Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

Šadić: Brčko distrikt BiH pokrenuo direktnu nabavku vakcina

Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta, kaže da su u  Distriktu  kroz COVAX mehanizam naručili 32.000 doza za 16.000 stanovnika, a do sada je ukupno stiglo 2.870 doza vakcina.

“Prve doze smo dobili krajem marta, 1.170 vakcina Pfizer, 700 doza AstraZeneca i 1.000 doza kineskih vakcina iz donacije Republike Turske”, kazao je Šadić.

Do juče, 13. aprila, u 12 časova, prve doze vakcina primilo je 612 osoba sa područja Brčko distrikta.

Prvi prioriteti bili su zdravstveni radnici, odnosno uposlenici javne zdravstvene ustanove, a paralelno s tim, krenula je vakcinacija zaposlenih u privatnim zdravstvenim ustanovama, te osoba u staračkim domovima.

“Pokrenuli smo vakcinaciju lica starijih od 75 godina i lica od 65 godina sa hroničnim oboljenjima”, izjavio je Šadić i dodao da je za narednu srijedu zakazan početak revakcinacije zdravstvenih radnika.

U prvoj fazi slijedi vakcinacija i pripadnika policije Brčko distrikta, volontera Crvenog križa, novinara, a u drugoj fazi planirana je vakcinacija mlađih od 65 godina sa hroničnim oboljenjima, zaposlenih u institucijama od posebnog značaja za ovu lokalnu zajednicu.

Prema njegovim riječima, najavljeno je da će nove doze iz COVAX mehanizma stići 22. na 23. april, a zatim i polovinom maja.

“Brčko distrikt BiH pokrenuo je i postupak direktnih nabavki i komuniciramo sa veledrogerijom i proizvođačima, govorim o kineskim i ruskim vakcinama, za šta smo iskazali interes za po 20.000 doza i, ukoliko se isporuči COVAX mehanizam u kompletu, imali bismo neophodne doze za kompletnu planiranu imunizaciju”, rekao je Šabić.

On je pojasnio da je Krizni štab u zdravstvu Brčko distrikta procijenio da je neophodno da se vakciniše 50.000 stanovnika, od 80.000, koliko ih je bilo na popisu stanovništva.

Zaključno sa jučerašnjim danom, prema podacima entitetskih zavoda i instituta za javno zdravstvo i Brčko distrikta, u BiH su od 5. marta 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom, registrovano ukupno 185.664 slučaja zaraze. Preminulo je 7.566 osoba pozitivnih na koronavirus, a oporavile su se 142.654 osobe. Aktivnih slučajeva koronavirusa trenutno je 35.444.

 

Izvor:fokus.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti