Petak, 29 Marta, 2024
No menu items!

Vakcine stižu, BiH na čekanju

Ohrabrujuća je vijest da je Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila jučer „Pfizer“ vakcinu za upotrebu u Evropskoj uniji. Na taj način pokušat će se spriječiti daljnje širenje pandemije koronavirusa, ali i smanjiti broj smrtnih slučajeva širom Evrope. Ovo je vijest koja je jučer odjeknula kao bomba među građanima EU.

Prve vakcine, nakon odobrenja, već stižu i u susjednu Hrvatsku, kao članicu EU. Ova država, već davno je naručila skoro 5,5 miliona doza cjepiva i prva vakcinacija kreće već 28. decembra.

Isto važi za druge države EU. Svi su u redu da krenu s vakcinacijom svoga stanovništva. S druge strane, Velika Britanija započela je još prije dvije sedmice vakcinaciju, Amerika također. I Rusija je počela s cijepljenjem, svojom vakcinom, još prije 15 dana.

Cijeli svijet je mjesecima bio u utrci za vakcinom koja će konačno pomoći građanima da pobijede pandemiju i taj se plan polako već ostvaruje.

 

  • Miralem Aščić

    Miralem Aščić

    FOTO: AVAZ


S druge strane, u BiH će vakcinacija, u najboljem slučaju, početi tek u martu. U prijevodu, kada bogate zemlje već završe s vakcinacijom svoga stanovništva.

Naša država, osim što je zakomplicirala nabavku, i umalo da smo ostali i bez naručenih doza, svrstana je u red trećih zemalja koje čekaju cijepljenje.

Do tada, moramo se strpjeti i čekati. Valjda neće biti kasno. Alarmantan je i dalje broj umrlih, treća smo zemlja u Evropi po broju smrtnih slučajeva, a brojke se ne smanjuju.

No, pitanje je, kada i dođu naručene doze, hoće li ih biti dovoljno za sve i ko će se vakcinisati. Mnogo je nejasnoća. Samo da ne dođemo u fazu da se cijela Evropa do marta vakciniše, a mi da ostanemo ni na nebu ni zemlji. O tome se moralo misliti ranije.

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti