Petak, 26 Februara, 2021
No menu items!

Milić: Donijeti zakone o sukobu interesa i ispitivanju porijekla imovine

Predsjednik Skupštine Distrikta Brčko Siniša Milić rekao je danas da podržava donošenje novog zakona o sukobu interesa u Distriktu koji će biti funkcionalan i koji će odrediti jasne granice između javnog i nedozvoljenih parcijalnih interesa u vršenju javnih funkcija.

“Da li je novi Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u distriktu, koji se nalazi pred Vladom, dobar ili loš, i da li će u predloženom tekstu doprinijeti kvalitetnijem i transparentnijem radu institucija vlasti, ili ne, o tome se može razgovarati nakon detaljne analize propisa, ali da nam je potreban jedan, takav funkcionalan zakon to je više nego jasno”, izjavio je Milić.

On je naglasio da bi zakon na nivou Distrikta trebao biti usklađen sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, kao i zakonima na drugim nivoima vlasti u BiH, odnosno da svi nosioci izvršnih funkcija i imenovana lica na koja se zakoni odnose, treba da budu izjednačeni u pravima i obavezama.

“Zakon bi u svakom slučaju trebao biti racionalizovan u odnosu na prilike u Distriktu, i to tako da se spriječe zloupotrebe kroz način rada i odlučivanja unutar komisije za prevenciju korupcije, kako zakon ne bi bio iskorišćen za političke obračune”, rekao je Milić.

Predsjednik Skupštine Distrikta je naglasio da se snažno zalaže i da se na nivou Distrikta Brčko donese zakon o ispitivanju porijekla imovine.

“Taj zakon bi trebao da obuhvati ne samo nosioce izvršnih funkcija i imenovana lica već i sve državne i javne službenike, jer bi se na taj način vratilo povjerenje građana u institucije vlasti”, rekao je Milić, napominjući da je transparentnost i javna odgovornost koja se promoviše kroz ove zakone, suštinsko obilježje demokratske vlasti, ali i uslov njenog postojanja.

 

Izvor: Srna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Brčko i ove godine obilježava Dan nezavisnosti BiH (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=PuQqT-ZpdVE

Kolegij Vlade osudio pokušaj krađe oluka na katoličkoj crkvi u Brčkom

Vlada Brčko distrikta BiH je na današnjem kolegiju nakon usmene rasprave o informaciji Policije Brčko distrikta BiH donijela zaključak u kojem Vlada osuđuje krivično...

Policija Brčko distrikta obavještava građane o načinu realizacije zahtjeva vezano za saobraćaj

Policija Brčko distrikta BiH želi upoznati sve građane Brčko distrikta BiH da je Jedinica saobraćajne policije Policije Brčko distrikta BiH početkom ove sedmice preselila...

Ograničenje kretanja u Brčkom skraćeno – od 24.00 do 5.00 sati

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH donio je danas naredbu kojom se zabranjuje kretanje licima na području Brčkog u vremenskom periodu od...

Brčko distrikt: Jedna osoba preminula, 30 novozaraženih koronavirusom

Na području Brčko distrikta BiH danas je registrovano 30 novih slučajeva zaraze virusom korona.  Jedna ženska osoba je nažalost preminula. Na Odjeljenju brčanske Bolnice za...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -