Petak, 26 Februara, 2021
No menu items!

Kako sniziti temperaturu djetetu

Kada dijete ima povišenu temperaturu nastaje panika, pogotovo ako se to događa prvi put. Kako sniziti temperaturu? Da li su ispravne metode koje su koristili naši roditelji? Treba li uzeti sirup ili čepiće? To su neka od brojnih pitanja koja roditelji sami sebi postavljaju.

Oblozi od mlake vode

Nakon što izmjere temperaturu, većina roditelja posegnut će za onim metodama koje su naučili od svojih roditelja, iako one ne moraju nužno biti ispravne.

Nekada su se djeci stavljali oblozi umočeni u alkohol ili rakiju, što zapravo nije preporučljivo, jer se dijete, udisanjem alkoholnih isparenja iz obloga može otrovati. Međutim, oblozi od mlake vode, koje ćete mijenjati svakih četiri do pet minuta jedna su od metoda koje donose rezultate.

Preporučljivo je i kupanje ili tuširanje u mlakoj vodi temperature do 30 stepeni, ali ako je dijete pretjerano razdražljivo ili mu je hladno, ovu metodu rashlađivanja trebalo bi odložiti ili odabrati neku drugu. Ako je rektalna temperatura viša od 38,5 stepeni, djetetu stavite čepić ili mu dajte sirup.

Ali, prije nego što kupite bilo kakav lijek, obavezno se savjetuje s pedijatrom. On će vam preporučiti i dozu u skladu sa tjelesnom težinom, uzrastom djeteta te intenzitetom bolesti. Važno je djetetu stalno nuditi dovoljne količine tečnosti, najbolje vode ili čaja, a bilo bi dobro i obući mu laganu pamučnu odjeću.

Na šta paziti

Treba paziti i na to da temperatura prostora u kojem dijete boravi ne bude viša od 20 stepeni. Ukoliko je temperatura uprkos svemu ostala povišena duže od jednog, najviše dva dana, pregled pedijatra je neophodan.

 

 

Izvor/foto: bebe&mame (avaz.ba)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Brčko i ove godine obilježava Dan nezavisnosti BiH (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=PuQqT-ZpdVE

Kolegij Vlade osudio pokušaj krađe oluka na katoličkoj crkvi u Brčkom

Vlada Brčko distrikta BiH je na današnjem kolegiju nakon usmene rasprave o informaciji Policije Brčko distrikta BiH donijela zaključak u kojem Vlada osuđuje krivično...

Policija Brčko distrikta obavještava građane o načinu realizacije zahtjeva vezano za saobraćaj

Policija Brčko distrikta BiH želi upoznati sve građane Brčko distrikta BiH da je Jedinica saobraćajne policije Policije Brčko distrikta BiH početkom ove sedmice preselila...

Ograničenje kretanja u Brčkom skraćeno – od 24.00 do 5.00 sati

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH donio je danas naredbu kojom se zabranjuje kretanje licima na području Brčkog u vremenskom periodu od...

Brčko distrikt: Jedna osoba preminula, 30 novozaraženih koronavirusom

Na području Brčko distrikta BiH danas je registrovano 30 novih slučajeva zaraze virusom korona.  Jedna ženska osoba je nažalost preminula. Na Odjeljenju brčanske Bolnice za...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -