Četvrtak, 30 Marta, 2023
No menu items!

Crna Gora: Usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti uz bojkot opozicije i proteste patriota

U Skupštini Crne Gore sinoć kasno usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Sjednici nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Nakon usvajanja izmjene Zakona, premijer Zdravko Krivokapić na Twitteru je poručio da je to pobjeda pravne države i naroda. On je novinarima po izlasku iz skupštinske sale rekao i da je volja građana nepobjediva.

On je rekao da su sada sve vjerske zajednice, bez izuzetka, jednake pred zakonom.

 

Nova vlast tvrdi da su izmjene dobre

Ministar pravde Vladimir Leposavić kazao je da ovim Zakonom CG “nanovo počinje da postoji”.

– Ovim izmjenama stvaraju se uslovi da prestane pravno nasilje koje vodi poništavanju čovjeka i njegovih prava. Ovim zakonskim tekstom počinje nova era vladavine prava u CG, a samim tim CG nanovo počinje da postoji, kao ono što ona treba da bude i što jeste u ciljevima vašim i srcima – kazao je on.

Boris Bogdanović kazao je da je “zlokobni Zakon o slobodi vjeroispovijesti” posvađao CG. Kazao je da se ovim izmjenama pokušava ispraviti nepravda. Dodao je da vrijeme tenzija odlazi ovim Zakonima.

 

Marković: Kršenje Ustava

S druge strane, bivši premijer i poslanik DPS-a Duško Marković saopćio je sinoć na pres konferenciji da želi da obavijesti javnost o skandaloznom, neprihvatljivom i neustavnom ponašanju u crnogorskom parlamentu za koje je odgovorna parlamentarna većina.

– Na sceni imamo drastično kršenje Ustava. Nezakonitosti i neligitimna ponašanja su započela danas radom u Parlamentu bez neophodne većine jer u skladu sa poslovnikom nije izvršena zakonita verifikacija mandata – naveo je Marković.

Naveo je da Parlament radi nelegitimno uz, kako je rekao, prisustvo građanke koja daje navodnu većinu za noćašnji rad.

On je dodao da smo „svjedočili skandaloznom ponašanju većine u saopćenju predsjednika parlamenta da je verifikovan mandat Suade Zoronjić“, jer „to ovlaštenje ne pripada njemu već DIK-u“.

Protesti ispred Skupštine

Podsjetimo, ispred Skupštine Crne Gore jučer se okupila velika grupa građana na demonstracijama protiv izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Građani su pjevali patriotske pjesme poput “Majko naša, Crna Goro” i uzvikivali parole poput “nije ovo Srbija”, “dolje vlada” i “nije ovo naša vlada“.

Patriotske organizacije ukazale su da će izmjene Zakona „omogućiti da kulturna baština Crne Gore, milenijumsko sakralno nasljeđe i svjedočanstvo o trajanju crnogorskog naroda i države“, bude „registrovano kao vlasništvo Srpske pravoslavne crkve i države Srbije“.

Oni su kazali da se mora odlučno suprotstaviti „brisanju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta i posrbljavanju crnogorske historije“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije vijesti

U Brčko distriktu zabilježeni slučajevi kršenja visine marže kod prodaje nafte

Inspektori Inspektorata Brčko distrikta BiH u prvom kvartalu ove godine izvršili su 39 kontrola kvaliteta goriva na benzinskim pumpama,...

Nedavno smijenjeni gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić (SDA) kritikuje novu vlast

Nedavno smijenjeni gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić (SDA) na svojoj zvaničnoj fb stranici kritikovao je novu vlast. " Izuzev ekscesivnog promoviranja protokolarnih susreta, pa...

Turistička zajednica serijalom TV emisija promoviše turističke potencijale Brčko distrikta

Udruženje Turistička zajednica Brčko distrikta BiH, u proteklih godinu dana realizovala je nekoliko značajnih projekata među kojima se izdvaja obilježavanje Svjetskog dana voda, Svjetskog...
- Reklama -

Više vijesti