Četvrtak, 28 Septembra, 2023
No menu items!

Crna Gora: Usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti uz bojkot opozicije i proteste patriota

U Skupštini Crne Gore sinoć kasno usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Sjednici nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Nakon usvajanja izmjene Zakona, premijer Zdravko Krivokapić na Twitteru je poručio da je to pobjeda pravne države i naroda. On je novinarima po izlasku iz skupštinske sale rekao i da je volja građana nepobjediva.

On je rekao da su sada sve vjerske zajednice, bez izuzetka, jednake pred zakonom.

 

Nova vlast tvrdi da su izmjene dobre

Ministar pravde Vladimir Leposavić kazao je da ovim Zakonom CG “nanovo počinje da postoji”.

– Ovim izmjenama stvaraju se uslovi da prestane pravno nasilje koje vodi poništavanju čovjeka i njegovih prava. Ovim zakonskim tekstom počinje nova era vladavine prava u CG, a samim tim CG nanovo počinje da postoji, kao ono što ona treba da bude i što jeste u ciljevima vašim i srcima – kazao je on.

Boris Bogdanović kazao je da je “zlokobni Zakon o slobodi vjeroispovijesti” posvađao CG. Kazao je da se ovim izmjenama pokušava ispraviti nepravda. Dodao je da vrijeme tenzija odlazi ovim Zakonima.

 

Marković: Kršenje Ustava

S druge strane, bivši premijer i poslanik DPS-a Duško Marković saopćio je sinoć na pres konferenciji da želi da obavijesti javnost o skandaloznom, neprihvatljivom i neustavnom ponašanju u crnogorskom parlamentu za koje je odgovorna parlamentarna većina.

– Na sceni imamo drastično kršenje Ustava. Nezakonitosti i neligitimna ponašanja su započela danas radom u Parlamentu bez neophodne većine jer u skladu sa poslovnikom nije izvršena zakonita verifikacija mandata – naveo je Marković.

Naveo je da Parlament radi nelegitimno uz, kako je rekao, prisustvo građanke koja daje navodnu većinu za noćašnji rad.

On je dodao da smo „svjedočili skandaloznom ponašanju većine u saopćenju predsjednika parlamenta da je verifikovan mandat Suade Zoronjić“, jer „to ovlaštenje ne pripada njemu već DIK-u“.

Protesti ispred Skupštine

Podsjetimo, ispred Skupštine Crne Gore jučer se okupila velika grupa građana na demonstracijama protiv izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Građani su pjevali patriotske pjesme poput “Majko naša, Crna Goro” i uzvikivali parole poput “nije ovo Srbija”, “dolje vlada” i “nije ovo naša vlada“.

Patriotske organizacije ukazale su da će izmjene Zakona „omogućiti da kulturna baština Crne Gore, milenijumsko sakralno nasljeđe i svjedočanstvo o trajanju crnogorskog naroda i države“, bude „registrovano kao vlasništvo Srpske pravoslavne crkve i države Srbije“.

Oni su kazali da se mora odlučno suprotstaviti „brisanju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta i posrbljavanju crnogorske historije“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije vijesti

Usvojen rebalansa budžeta Distrikta u iznosu od 40.576. 539, 85 KM

Na 49. redovnoj sjednici poslanici su usvojili Prijedlog rebalansa budžeta Distrikta u iznosu od 40 576 539, 85 KM...

Brčko: Od pokvarenog kajmaka do opomene pred tužbu

Prije mjesec dana na adresu redakcije BDC TV stigla je fotografija pokvarenog kajmaka koju je zabilježio čitalac u obližnjem marketu na području Brčko distrikta...

Brčko: Bulatović pozdravlja početak nove školske godine

Povodom početka nove školske godine šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH, Zoran Bulatović, posjetio je Treću osnovnu i Tehničku školu. Tom...

Zvaničnici Brčko distrikta BiH uputili čestitku povodom početka nove školske godine

Povodom početka nove školske godine najviši zvaničnici Brčko distrikta BiH danas su uputili čestitke. " Poštovani učenici, roditelji i prosvjetni radnici, upućujemo vam iskrene čestitke povodom...

Milijana Simić: Politika diktira godišnje rotacije učitelja u školama

Svaki početak školske godine u Brčkom je izuzetno stresan za roditelje učenika koji su u razrednoj nastavi. Nekada je to bio najljepši dio godine,...
- Reklama -

Više vijesti