Nedjelja, 17 Januara, 2021
No menu items!

Biden razgovarao s Guterresom o pandemiji i klimatskim promjenama

Još uvijek aktuelni američki predsjednik Trump je klimatske promjene proglasio “prevarom” i 2017. godine je SAD povukao iz globalnog dogovora o suzbijanju klimatskih promjena i ta odluka je stupila na snagu 4. novembra ove godine. Biden se, s druge strane, obavezao da će se ponovo pridružiti ovom dogovoru.

Trump je također ukinuo američko finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i povukao zemlju iz članstva te organizacije, što bi trebalo biti formalizovano u junu sljedeće godine. Američki predsjednik optužio je WHO da je “igračka u rukama Pekinga”.

Biden je najavio da će i tu Trumpovu odluku poništiti i već je s direktorom WHO-a Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom razgovarao o daljnjoj saradnji.

Guterres i Biden također su razgovarali o “odgovoru na humanitarne krize, jačanju održivog razvoja, održavanju mira i rješavanju sigurnosnih kriza, kao i o promovisanju demokratije i ljudskih prava”, navedeno je u saopćenju Bidenovog tima.

Biden je izrazio duboku zabrinutost Guterresu zbog eskalacije nasilja u Etiopiji i rizika po civilno stanovništvo zbog toga.

Premijer Etiopije Abiy Ahmed pohvalio je u ponedjeljak svoje trupe zbog istiskivanja sjevernog pokreta, ali čelnik tigrajanskih snaga rekao je da se još uvijek opiru strahu od dugotrajnog gerilskog sukoba.

Gotovo jednomjesečni rat usmrtio je stotine, a možda i hiljade ljudi, poslao izbjeglice u Sudan, okupirao Eritreju i potaknuo rivalstvo među bezbrojnim etničkim grupama Etiopije.

Guterres je razgovarao s Abiyem u nedjelju, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, pozivajući na puno poštivanje ljudskih prava i pristup humanitarnoj pomoći, piše Reuters.

“Generalni sekretar je također rekao da je Etiopiji potrebno istinsko pomirenje, bez diskriminacije, gdje bi se svaka zajednica trebala osjećati poštovano i biti dio Etiopije”, rekao je Dujarric novinarima u ponedjeljak.

SourceKlix.ba
- Reklama -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Brčko: Novi članovi Vlade u četvrtak polažu zakletvu

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić zakazao je za četvrtak, 21. januara, prvu redovnu sjednicu novog saziva Skupštine, na...

U Brčkom registrovano 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 25 novih slučajeva zaraze virusom korona. Riječ je o 14 muških  i 11 ženskih osoba. Na Odjeljenju brčanske...

Raspored radarskih kontrola za period od 18. 01. do 24. 01. 2021. godine

Jedinica saobraćajne policije Policije Brčko distrikta BiH, pored ostalih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti vršit će unaprijed najavljene kontrole radarskog mjerenja brzine kretanja...

Kako učenje stranih jezika utječe na dječiji mozak

Djeci koja govore dva jezika mozak je aktivniji, što dovodi do značajne kognitivne prednosti u odnosu na vršnjake koji govore samo maternji jezik. Osim...

JP Komunalno Brčko: Servisne informacije za petak 15.01.2021. godine

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA Zastoji u isporuci električne energije: DV kV Potočari zastoj od 09:00-13:00 h, na početku i na kraju radova kraći prekidi po 10 minuta ...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -