Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

Predstavljen Akcioni plan Naroda i Pravde Brčko distrikta BiH

Na jučerašnjoj press konferenciji političke organizacije Narod i Pravda Brčko distrikta BiH predstavljen je Akcioni plan ove političke organizacije za mandat 2020./2024. godine.

Politička organizacija Narod i Pravda Brčko distrikta BiH kreirala je program pod nazivom 4+1K u kojem se nalaze sistemska rješenja, a pored toga kreiran je i Akcioni plan koji će biti realizovan u mandatu nove Vlade Brčko distrikta BiH u naredne četiri godine.

Prema riječima nosioca liste Naroda i Pravde Brčko distrikta BiH, Damira Bulčevića prvi korak Akcionog plana je formiranje kancelarije za saradnju i komunikaciju gradonačelnika Brčko distrikta BiH sa građanima.

Do sada je gradonačelnik Brčko distrikta BiH bio otuđen od građana i nije imao direktnu komunikaciju sa njima”, kazao je Bulčević.

Drugi korak Akcionog plana na kojem će ova politička organizacija raditi je jačanje poljoprivredne proizvodnje u Brčko distriktu BiH, jer kako kažu oko 2,6 milijardi konvertibilnih maraka poljoprivrednih proizvoda svake godine se uveze u BiH.

Mi imamo povoljnu ravnicu i povoljne uslove za razvoj prije svega prehrambene industrije u našoj lokalnoj zajednici i smatramo da Brčko distrikt BiH može da hrani BiH”, naglasio je Bulčević.

Treći korak predstavlja izgradnju Inovativnog centra koji treba da pruža sistemsku podršku malim i srednjim preduzećima pri samoj ideji zasnivanja njihovih poslovnih inicijativa kao i pomoć u relizaciji u plasiranju na svjetska tržišta sa inovativnim idejama.

Inovativni centar treba da bude spoj Vlade Brčko distrikta BiH, mladih, akademskih, inovativnih osoba i privrednika Brčko distrikta BiH, te na taj način osigurati da mladi inovativni ljudi svoje ideje mogu prikazati u Brčko distriktu BiH, jer savremena društva najviše ulažu u inovacije”, istakao je Bulčević.

Toplifikacija rada Brčko distrikta BiH je četvrti korak Akcionog plana ove političke organizacije.

Brčko distrikt BiH trenutno nema riješeno pitanje odlaganja otpada te smo prinuđeni svoj otpad skladištiti na deponije drugih gradova. Umjesto što vladajući novac troše na odvoz smeća na deponijama u obližnjim gradovima, trebali bi iznaći rješenje i napraviti ekološku deponiju u Brčko distriku BiH”, napomenuo je Bulčević.

Bulčević je ovom prilikom kazao da se Brčko distrikt BiH nalazi na raskrsnici jako bitnih puteva te da treba kreirati jedan novi logistički centar u ovom gradu kako bi se smanjili distribucioni kanali i da bi Brčko distrikt bio u centru regiona kada su u pitanju transporti roba i proizvoda.

Brčko distrikt BiH historijski je trgovinski kraj i na taj način mi kroz historiju već imamo urođene sposobnosti za trgovinom. Distribucioni kanali se moraju smanjiti kako bi našim proizvođačima prvenstveno umanjili trošak, a s druge strane Brčko distrikt treba biti centar BiH i regije kada je trgovina u pitanju”, dodao je Bulčević.

U svome današnjem obraćanju član predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije Mirsad Đapo ukazao je na bahato, rasipničko i neodgovorno ponašanje poslanika iz parlamentarne većine u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Skupština Brčko distrikta BiH dodijelila je 5 miliona KM podobnim nevladinim organizacijama bez ikakve procedure i kontrole prilikom dodjele grant sredstava. Ovo je najcrnji vid društvene korupcije koji se u BiH može desiti”, istakao je Đapo.

Politička organizacija Narod i Pravda Brčko distrikta BiH uputila je apel supervizoru za Brčko distrikt BiH te najavila obraćanje svim međunarodnim relevantnim nevladinim institucijama.

Nadamo se da će supervizor za Brčko distrikt BiH imati autoritet da se ovo ne implementira a kao najodgovornijeg za sve ovo što se dešava smatarmo predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH jer je on prekršio sve procedure i preuzeo nadležnosti Vlade s obzirom da ovo nisu ni gradonačelnik niti Vlada predložili”, kazao je Đapo.

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti