Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

U Hrvatskoj će prve ljude vakcinisati za sedam dana, naručeno milion doza

Prve doze Pfizerove vakcine u Hrvatsku će, kao i u sve zemlje EU stići u subotu, a već u nedjelju slijede prva simbolična vakcinisanja. Naručeno je milion doza.

– U subotu u Hrvatsku dolazi inicijalna količina vakcina koja će kasnije biti upotpunjena drugim serijama, ovisno o količini koju će proizvođač pustiti u promet i načinu na koji će serije vakcina biti distribuirane putem veledrogerija – najavio je u Dnevniku HRT-a Siniša Tomić, direktor HALMED-a, agencije za lijekove i medicinske proizvode. 

Danas dan D za odobrenje

Evropska agencija za lijekove, dodao je Tomić, sutra (danas, op.a.) će održati sjednicu na kojoj se očekuje davanje odobrenja za vakcinu protiv koronavirusa za zemlje EU. U cijeli je postupak bila uključena i Hrvatska agencija za lijekove. Zatim slijedi postupak odobravanja Europske komisije.

Halmed će zatim prekontrolirati kvalitetu vakcine te provesti rigorozni sistem postupka farmakovigilancije, odnosno praćenja sigurnosti vakcine. 

  • Uskoro bi trebalo biti odobrena i vakcina Moderne

    Tomić je najavio i kako će danas biti objavljena prva verzija sažetka opisa svojstava vakcine i uputa na engleskom jeziku, a u srijedu se očekuje i objava uputa na hrvatskom i drugim jezicima EU.

Radi se o uputama o lijeku za pacijenta, sažetku opisa svojstava lijeka za zdravstvene radnike te o završnom izvješću o ocjeni lijeka. 

– Uskoro bi trebalo biti odobrena i vakcina Moderne. Radi se o vakcinama gotovo iste učinkovitosti, kvalitete i sigurnosti – rekao je Tomić.

Od početka uključeni

Na pitanje može li se dogoditi da Evropska agencija za lijekove odobri neku vakcinu, a da ga HALMED odbije odobriti, Tomić je odgovorio kako su predstavnici HALMED-a od početka uključeni i da se ne očekuju drugačija mišljenja.

Ako ih bude, konačna odluka se donosi većinom glasova na Povjerenstvu za humane lijekove.

Kampanja vakcinisanja predviđena je, isto kao i u drugim članicama EU – 27., 28. i 29. decembra.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti