Srijeda, 14 Aprila, 2021
No menu items!

Na Sarajevski aerodrom sletio avion s vakcinama iz COVAX mehanizma

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu stigle su prve doze vakcina putem COVAX mehanizma. Ovo je prva isporuka putem ovog globalnog mehanizma, ujedno i najveća od početka pandemije.

Dostavljeno 23.400 doza “Pfizera”.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević kazala je prilikom obraćanja da će ove vakcine biti prebačene entitetima i Distriktu Brčko. Potvrdila je da će večeras stići i vakcine “AstraZenece”.

– Očekujemo da ćemo u narednom mjesecu dobiti nešto veću količinu vakcina nego što je danas – rekla je Gudeljević.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) kazao je da je ovo prva pošiljka koja je stigla putem COVAX-a u BiH, a za koje su sredstva osigurale domaće vlasti.

– BiH je druga zemlja na zapadnom Balkanu koja dobiva vakcine putem COVAX mehanizma. Ovog mehanizma ne bi bilo bez velikodušnih donacija, prije svega Evropske komisije, ali i članica EU koji su osigirali više od 2,2 milijarde eura koja su otišla u istraživanje, garancije, ali i nabavku vakcina. Moja treća poruka je da pandemija nažalost uzima danak i za građane i za zemlju, dolazak ovih vakcina predstavlja tračak nade i ključan je za proces oporavka. Važno je kontinuirano i dalje poštivati propisane epidemiološke mjere – rekao je Satler.

Dodao je da će EU nastaviti pružati podršku BiH.

– Tokom ove sedmice sa domaćim vlastima bismo trebali potpisati sporazum o bespovratnim sredstvima za prve isporuke vakcine iz EU koje očekujemo u aprilu. Hvala svim domaćim i međunarodnim partnerima – pojasnio je Satler.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Mekdonald (Macdonald) kazala je da se BiH priključila u COVAX kao jedna od zemalja koja je sama platila vakcine za najugroženije kategorije.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metju Fild (Matthew Field) pohvalio je napor da bi se došlo do ovih vakcina.

–  Ovo je globani projekt. Vakcine spašavaju živote. Potrebno je još vakcina – rekao je Fild.

Podsjećamo, putem COVAX-a naručeno je 1,2 miliona doza vakcina te bi od Evropske unije trebala dobiti 892.000 doza vakcina.

U večernjim satima trebalo bi biti dopremljeno i 26.400 doza “AstraZeneca” vakcine, kako su naše vlasti izvijestili iz COVAX mehanizma.

Za sada se zna, što nam je potvrđeno, da će Federacija BiH iz prvog kontingenta dobiti 15.210 “Pfizer” vakcina i, najvjerovatnije, 17.600 doza “AstraZenece”.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH jučer su nam kazali da će sve vakcine koje pristignu u BiH, bilo da se radi o naručenim putem COVAX mehanizma, doniranim ili onima koje naručuje Vlada FBiH, biti raspoređene na isti način prema ranije utvrđenom algoritmu prema svim kantonima u Federaciji BiH.

 

Izvor: Avaz.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Scanlan: Prosperitet i kvalitet života u Brčkom vezani su za rast privatnog sektora

Stalni napredak u razvoju infrastrukture, usvajanje zakona kojima se nameće transparentnost u upravljanju, te širenje inicijativa za borbu...

SP Brčko: Veliki UPITNIK nad školskom 2020 – 2021. godinom

Krizni štab donio je 09.4.2021. godine NAREDBU po kojoj se na nastavu vraćaju učenici završnih razreda osnovne (deveti razred) i završnih razreda srednjih škola...

Poziv za dostavu komentara na Prednacrt pravilnika za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Obavještavamo sve zainteresovane da primjedbe i komentare na Prednacrt pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji, broj predmeta: 02-000126/21, broj akta:...

Brčko: Produžen pritvor osumnjičenom za pokušaj ubistva

Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor O.H. (32)* osumnjičenom da je prošlog mjeseca u brčanskom naselju Prutače...

Održan sastanak gradonačelnika Brčkog i Bijeljine

Aktuelne teme u Brčko distriktu BiH i gradu Bijeljini koje se odnose na privredni ambijent, komunalna pitanja i infrastrukturne projekte koji se realizuju bile...
- Reklama -

Više vijesti