Petak, 4 Decembra, 2020
No menu items!

Naučnik koji stoji iza BioNTech-Pfizerovovog otkrića: Ova vakcina može okončati pandemiju

Njemačka kompanija BioNTech i američka farmaceutska kompanija Pfizer u ponedjeljak su se obratile javnosti saopćenjem u kojem navode kako su vakcine koje su zajedno razvili pokazale 90 posto učinkovitosti u sprečavanju oboljenja.

“Ako je pitanje možemo li zaustaviti pandemiju ovom vakcinom, moj odgovor je – da. Vjerujem da će čak i samo zaštita od simptomatskih infekcija imati dramatičan učinak”, rekao je Sahin u razgovoru za Guardian.

Vakcina sprečava COVID-19 da pristupi našim ćelijama, govori naučnik.

“Ali čak ako virus uspije pronaći put, T-ćelije ga ‘udaraju po glavi’ i eliminišu. Veoma smo dobro istrenirali imunološki sistem za usavršavanje ova dva odbrambena poteza”, nastavlja.

Dodaje kako će se na neka od ključnih pitanja u vezi s djelotvornošću vakcine odgovoriti tek u nekoliko narednih sedmica i mjeseci. Utvrđivanje da li može zaustaviti asimptomatske infekcije moglo bi potrajati i do godinu.

Daljnji uvid u to nudi li vakcina različite nivoe zaštite različitim dobnim skupinama imat ćemo u naredne tri sedmice. Sahin je dodao kako se nada da će oni koji su primili vakcinu, najmanje dvije injekcije u ruku u razmaku od tri sedmice, biti imuni na koronavirus najmanje godinu.

Sahin je prokomentarisao i Trumpovu osudu da su namjerno sačekali Bidenovu pobjedu i tek tada objavili vijesti o pronalasku vakcine.

“Farmaceutska istraživanja ne smiju biti politizirana. To je pitanje integriteta. Zadržavanje podataka bi bilo neetično. Mi razvijamo vakcinu i ne igramo se politike”, poručio je.

SourceKlix.ba
- Reklama -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Najnovije vijesti

Otac, majka i kćerka umrli od korone, novorođeno unuče preživjelo

Svi članovi ruske porodice iz Sankt Peterburga - muškarac od 64 godine, njegova supruga, stara 61 godinu, i njihova...

Sječa šume na spornoj granici BiH i Hrvatske vidljiva iz svemira

Sječa šume na nerazjašnjenoj granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske nedaleko od Bihaća došla je u fokus bh. javnosti u maju ove godine. Ipak,...

Afera “Bego”: Varali i majke Srebrenice

Tri osobe koje su prekjučer uhapšene u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje u izborne nepravilnosti u Srebrenici puštene su...

Krizni štab: Nastava i rad ugostiteljskih objekata od ponedjeljka

  Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici donio je Naredbu da nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području...

Dodik: Pozivam Incka da me smijeni

Visokog predstavnika Valentina Incka više niko ne uzima za ozbiljno, ja ga pozivam da me smijeni, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, odgovarajući...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -