Četvrtak, 13 Maja, 2021
No menu items!

Šadić: Brčko distrikt BiH pokrenuo direktnu nabavku vakcina

Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta, kaže da su u  Distriktu  kroz COVAX mehanizam naručili 32.000 doza za 16.000 stanovnika, a do sada je ukupno stiglo 2.870 doza vakcina.

“Prve doze smo dobili krajem marta, 1.170 vakcina Pfizer, 700 doza AstraZeneca i 1.000 doza kineskih vakcina iz donacije Republike Turske”, kazao je Šadić.

Do juče, 13. aprila, u 12 časova, prve doze vakcina primilo je 612 osoba sa područja Brčko distrikta.

Prvi prioriteti bili su zdravstveni radnici, odnosno uposlenici javne zdravstvene ustanove, a paralelno s tim, krenula je vakcinacija zaposlenih u privatnim zdravstvenim ustanovama, te osoba u staračkim domovima.

“Pokrenuli smo vakcinaciju lica starijih od 75 godina i lica od 65 godina sa hroničnim oboljenjima”, izjavio je Šadić i dodao da je za narednu srijedu zakazan početak revakcinacije zdravstvenih radnika.

U prvoj fazi slijedi vakcinacija i pripadnika policije Brčko distrikta, volontera Crvenog križa, novinara, a u drugoj fazi planirana je vakcinacija mlađih od 65 godina sa hroničnim oboljenjima, zaposlenih u institucijama od posebnog značaja za ovu lokalnu zajednicu.

Prema njegovim riječima, najavljeno je da će nove doze iz COVAX mehanizma stići 22. na 23. april, a zatim i polovinom maja.

“Brčko distrikt BiH pokrenuo je i postupak direktnih nabavki i komuniciramo sa veledrogerijom i proizvođačima, govorim o kineskim i ruskim vakcinama, za šta smo iskazali interes za po 20.000 doza i, ukoliko se isporuči COVAX mehanizam u kompletu, imali bismo neophodne doze za kompletnu planiranu imunizaciju”, rekao je Šabić.

On je pojasnio da je Krizni štab u zdravstvu Brčko distrikta procijenio da je neophodno da se vakciniše 50.000 stanovnika, od 80.000, koliko ih je bilo na popisu stanovništva.

Zaključno sa jučerašnjim danom, prema podacima entitetskih zavoda i instituta za javno zdravstvo i Brčko distrikta, u BiH su od 5. marta 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom, registrovano ukupno 185.664 slučaja zaraze. Preminulo je 7.566 osoba pozitivnih na koronavirus, a oporavile su se 142.654 osobe. Aktivnih slučajeva koronavirusa trenutno je 35.444.

 

Izvor:fokus.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

U Brčkom obilježen Svjetski dan medicinskih sestara i tehničara (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=3bZoIpag3a8&t=1s

Mustafa ef. Gobeljić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=XT6gKs1fFtY

Brčko distrikt: 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 16 novih slučajeva zaraze virusom korona. Riječ je o 6 muških i 10 ženskih osoba. Preminule su...

SBIH Brčko: Iskoristimo ove dane da osnažimo naše porodične veze

Muslimankama i muslimanima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore kao i svim muslimanima svijeta, čestitam nastupajući ramazanski bajram sa...
- Reklama -

Više vijesti