Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Na području Brčko distrikta uveden policijski sat

Na osnovu prijedloga Kriznog štaba zdravstva Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH ponovo je aktivirao nekoliko naredbi u vezi s epidemiološkom situacijom na prostoru Distrikta iz mjeseca marta i aprila ove godine.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović kazao je da je Štab usvojio ove mjere na petnaest dana zbog složene i teške epidemiološke situacije na području Distrikta. On je istakao da naredba stupa na snagu 22. novembra, odnosno u nedjelju od 22.00 sata, kada počinje i policijski sat.

Sagledavajući kompletnu situaciju Štab je odlučio da aktivira mjere koje su bile u implementaciji u periodu marta i aprila ove godine kada je epidemija i započela. Štab je donio i naredbu kojom se uvodi policijski sat, odnosno zabranjuje kretanje osobama na području Brčko distrikta BiH u vremenskom periodu od 22.00 do 5.00 sati, počevši od nedjelje 22. 11. 2020. godine u 22.00 sata, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata, sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, teretana, fitnes centara i sličnih djelatnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru.

U narednih 15 dana obustavlja se nastava u svim osnovnim i srednjim školama i zadužuje se šef Odjeljenja za obrazovanje da u periodu od 15 dana od dana donošenja ove naredbe pripremi i dostavi Štabu za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH plan odvijanja nastave na alternativan način, zaustavlja se sav javni prevoz, nalaže se JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH da uvede poseban režim rada u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ u smislu obustave rada područnih ambulanti kao u periodu korištenja godišnjeg odmora, zabranjuje se svaki oblik javnog okupljanja uključujući i okupljanje u većem obimu u privatnim objektima.

Štab je zadužio i Direkciju za finansije Brčko distrikta BiH da napravi određeni plan obeštećenja lica koja po ovoj naredbi neće moći da rade i da obavljaju djelatnost. Napominjem da obdaništa ostaju raditi i praktično sve ono što nije obuhvaćeno naredbom će raditi”, kazao je Pezerović.

On je naglasio da je Štab donio i naredbu u vezi sa organizovanjem sahrana i dženaza gdje se ograničava prisustvo do 30 lica na vjerskim obredima – sahranama i dženazama na području Brčko distrikta BiH.

Također, preporučuje se predstavnicima vjerskih zajednica na području Brčko distrikta BiH da s ciljem sprečavanja širenja epidemije izazvane korona virusom – COVID-19 organizuju i druge vjerske obrede na restriktivan način kako je to bilo utvrđeno ranijim naredbama“, kazao je Pezerović.

Prema njegovim riječima sve što nije obuhvaćeno u donesenim naredbama, a koje se odnose na rad objekata, radit će, a kako je kazao, to se odnosi i na obdaništa.

foto: Source.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti