Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

Koji su uzroci bola u glavi

Glavobolje zaista znaju biti neugodne, zbog čega često potežete za nekim alternativama. Stručnjaci kažu da postoje tretmani koje su neki isprobali i uistinu djeluju. Stručnjaci s „Mayo clinic“ savjetuju da bezreceptni lijekovi mogu ponuditi olakšanje, ali i dodaju kako je veoma važno znati šta je uzrok glavobolje.

Puno vode

Stručnjaci savjetuju da pokušate reducirati stres, ne zaboraviti piti puno vode i vodite dnevnik glavobolja kako biste znali koji su vaši okidači, a ovo su neki od njih.

Kosa podignuta u rep – Nakon nekoliko sati nošenja čvrsto skupljenog repa može doći do glavobolje zbog napetosti tjemena i tkiva. Isti efekt mogu imati i pletenice, uski šeširi, turbani i kopče za kosu.

Žvakanje žvakaće gume – Posljednje istraživanje provedeno je na 30 pacijenata u dobi od šest do 19 godina koji su patili od hroničnih glavobolja i svakodnevno žvakali žvakaće gume. Od njih je traženo da prestanu žvakati na mjesec dana, a rezultat je bio prestanak glavobolja kod 19 ispitanika.

Jaki mirisi

Parfemi i mirisi – Je li vam se dogodilo da vas zaboli glava nakon čišćenja kuće? Sredstva za čišćenje i osvježivači zraka mogu sadržavati hemikalije koje utječu na pojavu glavobolje. Stoga, ako ste osjetljivi na mirise, izbjegavajte teške parfeme, mirisne sapune, šampone i regeneratore jakog mirisa.

Alkohol i cigarete – Pijenje alkohola u velikoj količini može izazvati glavobolju, a posebno može biti izazvana pušenjem, jer nikotin iz duhanskog dima uzrokuje stiskanje krvnih žila koje opskrbljuju mozak.

Do glavobolje može doći neposredno prije ili za vrijeme samog orgazma. Vrsta glavobolje koja se javlja nekoliko minuta prije orgazma može biti uzrokovana kontrakcijom mišića tijekom seksa, a traje između nekoliko minuta i sat vremena. Bol, koja se javlja tokom orgazma, može biti odgovor na povećani krvni pritisak usljed širenja krvnih žila.

Pomozite sebi

Kod upornih glavobolja obratite se ljekaru koji će vam ponuditi rješenje protiv boli. Jedno od rješenja je tretman botoksom, koji se danas ne koristi samo za smanjenje vidljivosti bora, već je od stručnjaka odobren kao tretman za jake glavobolje prije više od desetljeća.

Ako imate napade glavobolje do 15 puta u mjesecu, možda vam upravo ovaj tretman pomogne. Stručnjaci smatraju da što su glavobolje češće to će botoks na pacijenta bolje djelovati.

Dok injekcije djeluju tako što ciljaju na bolna vlakna i završetke živca, stručnjaci navode kako je ponekad potrebno nekoliko tretmana botoksom kako bi on djelovao. Smatraju kako bi pacijenti mogli osjetiti olakšanje tek nakon drugog ili trećeg tretmana, a svaka je injekcija djelotvorna oko 12 sedmica.

Izvor: Avaz.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti