Četvrtak, 13 Maja, 2021
No menu items!

Simptomi dijabetesa kod djece

Liječenje dijabetesa kod djece je važno, jer u suprotnom  može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Kako spriječiti

Koja je razlika između dijabetesa tip 1 i dijabetesa tip 2? Inzulin je hormon ključan za regulaciju šećera u krvi. Kod dijabetesa tip 1 organizam ne luči inzulin uopće.

Kod osoba koje imaju dijabetes tip 2 inzulin se luči, ali ne obavlja dobro svoju funkciju. Bez inzulina šećer ne dolazi do ćelija i ne može im dati energiju. Umjesto toga, on ostaje u krvotoku.

Genetika može imati ulogu u razvoju dijabetesa, ali ne nužno. Nekada se desi da jedan blizanac ima dijabetes, a drugi ne. To nam ukazuje da veliku ulogu u ovome ima i okolina. Ipak, ne zna se tačno šta je ključno iz naše okoline za razvoj dijabetesa 1. Neke studije govore da dojenje umanjuje mogućnost razvoja dijabetesa tip 1, ali ni to nije istraženo dovoljno.

Kako se pravi uzrok ovoj bolesti ne zna, ne znamo ni način na koji se dijabetes 1 može spriječiti. Ipak, možemo prepoznati simptome, kako bismo spriječili pojavu dijabetičke ketoacidoze. Na dijabetes može ukazivati: žeđ, prečesto uriniranje, potreba da bebi baš stalno mijenjate pelene, mršavost i umor.

Prevelika žeđ

Kod svih oboljelih se razvijaju ovi simptomi. Visok šećer u krvi se izlučuje putem urina, zato dolazi do prečestog mokrenja, a samim tim i prevelike žeđi. Tada se izlučuje i velika količina ugljikohidrata iz tijela pa čovjek ostaje bez energije. Kod djece je problem što se ovi problemi ne primjećuju, a ona se ne žale.

Držati pod kontrolom

Dijabetes tip 1 se ne može izliječiti, ali se može tretirati i držati pod kontrolom, tvrde stručnjaci. To se u najvećem broju slučajeva radi davanjem inzulina. Važno je redovno mjerenje nivoa šećera u krvi. Također, važna je i ishrana.

Ukoliko posumnjate na dijabetes tip 1, ljekar će vas uputiti da provjerite da li u urinu ima glukoze ili ketona. Moguće da će izmjeriti i nivo šećera u krvi. Ukoliko postoji sumnja na problem, uputit će vas kod dječijeg endokrinologa.

 

Izvor: Avaz.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

U Brčkom obilježen Svjetski dan medicinskih sestara i tehničara (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=3bZoIpag3a8&t=1s

Mustafa ef. Gobeljić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=XT6gKs1fFtY

Brčko distrikt: 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 16 novih slučajeva zaraze virusom korona. Riječ je o 6 muških i 10 ženskih osoba. Preminule su...

SBIH Brčko: Iskoristimo ove dane da osnažimo naše porodične veze

Muslimankama i muslimanima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore kao i svim muslimanima svijeta, čestitam nastupajući ramazanski bajram sa...
- Reklama -

Više vijesti