Četvrtak, 13 Maja, 2021
No menu items!

„Zlatni ljiljani“ i Udruženje demobilisanih boraca Armije R BIH: Čestitka povodom Dana Armije Republike BiH

Zvanična oružana snaga i jedina legalna vojna sila u, možda, najtežem periodu kroz koji je prošla naša domovina u svojoj dugoj historiji, nastala je iz naroda i kao takva ličila na svoj narod. Pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine bili su obični ljudi, Bosanci i Hercegovci, svih vjera i naroda koji su u Bosni i Hercegovini živjeli, a koji su činili živi zid odbrane golog života, načina življenja i volje naroda koji je na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine izabrao nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Rahmetli predsjednik Izetbegović je rekao: „(…) Armija, takva kakva jest, rezultat organiziranog rada iz jednog centra, ali i spontanog doprinosa i otpora velikog broja malih grupa širom zemlje. Mi smo uspjeli da sve to sintetiziramo i koordiniramo. U glavni tok ulile su se stotine malih izvora i potočića, što je sve skupa stvorilo moćnu rijeku otpora.“

U svom začetku, Armiju Republike Bosne i Hercegovine svijet je cijenio uzaludnom i njen potencijalni uspjeh izjednačavali s fikcijom. Inat, silan bosanski, opipljiv u redovima naših najhrabrijih, učinio je da zanijeme pred njom, pred čudom bosanskog otpora, kako su je kasnije zvali oni koji su svjedočili čudu.

Jer, kad bismo vjerovali u čuda, čudom bismo nazvali uspjeh kojim se i danas ponosimo – Armija Republike Bosne i Hercegovine je, iako suočena sa mnogobrojnijim, naoružanijim i opremljenijim agresorom, izvojevala dvije pobjede – odbranila je i sačuvala suverenitet i granice naše domovine, volju i izbor načina života našeg naroda, ali i, ostavila svojoj djeci, dostojanstvo da uzdignute glave gledaju ostatku svijeta u lice, dok kroz njihove vene teče krv onih koji su za nas krvarili.

Bosna i Hercegovina, kakvu danas imamo i kakva je vijekovima postojala, trebala je biti zbrisana sa političke karte svijeta, ali, evo je, evo nas, na zemlji djedova, s imenom, s jezikom, sa zastavom, sa Oružanim snagama – možda ne savršena ali slobodna i nezavisna.

Silom prilika, danas, nismo u mogućnosti da zajedno obilježimo ovaj, historijski, jedan od najvažnijih modernijih datuma. Bez obzira na to želimo se još jednom zahvaliti svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, i iskazati najiskrenije poštovanje i uvažavanje svima koji su svoje živote, dijelove tijela, zdravlje i hrabrost stavili na raspolaganje svom narodu i našoj domovini Bosni i Hercegovini. Generacije koje ostaju dužne su sjećati se, ponavljati i ne zaboravljati istinu koja nam je ostavljena u amanet, u izvornom obliku i čistoći kojoj su svjedočili i koju su živjeli naši djedovi, očevi, braća, daidže, amidže, komšije, prijatelji. Ne smijemo dozvoliti da je zlonamjernici ikada uprljaju, a to ćemo postići ponavljanjem, pisanjem, prenošenjem – s ponosom i dostojanstvom, s inatom i tvrdoglavošću.

Iz tog razloga, svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine čestita 15. april, 29. godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

foto: radiobrcko.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

U Brčkom obilježen Svjetski dan medicinskih sestara i tehničara (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=3bZoIpag3a8&t=1s

Mustafa ef. Gobeljić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=XT6gKs1fFtY

Brčko distrikt: 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 16 novih slučajeva zaraze virusom korona. Riječ je o 6 muških i 10 ženskih osoba. Preminule su...

SBIH Brčko: Iskoristimo ove dane da osnažimo naše porodične veze

Muslimankama i muslimanima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore kao i svim muslimanima svijeta, čestitam nastupajući ramazanski bajram sa...
- Reklama -

Više vijesti