je neko sankcionisan zbog ostvarivanja ekstra profita.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošaca Klub potrošača Tuzlanskog kantona pojasnila je da je trenutna situacija mnogo gora nego što je to bilo u martu i aprilu prošle godine.

  • Kada je krenula pandemija, kada su donesene određene mjere na nivou BiH, koje su zaustavile nekontrolisani rast cijena su nekako građanima ulile povjerenje da država može intervenisati, ali očito da država sada nema snage i mogućnosti. Posebno su ovo teški momenti za porodice, mlade bračne parove, ljudi ostaju bez posla, penzionerima nisu povećane penzije. Svi smo istrpjeli i trpimo, ali je očigledno da država nema mjere da se aktuelna situacija poboljša. Porodični prihodi su desetkovani. Očito je da su se neke naše potrebe drugačije prestrojene. Dosta porodica se odreklo mnogih stvari samo da bi se prehranilo ove godine – govori nam Bulić.

Dotakla se i reakcija inspekcije, te podsjeća da su ovakve cijene osnovnih namirnica bile i 2014. godine kada su BiH pogodile poplave.

  • Tada se rast cijena pravdao porastom cijena nafte, a i sada se isto radi. Inspekcija ne može ništa posebno da učini, već samo da utvrdi određene metodološke nepravilnosti. Svako za svoju robu ima pravo da odredi profit onakav kakav misli da dobije. Samo u slučajevima kada država proglasi vanredno stanje kao npr. što je bilo u martu do juna prošle godine, tada država može da blokira cijene i da ih vrati na pređašnji nivo. Mogla je država da interveniše sa robnim rezervama, jestivog ulja, šećera, pšenice, ali očito nemamo rezervi. Mogli su se neki neopravdani apetiti za povećanjem profita, a koji se ne mogu opravdati uslovima slobodnog formiranja cijena, malo suzbiti, da je država imala određeni lot šećera ili pšenice i da pusti iz robnih rezervi. Nema nikakve socijalne intervencije, a mjere su neprimjetene – zaključuje Bulić.

 

 

 

Izvor: Hayat.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

U Brčko distriktu i ove godine više od 300.000. KM za besplatne udžbenike osnovcima

Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade provelo je neophodne procedure za nabavku i raspodjelu besplatnih udžbenika za sve osnovce u...

Kako sačuvati disajne puteve kod djece

Sluznica dišnih puteva ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih "napadača" (bakterije, virusi, gljivice...). Sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što...

Objavljen Javni poziv za finansiranje, sufinasiranje programa, projekata od javnog interesa

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavilo je Javni poziv za prijavu programa, odnosno projekta od javnog interesa koji...

Brčko: Registrovana 4 nova slučaja zaraze virusom korona

Na području Brčko distrikta BiH danas su registrovana 4 nova slučaja zaraze virusom korona. Riječ je o 2 muške i 2 ženske osobe. U Distriktu...

Najava manifestacije „GRADSKA REGATA – KARNEVAL NA VODI 2021“

Manifestacija pod nazivom „Gradska regata – Karneval na vodi 2021“ sastoji se od defilea okićenih plovila i cjelodnevnog druženja na vodi te velikog koncerta...
- Reklama -

Više vijesti