Nedjelja, 13 Juna, 2021
No menu items!

Institucija Ombudsmena BiH otvorila istragu protiv JZU „Zdravstveni centar Brčko“

Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH otvorila je istragu po službenoj dužnosti protiv Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“, a u vezi sa nedavno objavljenim videom na kojem se vidi kako su kartoni pacijenata na pedijatrijskom odjelu u ovom domu zdravlja podijeljeni po kategorijama godišta, mjesta prebivališta, ali i posebne kategorije „Romi.“

Iz Istitucije Ombudsmena BiH podsjetili su za Udar na Zakon o Ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, koji propisuje da je Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine neovisna institucija uspostavljena u cilju promoviranja dobre uprave i vladavine prava, zaštite prava i sloboda fizičkih i pravnih osoba, kako je garantirano posebno Ustavom BiH i međunarodnim sporazumima iz dodatka tog Ustava, koja će nadgledati aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine, njenih entiteta i Brčko distrikta, sukladno odredbama ovog Zakona.

Osim toga odredbama Zakona o zabrani diskriminacije  Bosne i Hercegovine  propisano je da je Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine centralna institucija nadležna za zaštitu od svih oblika diskriminacije.

Institucija djeluje po prijemu žalbe ili ex officio, a Ombudsmeni Bosne i Hercegovine svoje odluke donose nakon provedenog postupka utvrđenja svih činjenica i okolnosti vezanih za konkretno pitanje povrede ljudskih prava, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

–Temeljem svojih ovlasti, sukladno naprijed navedenim zakonima, Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine su dana 04.06.2021. godine, a na osnovu Saopćenja za medije Asocijacije mladih Roma AKSIOM, otvorili istragu po službenoj dužnosti protiv Javne zdravstvene ustanove ‘Zdravstveni centar Brčko’ – rečeno nam je iz ove institucije.

Dodali su da je, prije nego što se sa sigurnošću utvrdi da li se radi o diskriminaciji, neophodno ispitati sve okolnosti konkretnog slučaja.

–Ukoliko se utvrde eventualna kršenja ljudskih prava Ombudsmeni Bose i Hercegovine postupiti će sukladno ovlastima datim u Zakonu o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, a o rezultatima istrage javnost će biti blagovremeno obaviještena – kazali su iz Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH.

Zatražili smo zvaničan komentar Uprave Dome zdravlja Brčko, ali nismo dobili odgovor. Podsjetimo, ovaj video izazvao brojne reakcije i ogorčenje građana.

Među prvima je reagovala zastupnica u Skupštini Brčko Distrikta, Mejra Šečić, koja je kazala da je romska zajednica neprijatno iznenađena što Rome, posebno romsku djecu, čak i u zdravstvu razdvajaju od ostalih.

–I sami znate da je ovo diskriminacija i rasizam. Ovo za mene i za sve ostale Rome predstavlja nešto neshvatljivo – izjavila je ranije za Udar Mejra Šečić.

Prim. dr. specijalist pedijatrije iz ovog doma zdravlja Nihad Musić burno je reagovao na ove navode tvrdeći da je riječ o projektu pod nazivom „Akcioni plan za rješavanje problema u zdravstvu romske populacije“ čiji je nositelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u okviru kojega su ovoj populaciji dostupni zdravstveni pregledi na terenu, te poručio da ovo nipošto nije vid diskriminacije prema romskoj nacionalnoj manjini.

 

Izvor: (Portal Udar)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Policija Distrikta identifikovala počinioca krivičnog djela “Izazivanje opšte opasnosti“

Dana 09.06.2021.godine u 00:17 sati Policija Brčko distrikta BiH je zaprimila prijavu putem telefona da je u ulici Skendera...

Gradonačelnik Kadrić ugostio učenike Osnovne muzičke škole (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=XdY6QPK0Z34

Rukometni reprezentativac BiH posjetio gradonačelnika Kadrića

Alen Ovčina, inače reprezentativac Bosne i Hercegovine u rukometu, koji broji nešto više od 50 reprezentativnih nastupa, posjetio je danas gradonačelnika Eseda Kadrića te...

Vlada Brčko distrikta održala 7. vanrednu sjednicu(Video)

https://www.youtube.com/watch?v=yFoCCo0lVPI

U Brčkom registrovana 3 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna osoba preminula

Na području Brčko distrikta danas su registrovana 3 nova slučaja zaraze virusom korona. Riječ je o 1 muškoj i 2 ženske osobe. Preminula je...
- Reklama -

Više vijesti