Nedjelja, 17 Januara, 2021
No menu items!

Vojin Mitrović za “Avaz”: Na proljeće kreće gradnja autoputa Sarajevo – Beograd

Na proljeće počinje izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd, kazao je u intervjuu za “Dnevni avaz” ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović. Ali otkrio je i brojne probleme kad je riječ o dionicama koje spajaju Beograd, Tuzlu i Sarajevo.

Šta se događa kada je u pitanju autoput Sarajevo – Beograd?

Brojni problemi

– Ponovo imamo problem koji je vezan za uređenje BiH i način funkcionisanja. Ovo je autoput koji ide od Kuzmina, Rače, Bijeljine, Brčkog, a onda imamo problem spajanja s Tuzlom i Sarajevom. Ova trasa, koja ide od Rače preko Bijeljine, Brčkog i prema Vukosavlju, u dobroj je realizaciji. Drugi dio trase, prema Brčkom, isto tako se radi eksproprijacija i definisana je trasa kao i od Brčkog do Vukosavlja.

Dakle, na ovom dijelu puta mi ćemo imati riješene imovinskopravne odnose već početkom sljedeće godine i bit će i raspisan konkurs. Na proljeće počinje izgradnja puta koji ide od Rače prema Bijeljini.

Šta se dešava na dionicama autoputa koje idu prema Tuzli i Sarajevu?

– Što se tiče Sarajeva, postoje različite ideje. Postoji ideja da se od Tuzle radi autoput ili brza cesta prema Brčkom koja bi spojila Tuzlu s autoputem Sarajevo – Beograd. Druga varijanta bi išla od Tuzle prema Žepču i opet bi ga spojila na Koridor 5C. Što se tiče drugog dijela, a od Sarajeva prema Vardištu, djelimično je ta trasa definisana, ali ipak nije dovoljno urađeno. Problem su sredstva i samo definisanje trase.

Može li se na kraju desiti da ćemo Republiku Srpsku spojiti sa Srbijom, a da će dio kroz FBiH čekati na realizaciju ili će ostati samo kao ideja na papiru?

– S ove pozicije, ja ne bih to razdvajao. Jednako mi je bitno spojiti Beograd s Banjom Lukom, ali i sa Sarajevom. Nažalost, u ovom trenutku ne postoji inicijativa od Federacije oko izgradnje ovog dijela autoputa od Sarajeva prema Vardištu. Postoji zastoj, u ovom trenutku sigurno u radovima prednjači RS.

Proces digitalizacije

Dokle smo stigli s procesom digitalizacije u BiH? Koliko kasnimo s drugom i trećom fazom?

– Sve je stalo još 2015. godine, a trenutno su urađene tehnička specifikacija i tenderska dokumentacija s obzirom na to da su javni RTV servisi korisnici, oni će sutra biti nosioci i zaduženi za prihvatanje i održavanje tih uređaja.

U fazi smo usaglašavanja s javnim TRV servisima oko tehničke specifikacije, očekujem da će se to desiti u narednih 10-15 dana, tako da možemo krenuti ka postupku raspisivanja tendera za drugu i treću fazu digitalizacije.

Korak prema EU

Jesmo li mi dio “mini Šengena” i kad možemo očekivati u praksi primjenu jedinstvenog tržišta zapadnog Balkana?

– Ova inicijativa podrazumijeva ekonomski razvoj. Potpisivanje dokumenata u Sofiji podrazumijeva slobodan protok roba, usluga, ljudi i kapitala. Isto tako, “mali Šengen” podrazumijeva prilagođavanje propisima EU, a kako bismo imali pripremljenu zakonsku regulativu za članstvo u EU.

Interes je ovo zemalja zapadnog Balkana, jer nas ovo povezuje s Evropom. Ovo bi trebalo značiti da se svi građani zemalja zapadnog Balkana jednako tretiraju na tržištima rada svih regionalnih država. Mali smo pojedinačno i postoji potreba za kapitalom. Protok roba će doprinijeti jačanju ekonomije.

- Reklama -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Brčko: Novi članovi Vlade u četvrtak polažu zakletvu

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić zakazao je za četvrtak, 21. januara, prvu redovnu sjednicu novog saziva Skupštine, na...

U Brčkom registrovano 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 25 novih slučajeva zaraze virusom korona. Riječ je o 14 muških  i 11 ženskih osoba. Na Odjeljenju brčanske...

Raspored radarskih kontrola za period od 18. 01. do 24. 01. 2021. godine

Jedinica saobraćajne policije Policije Brčko distrikta BiH, pored ostalih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti vršit će unaprijed najavljene kontrole radarskog mjerenja brzine kretanja...

Kako učenje stranih jezika utječe na dječiji mozak

Djeci koja govore dva jezika mozak je aktivniji, što dovodi do značajne kognitivne prednosti u odnosu na vršnjake koji govore samo maternji jezik. Osim...

JP Komunalno Brčko: Servisne informacije za petak 15.01.2021. godine

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA Zastoji u isporuci električne energije: DV kV Potočari zastoj od 09:00-13:00 h, na početku i na kraju radova kraći prekidi po 10 minuta ...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -