Srijeda, 24 Aprila, 2024
No menu items!

VLADIMIR TODOROVIĆ: BOŽIĆEVA SAMOVOLJA URUŠILA FUDBALSKI KLUB JEDINSTVO U BRČKOM

U Fudbalskom klubu Jedinstvo iz Brčkog dosta toga ne štima, organizaciono ovaj kolektiv koji ima 101 godinu je potonuo, takmičarski je na ivici ambisa i prijeti mu ispadanje iz Prve lige Federacije BiH. Mnogo toga nelogičnog se dešavalo tokom prošle godine, pogotovo od onog trenutka kada je Mustafu Peljtu zamijenio Vidoje Zarić, a nakon startnog poraza smijenjen, na klupu je sjeo Nusret Muslimović koji je otišao pod čudnim okolnostima, zajedno sa direktorom Vladimirom Todorovićem.

U februaru 2020. godine sam došao u Jedinstvo kao menadžer dva igrača s ciljem da pomognem klubu i treneru Peljti jer nisu imali roster. Zbog političkih aktivnosti bivšeg trenera klub je preuzeo Vidoje Zarić koji je smijenjen poslije utakmice sa Kozarom, Nusret Muslimović se prihvatio svih izazova, ali nije debitovao jer je FSRS proglasio prekid sezone usljed pandemije korona virusa. On je došao na kormilo prvog tima uz saglasnost predsjednika Radojice Božića, baš kao što sam i ja dobio direktorsku funkciju i zaduženja da organizujem i podignem klub na svim nivoima kakve zaslužuje Distrikt Brčko i sportski kolektiv sa vijekom postojanja. Imao sam podršku i bivšeg, nažalost preminulog, predsjednika OFS Brčko Jovice Savića, kao i potpredsjednika Jedinstva Samira Mulića, sa ciljem da napravimo respektabilnu ekipu, perspektivnu i mladu za takmičenje u Prvoj ligi Republike Srpske – počeo je priču Vladimir Todorović, direktor Jedinstva.

Onda su nastali novi problemi, o čemu Todorović kaže:

Za deset dana, pred početak prvenstva, predsjednik Radojica Božić, sa svojim najbližim saradnicima pravi veliki zaokret iz samo njemu znanih razloga i ruši sve do tada dogovoreno. Ja i danas imam papir da sam direktor, a navodno sam smijenjen i počeo je da radi stvari samo  njemu poznate. Otjerao je pet igrača od 12 koje je doveo direktor kluba, klub je napustio i trener Muslimović. Sve  je to uradio bez izjednog akta. Nakon 15 dana i dva kola izgubljenih bodova pozivao me je da pomognem Jedinstvo. Odazvao sam se kao čovjek i vrato u interesu kluba na mjesto direktora uz tadašnje trenera Zorana Brkovića i Vidoja Zarića, sklopili smo ekipu i krenuli u aktivnosti, zaredali sedam utakmica bez poraza.

Potom je Todović nastavio:

Angažovao sam i sponzore, moje prijatelje firmu “Dinamik turs” Velibora Babića kao glavnog sponzora prevoza, zatim restoran “Bakarni lonac” u kojem su se hranili naši fudbaleri, pa “Top sport” iz Bijeljine koji je obukao i dao svu opremu za Jedinsatvo, odnosno “Hifa petrol” pumpe koje su dale gorivo za polusezonu i gostovanja. Uspjeli smo da napravimo priču koja se odrazila pozitivno na ekipu.

To ipak nije bilo dovoljno za predsjednika Jedinstva Radojicu Božića.

Potom se dešava jedna čudna situacija da gospodin predsjednik sa svojim savjetnicima na sastanku na kojem su prisustvovali Ninoslav Mirić, Bojan Prendija, Zoran Brković, Vidoje Zarić, Rade Cvjetković, Samir Mulić i Adnan Junuzović traži od direktora i trenera da se promijeni kapiten ekipe po samo njima znanim razlozima i pravi takvu situaciju da dovodi u pitanje kredibilitet direktora, trenera i naših saradnika. Poslije toga igrači su se pobunili, uz sve napore ljudi iz kluba koji su pozajmili novac da se podijeli prva plata koja iznosi za sve igrače i trenere oko 12.000 maraka. Ekonom kluba Admija Junuzović je pozajmila Jedinstvu pare, 5.000 maraka, to je žena koja pere opremu i jedan roditelj iz omladinskog pogona poslije gostovanja u Istočnom Sarajevu. U tom periodu Jedinstvo je obitavalo na pomoći Velibora Babića – kaže Todorović.

“Bez dlake na jeziku” Todorović je nastavio hronološki da reda situacije i dešavanja u Jedinstvu:

Potom Jedinstvo dobija sredstva od Vlade Republike Srpske u iznosu od 100.000 maraka u septembru prošle godine. Gospodin predsjednik potom laže sve članove rukovodstva kluba ističući da je došlo samo 50.000 maraka. Prvi dan kad su sredstva došla poslao ih je na privatne račune sebe i svojih poslovnih prijatelja, sebi šalje 17.000, a dvojici saradnika po 7.000 maraka tako da je prvi dan razgrabljena 31.000 maraka. Posle toga isplaćuje drugu platu igračima, daje uposlenicima po samovolji kome je htio jednu, dve, tri plate, a zaduženje je mnogo veće. Samoinicijativo određuje kome će šta platiti i dati novac. Uplatio je jedan račun “Bakarnom loncu” 900 maraka, “HIFI petrolu” takođe 900 maraka. Potorišo je 100.000 samo on zna gdje, te ostavlja Jedinstvo u dugovima i velikim probelmima. Onda se obrušava na mene i omalovažava postupke kao direktora optužujući me da sa lopov, prevarant i varalica, koja je došla na njegovu inicijativu. A lično sam u klub uložio svoj novac u iznosu od 17.000 maraka, kao  pozajmicu.

Na kraju je direktor Todorović rekao i ovo:

Sve je predsjednik Božić radio samostalno. Svojim imenom i prezimenom stojim iza toga da je Radojica Božić napravio takvu malverzaciju koju fudbalski svijet nije ni vidio ni doživio  i doveo Jedinstvo u ovakvu poziciju u kojoj je danas. Izgubio je kredibilitet u Brčkom i poziciju kao ozbiljan klub, nestao je brend i historija 101 godinu, a zbog toga su institucije Distrikta Brčko okrenule leđa Jedinstvu bez obzira na svu podršku gradonačelnika Eseda Kadrića i predsjednika Skupštine Siniše Milića. Dalja egzistencija Jedinstva je dovedena u pitanje.

Potrebna Skupština

Vladimir Todorović smatra da čestitim radom potpredsjednika Damira Mulića, Rade Cvjetkovića, trenera Vidoja Zarića, Zorana Brkovića, ekonoma Adnana Junuzovića i Adnije Junuzović i svih igrača da će uspjeti da vrati stav kluba na dobar koslosek.

Potrebno je sazvati hitnu sjednicu Skupštine kluba na čelu s predsjednikom Drapićem i da se smijeni Radojica Božić kao i Upravni odbor koji nije funkcionisao. Treba da dođu novi članovi kluba na čelu sa osobom koja će biti sposobna da vodi Jedinstvo, ali i da izvrši reviziji svog poslovanja kluba i vidi gdje su sredstva otišla, pa po potrebni da podnese i krivične prijave. Odgovorno tvrdim da su sredstva Vlade Republike Srpske bila dovoljna da na miru završimo jesenju sezonu, ali… – konstatovao je i predložio Todorović.

 

 

Izvor/foto: sportdc.net

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti