Subota, 28 Januara, 2023
No menu items!

Vakcine stižu, BiH na čekanju

Ohrabrujuća je vijest da je Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila jučer „Pfizer“ vakcinu za upotrebu u Evropskoj uniji. Na taj način pokušat će se spriječiti daljnje širenje pandemije koronavirusa, ali i smanjiti broj smrtnih slučajeva širom Evrope. Ovo je vijest koja je jučer odjeknula kao bomba među građanima EU.

Prve vakcine, nakon odobrenja, već stižu i u susjednu Hrvatsku, kao članicu EU. Ova država, već davno je naručila skoro 5,5 miliona doza cjepiva i prva vakcinacija kreće već 28. decembra.

Isto važi za druge države EU. Svi su u redu da krenu s vakcinacijom svoga stanovništva. S druge strane, Velika Britanija započela je još prije dvije sedmice vakcinaciju, Amerika također. I Rusija je počela s cijepljenjem, svojom vakcinom, još prije 15 dana.

Cijeli svijet je mjesecima bio u utrci za vakcinom koja će konačno pomoći građanima da pobijede pandemiju i taj se plan polako već ostvaruje.

 

  • Miralem Aščić

    Miralem Aščić

    FOTO: AVAZ


S druge strane, u BiH će vakcinacija, u najboljem slučaju, početi tek u martu. U prijevodu, kada bogate zemlje već završe s vakcinacijom svoga stanovništva.

Naša država, osim što je zakomplicirala nabavku, i umalo da smo ostali i bez naručenih doza, svrstana je u red trećih zemalja koje čekaju cijepljenje.

Do tada, moramo se strpjeti i čekati. Valjda neće biti kasno. Alarmantan je i dalje broj umrlih, treća smo zemlja u Evropi po broju smrtnih slučajeva, a brojke se ne smanjuju.

No, pitanje je, kada i dođu naručene doze, hoće li ih biti dovoljno za sve i ko će se vakcinisati. Mnogo je nejasnoća. Samo da ne dođemo u fazu da se cijela Evropa do marta vakciniše, a mi da ostanemo ni na nebu ni zemlji. O tome se moralo misliti ranije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije vijesti

Čelnici Distrikta održali sastanak s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik...

Skupština donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih funkcija

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da je Skupština na 37. redovnom zasjedanju donijela odluku o zabrani nabavke mobilnih telefona za sve nosioce javnih...

Brčko: Otvorena izložba “Prvaci/prvakinje”

https://www.youtube.com/watch?v=Fg-LzUMpiEw

Skupština Distrikta započela 37. redovno zasjedanje

https://www.youtube.com/watch?v=G26G-fn8d-U&t=24s

U službenoj posjeti Policiji Distrikta boravila ambasadorica Francuske u BiH

 U službenoj posjeti Policiji Brčko distrikta BiH danas je boravila ambasadorica  Republike Francuske u Bosni i Hercegovini njena ekselencija Kristina Tudik (Christine Toudic) u...
- Reklama -

Više vijesti