Srijeda, 1 Decembra, 2021
No menu items!

Španija planira registraciju građana koji odbijaju Covid vakcinu

Španija želi koristiti registar kako bi pratila građane koji se odbijaju vakcinisati protiv Covida-19, rekao je u ministar zdravstva Salvador Ilja (Illa).

– Treba pozvati svakog građanina da uzme vakcinu, koja je dobrovoljna. Međutim, oni koji odbiju prihvatiti bit će zabilježeni u registru, rekao je Ilja za TV “La Sexta”.

Dodao je kako registar neće biti javan i bit će podložan rigoroznim pravilima o zaštiti podataka, iako će podaci biti dostupni “evropskim partnerima”.

Kao i u drugim zemljama EU, Španija je u nedjelju pokrenula vakcinisanje. Araseli Hidalgo (Araceli Hidalgo), 96-godišnjakinja iz Guadalahare, prva je dobila vakcinu.

Tokom sljedećih 12 sedmica Španija očekuje oko 4,6 miliona doza s kojima se može vakcinisati do 2,3 miliona ljudi. Španija ima 47 miliona stanovnika i očekuje se da će se većina stanovništva moći vakcinisati do sredine sljedeće godine.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je kasno u ponedjeljak da je 298 osoba umrlo od koronavirus, što je povećalo ukupan broj smrtnih slučajeva u pandemiji na više od 50.000.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Brčko: Registrovano 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 30 novih slučajeva zaraze virusom korona. Riječ je o 15 muških i...

Abdulah Iljazović napustio Narod i Pravdu

U emisij portala Otisak.ba zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH Abdulah Iljazović izjavio je da napušta političku organizaciju Narod i Pravdu Brčko distrikta BiH. Konkretizujući...

Zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga slobode lišeno lice M.P.

Policija Brčko distrikta BiH, u kontekstu ranije donesenih procjena u vezi sa kriminalnim aktivnostima pojedinih grupa na području Brčko distrikta BiH koje predstavljaju potencijalno...

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo optužnicu protiv Aladina Bisera

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Aladina Bisera (37)* kojom ga tereti za ubistvo Fethije Mihmića počinjeno u maju ove godine u...
- Reklama -

Više vijesti