Četvrtak, 28 Januara, 2021
No menu items!

Brisel daje Balkanu 70 miliona eura, vakcinacija kreće paralelno sa EU

Evropska komisija usvojila je paket od 70 miliona eura za zemlje zapadnog Balkana, odnosno za njihov rani pristup vakcinama Evropske unije protiv Covida-19.

– Kroz cijelu pandemiju stojimo zajedno sa svojim partnerima u regiji i nastavljamo djelovati u tom duhu i u slučaju vakcina – objavio je Oliver Varhelji (Varhelyi), evropski komesar za susjedstvo i proširenje.

Paket je odobren u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kako bi se pomoglo finansiranje pristupa partnera s zapadnog Balkana vakcinama protiv Covida-19 koje su nabavile države članice EU, navodi se u saopćenju na stranici Evropske komisije.

Paket će se isplaćivati u obliku bespovratnih sredstava koja će pomoći u pokrivanju troškova vakcina za prioritetne grupe u regiji, kao i potrebne opreme za vakcinisanje.

Omogućit će zapadnom Balkanu kupovinu određenog broja vakcina iz Ugovora o ranoj kupovini EU sa šest proizvođača, s tim da će pojedine države članice EU dijeliti dio svojih unaprijed dodijeljenih doza.

Iako EU nastavlja podržavati inicijativu COVAX, svjetsku organizaciju za osiguravanje poštenog i univerzalnog pristupa vakcinama protiv Covida-19, a svi partneri sa zapadnog Balkana su je potpisali, očekuje se da će isporuka vakcina po toj šemi započeti kasnije od kampanje vakcinisanja u EU.

– Pristup brojnim dozama iz kupoprodajnih sporazuma EU omogućit će regiji, stoga, da započne vakcinaciju paralelno s državama članicama EU – stoji u saopćenju Evropske komisije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Predstavljene analize struke: Novi most najbolje rješenje

Predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti distrikta Brčko rukovodstvo Javnog preduzeća „Putevi Brčko“, na sastanku u Gradskoj vijećnici, predstavilo je analize dobijene od strane firme...

Brčko distrikt: Registrovano 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 16 novih slučajeva zaraze virusom korona. Riječ je o 7 muških i 9 ženskih osoba. Na Odjeljenju brčanske...

Siniša Milić pružio podršku prijedlozima grupe “Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta“

Danas je u Brčkom održan sastanak predstavnika neformalne grupe okupljene u inicijativu "Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta“ sa Predsjednikom Skupštine...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -